SMUČARSKI SKOKI

Tepeš le za en trening 800 km daleč

Objavljeno 11. avgust 2017 09.20 | Posodobljeno 11. avgust 2017 09.21 | Piše: Miha Šimnovec

V Courchevelu danes prva ženska tekma letošnje velike nagrade FIS, jutri še moška skakalna preizkušnja.

Anže Lanišek kaže na treningih že prav spodbudne skoke. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Ko so s Smučarske zveze Slovenije (SZS) v sredo zjutraj medijem sporočili, da je med sedmerico naših skakalcev, ki se bodo poskušali uvrstiti na jutrišnjo tekmo velike nagrade FIS v Courchevelu (18.30), tudi Jurij Tepeš, se je ta verjetno že pripravljal za prvi (prosti) trening na tamkajšnji veliki napravi (HS-132). A že nekaj ur pozneje je bil 28-letni Stanežičan že na poti domov (tega s SZS do včeraj še niso javili). To pomeni, da se je v 800 kilometrov oddaljeni kraj v francoskih Alpah podal za le en dan?!

»Juriju Tepešu na treningu ni šlo, zato je že zapustil Courchevel. Namesto njega je sem prišel Žiga Jelar,« je pojasnil glavni trener Goran Janus.

»Juriju na treningu ni šlo, zato je že zapustil Courchevel. Namesto njega je sem prišel Žiga Jelar,« je nenavadno rošado razkril glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in pristavil, da se bo Tepeš pridružil Petru Prevcu na treningu v Kranju, ki ga vodi njegov pomočnik Jani Grilc. V Courchevelu so po selektorjevih besedah uvodoma najboljše skoke prikazali Robert Kranjec, Anže Lanišek in Anže Semenič, preostali trije Rok Justin, Rok Tarman in Miran Zupančič, so bili še nekoliko zadržani. Na vprašanje, kaj si želi od preizkušnje v Franciji, je Janus odvrnil: »Vsekakor merimo na uvrstitev do 10. mesta in na čim več tekmovalcev v finalu.« V letošnjem poletju se sicer med svetovno elito še noben naš skakalec ni prebil med deseterico. V Visli jo je z 11. mestom le za malo zgrešil Semenič, v Hinterzartnu pa se ji je s 13. mestom najbolj približal Justin. Obe tekmi je sicer v svojo korist odločil Poljak Dawid Kubacki, čigar rojaka Maciej Kot in Kamil Stoch sta si vso konkurenco pokorila lani v Courchevelu. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil kot deseti Jaka Hvala, ki medtem uspešno okreva po operaciji kolena. 

Ognjeni krst Jerneje Brecl

Že danes (v kvalifikacijah ob 10.15 in na tekmi ob 18.30) se bodo v tem francoskem zimsko-športnem središču za točke velike nagrade FIS na srednji napravi (HS-96) prvič v letošnjem poletju med seboj pomerile najboljše smučarske skakalke. Glavni trener naše ženske vrste Stane Baloh je v Courchevel odpeljal Uršo Bogataj, Emo Klinec, Niko Križnar, Katjo Požun, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl, ki bo prestala ognjeni krst med elito. Kandidatka za nastop je bila tudi Eva Logar, a je nato sklenila, da bo smuči postavila v kot.

13 Slovencev bo skakalo v Courchevelu.

»Malce sem presenečen nad njeno odločitvijo, saj mi je še nedolgo tega omenila, da se bo poskusila uvrstiti še na olimpijske igre v Pjongčangu,« je priznal Baloh in dodal, da bo za 16-letno Breclovo tekmovanje v Franciji pomembno predvsem za pridobitev dragocenih izkušenj, od preostalih izbrank pa si želi dobre skoke. »Dogovorili smo se, da se bomo udeležili vseh petih tekem letošnje velike nagrade FIS (po Courchevelu še dveh v Frenštatu in dveh v Čajkovskem), ki bodo pokazale, kako dobro smo pripravljeni, rezultati na njih pa ne bodo tako v ospredju kot pozimi,« je še razkril 55-letni Gorenjec. 

Deli s prijatelji