TROJČEK

Tudi Poljakinjam bije srce za Pet(e)ra Prevca

Objavljeno 19. februar 2016 09.24 | Posodobljeno 19. februar 2016 09.24 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Peter Prevc

Svetovni pokal v smučarskih skokih se nadaljuje s trojčkom tekem v Lahtiju.

Peter Prevc se na vrh pripelje, dol pa skoči. Foto: Matej Družnik

LAHTI – Salpausselkä je ime skakalnice v Lahtiju, kjer se bodo skakalci, člani cirkusa svetovnega pokala, merili od danes do nedelje. Vmes med dvema posamičnima tekmama bo ekipna preizkušnja, če pa bodo slovenski orli skakali tako kot na Norveškem, pa lahko finski prireditelji na najvišji drog za zastave že mirne duše dvignejo Triglav, morje in tri zlate šesterokrake zvezde, to zadnje seveda po celjskih grofih. V matematiki smo imeli na gimnaziji slabe ocene, a bomo poskušali izračunati, koliko prednosti v skupnem seštevku svetovnega pokala ima trenutno Peter Prevc. Doslej je zbral 1574 točk, drugi Nemec Severin Freund jih ima 1002. Prednost je torej... 572 točk. Prednost pred skupno tretjim Norvežanom Kennethom Gangnesom pa je že višja matematika. Skakalec iz Gjøvika ima 940 točk, as iz Dolenje vasi ima viška neverjetnih 634 točk.

»Do konca sezone nas čaka še kar nekaj tekem, treba je ostati zbran. Že za prvo naslednjo tekmo v Lahtiju,« Peter Prevc ostaja zvest svoji športni in skakalni filozofiji. Korak za korakom, na skoke pa se zbrati z maksimalno osredotočenostjo in introspekcijo oziroma samoopažanjem. PP je na novinarskih konferencah v stiku s sedmo silo, prek družabnega omrežja facebook pa z navijači. Zelo veliko jih je s Poljskega, Zuzanna Wludarczyk je na primer po dramatičnem poletu in pristanku s podrsanjem hrbta in rok v Vikersundu zapisala: »Nisem prepričana, če je moje srce, po tvojem drugem poletu in doskoku, v dobrem stanju. Vsekakor pa iskrene čestitke. Tako kot vedno si bil najboljši. Veliko sreče v Lahtiju.« Dominika Solnica pa je na facebook vrgla naslednje besede: »Super tekma. Zelo sem vesela, da se ti pri drugem skoku ni zgodilo nič resnega.«

Raketa odletela

Torej, Poljakinje vneto stiskajo pesti za uspešne skoke Petera Prevca. Zakaj smo zapisali Petera, in ne po slovensko pravilno Petra. Kajti, tako Peter Prevc sklanjajo Poljaki. Vprašanje pa je, kako bi bilo s poljskimi ljubiteljicami orlov, če bi bili v letošnji sezoni uspešni poljski skakalci, ki so z redkimi prebliski doslej hudo razočarali. Seveda najbolj dvakratni olimpijski zmagovalec Kamil Stoch, ki je skupno najboljši v svetovnem pokalu postal pred dvema letoma. Tudi poljski časopisi se klanjajo Prevcu. Športni časnik Przeglad sportowy je objavil tudi naslednji naslov: Słoweńska rakieta odleciała rywalom! Slovenska raketa odletela tekmecem!

Slovenske sledilce Petra Prevca moti to, da na Norveškem ob zmagah godba ni zaigrala slovenske himne. Lahko imajo Norvežani visoko kakovost življenja, a pri skokih zaradi protokola na prireditvah na Noveškem, himno igrajo le, ko je prisoten tudi kralj Harald V., in tudi rivalstva med Slovenijo in Vikingi (sodniki!) se vse ne sestavi, kot bi pričakovali.

 

Deli s prijatelji