PRIPRAVLJAJO SE

Smučarke brez Tine Maze in pogodb

Objavljeno 30. julij 2015 17.54 | Posodobljeno 30. julij 2015 17.13 | Piše: STA, Mo. S.

Dekleta so od konca lanske sezone trenirala po svojih programih, zdaj pa so že zbrana na Rogli. Pred tem so šest dni trenirala na ledeniku Mölltal.

Ana Drev, Ilka Štuhec, Tina Maze in Ana Bucik.

ZREČE – Na Rogli so se danes predstavile slovenske alpske smučarke, ki bodo prihodnjo sezono v odsotnosti Tine Maze lovile visoke uvrstitve v svetovnem pokalu. Svetovno prvenstvo bo 2017 v St. Moritzu, prihodnjo sezono bo tako vse podrejeno svetovnemu pokalu in Zlati lisici. Jedro reprezentance bodo Ilka Štuhec, Ana Bucik, Ana Drev in Maruša Ferk. Sicer je v ekipi A sedem smučark, v ekipi B pa še pet. Prihodnja sezona bo prva po dolgem času brez najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze, ki še ostaja na seznamu reprezentantk, a si je vzela leto premora.

Dekleta še brez pogodb

Slovenska ekipa je letos potrebovala kar nekaj časa, da se je sestavila, dekleta pa še nimajo pogodb, ki so pri Zboru za alpsko smučanje v »drugem branju« in bodo posameznikom predstavljene v teh dneh. Dekleta so od konca lanske sezone trenirala po svojih programih, zdaj pa so že zbrana na Rogli. Pred tem so šest dni trenirala na ledeniku Mölltal, kjer so bili pogoji dobri, a primanjkljaj treninga na snegu bo težko nadomestiti.

Glavni trener Denis Šteharnik pravi, da bo program treninga moral prilagajati sredstvom, ki so na voljo. »Šest dni smo bili na Mölltalu, kjer smo imeli dobre razmere za trening. Treningu na snegu se zdaj pridružuje kondicija, nekje 20. avgusta pa se bomo spet odpravili na sneg. Glede na finančne zmožnosti se bomo odločali za dodaten trening na snegu, je pa res, da smo že precej dni tudi zamudili,« je dejal Šteharnik. »Prva tekma bo v Söldnu 24. oktobra, do takrat nas čaka še veliko dela. Smo v sklepni fazi kondicijskih priprav, s teh osnov se bomo preselili na specialno pripravo. Konec avgusta se odpravljamo najprej na trening v švicarski Saas Fee, mnogo bo odvisno tudi od vremena, a verjetno nas čaka le Švica,« je še dejal Šteharnik.

Ilka Štuhec trenirala tudi na morju

Lansko sezono je bila ob Mazejevi druga najboljša smučarka Ilka Štuhec. Ta bo del treninga opravila po posebnem programu, z lastno ekipo. Edina računa na visoke uvrstitve v hitrih disciplinah, zato ji bo dodaten trening teh z lastno ekipo prišel še kako prav. »Nekaj sem trenirala po posebnem programu, tudi na morju. Kondicijsko pripravo delam po svojem programu že od vseh zdravstvenih težav, do zdaj se je to obneslo zelo dobro. Kar se kolena tiče, je, kakršno je, me ne ovira, manjše poškodbe pa se hitro popravijo,« je dejala Štuhčeva. Ta je končno našla tudi skupni jezik z vodstvom Smučarske zveze Slovenije: »Dogovorili smo se, da je normalno, da je Denis Šteharnik moj trener, da delam pod SZS. A zaradi drugačnih potreb treninga hitrih disciplin opravljam ta trening sama v svojem režimu z dodatnimi ljudmi in na svoje stroške. Serviserka ostaja moja mama, vsi vemo, da ji gre dobro, poleg tega ne morem trenirati in vsega skupaj koordinirati sama, zato je zdaj poleg še en trener, to je Grega Koštomaj,« je povedala Štuhčeva.

Vrača se Ferkova

Po poškodbi se v ekipo vrača Maruša Ferk, ki je morala lansko sezono izpustiti zaradi zloma mečnice. »Mislim, da sem se kar hitro vrnila na smuči. Imam srečo in organizem, ki sta mi pomagala, da sem se hitro rehabilitirala. Z ekipo sem že smučala v začetku maja, potem je sledila še ena operacija, odstranili so mi ves material iz noge in zdaj lahko rečem, da lahko spet normalno treniram. Tu na Rogli ni vroče, že čutimo zimsko vzdušje, s poškodbami pa se ne obremenjujem več. Komaj čakam, da gremo na sneg, da začnemo smučati,« je dejala Ferkova.

Drevova si želi napredka

Ana Drev je omenila, da je letos trajalo dolgo, preden se je ekipa zbrala, da pa zdaj vse poteka po ustaljenem programu. »Sicer letos verjetno ne bomo šli v Argentino, kjer smo lani imeli mesec dni priprav, ampak sama se dobro počutim, nimam zdravstvenih težav. Vem, kaj bi rada popravila glede na lansko sezono, napredek mora biti, želim si ga. Imam tudi pogoje za ta napredek, v skupnem seštevku pa merim nekje okrog 15. mesta oziroma čim više v veleslalomu,« je povedala Drevova.

Bucikova se še boji smuka

Najboljša slalomistka je zdaj Ana Bucik, ki računa tudi na dobre uvrstitve v kombinaciji, vendar bo sprva morala premagati strah v smuku. »V programu so štiri kombinacije, kar pomeni štiri dobre tekme zame. Na treningih se bom morala posvetiti hitrim disciplinam, da izgubim strah, ki ga imam že pri besedi smuk. Na tem področju želim veliko narediti, saj mi bo to koristilo tudi drugje,« pa je dejala Bucikova.

Deli s prijatelji