ORLI

Slovenija do Vikersunda: Prevc do 16. zmage

Objavljeno 14. februar 2016 08.11 | Posodobljeno 14. februar 2016 08.10 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Peter Prevc

Prevc je v Vikersundu s svojo 16. zmago na večni lestvici prehitel legendarnega Primoža Peterko. Robi Kranjec odlično izkoristil slabe razmere v drugi seriji in osvojil tretje mesto.

VIKERSUND Peter Prevc se ni naveličal zmagovati. Petkovo četrto mesto je bilo le zatišje pred nevihto. Ta mož deškega obraza je sinoči spet pokoril vso svetovno elito. Na letalnici na Vikersundu je bil premočan za vse, svet mu je vnovič pogledal v hrbet. Peter je bil najdaljši v prvi in drugi seriji, na koncu pa je imel kar 18,2 točke prednosti pred prvim zasledovalcem. Dovolj, da je slovenska trobojnica znova zaplapolala. Drugi je bil Norvežan Johann Andre Forfang, tretji pa zmagovalec petkove tekme v Vikersundu Robi Kranjec. Prevčeve in Kranjčeve stopničke so s skupnim ekipnim uspehom ozaljšali Jurij Tepeš (12.), Anže Lanišek (21.) in Jaka Hvala (29.).

Prehitel Primoža Peterko

Slovenski skakalci so v Vikersundu na drugi od treh tekem svetovnega pokala v poletih ta konec tedna dosegli že 62. zmago na najvišji ravni, 53. posamično. Prevc je s 16. zmago za sabo na večni lestvici skakalnih zmagovalcev pustil legendo slovenskega športa Primoža Peterko. To je bila hkrati četrta zaporedna zmaga Slovencev na Norveškem. Hkrati je bila to že peta zmaga Slovenije v Vikersundu, za nameček pa druga Prevčeva. Za tri je poskrbel Robi Kranjec, ki v tej sezoni doživlja svojo tretjo ali četrto pomlad.

V finalni seriji Prevca ni zmedlo niti čakanje, saj se je veter nekoliko okrepil. Pristal je pri 230 metrih (v prvi seriji celo 238,5 m), za nameček v telemark, kar mu je prineslo izvrstne ocene za slog.

Medtem ko šampion iz Dolenje vasi v Selški dolini očitno lahko vzdrži še tako hude pritiske, pa to ne velja za domačega matadorja Kennetha Gangnesa, ki je zapravil visoko drugo mesto po prvi seriji, na koncu pa se je moral zadovoljiti s četrtim. Domačo čast je rešil Johann Andre Forfang, ki je bil drugi. V drugem poskusu se je na stopničke zavihtel tudi Kranjec, ki je v drugi seriji izkoristil težje razmere in z izjemnim skokom pristal pri 226,5 metra.

»Današnja tekma se je odlično razpletla, bolje skoraj ne bi šlo. Fantastično sem skakal, v petek nisem tako popolno poletel. V poskusni seriji mi še ni šlo, toda v prvi seriji je steklo in tudi v drugi sem dobro opravil nastop. Nismo vajeni vetra več kot tri metre na sekundo v hrbet, vendar sem ostal močan, dobro odrinil in znova zelo dobro poletel. Med čakanjem sem se še bolj zbral, da ne bi naredil kakšne napake,« je nastop takoj po tekmi kratko opisal Peter Prevc.

Že 522 točk prednosti

Peter Prevc je z novimi stopničkami še povečal prednost v skupnem seštevku. Po 19 tekmah (od skupaj 30) je od prvega zasledovalca Nemca Sverina Freunda oddaljen že za skoraj neverjetnih 522 točk! Prednost bo lahko povečal že danes, ko bo Vikersund gostil še eno tekmo.

Slovenci na Norveškem

Ob vznožju letalnice Vikersund vnovič ni manjkalo slovenskih zastav. Poleg navijačev iz tradicionalne slovenske baze v Bergnu je za naše skakalce, kar sedem jih je bilo na tekmi, navijal tudi košarkar Mića Gavrič, ki igra v taboru norveškega državnega prvaka.

Deli s prijatelji