PRAZNIK

Slovencem se je zalomilo, rekordi padali kot za stavo

Objavljeno 25. marec 2017 10.32 | Posodobljeno 25. marec 2017 13.29 | Piše: Mo. S.

Slovenski orli so tekmo končali kot peti.

PLANICA – Na današnji ekipni tekmi na finalu svetovnega pokala na velikanki v Planici so za Slovenijo po vrsti nastopili Anže Semenič, Domen Prevc, Jurij Tepeš in Peter Prevc. Glavni slovenski trener Goran Janus je napovedal boj za stopničke. Na začetku je kazalo, da so res dosegljive (po prvi seriji so bili naši fantje tretji), a v finalni seriji so slovenski orli popustili, preostali pa so nizali rekord za rekordom.

Zmago so si tako zagotovili Norvežani (1551,6 točke), drugi so bili Nemci (1502,6), tretji pa Poljaki (1493,8). Slovenci so s 1442,7 točke zaostali tudi za Avstrijci in končali na petem mestu.

V nedeljo bo v dolini pod Poncami še posamična tekma, zadnja v sezoni svetovnega pokala.

Slabša druga serija, a dva nova rekorda

Semenič je v drugi seriji poletel 209 metrov, Norvežan Robert Johansson pa je spet dokazal, da se da leteti, saj so mu izmerili kar 246,5 metra. Po odličnem poletu Avstrijca Michaela Hayböcka (232,5 m) je Slovenija nazadovala na četrto mesto, po poletu Poljaka Piotra Zyle (233,5 m) pa celo na peto. Domen Prevc je poletel 223,5 metra, Slovenija pa je tako tudi po drugi skupini zasedala peto mesto. Tepeš je poletel 215,5 metra, stopničke so se vse bolj izmikale. Tudi po tretji skupini so Slovenci bili na skromnem petem mestu. Peter Prevc je pristal pri 226 metrih, potem pa je Avstrijec Stefan Kraft poletel kar 251 metrov, kar je novi rekord letalnice. Ta dosežek pa je nato presegel Poljak Kamil Stoch (251,5 metra), ki je zdaj novi rekorder planiške velikanke in poljski rekorder. Na koncu se je najbolje razpletlo za Norvežane, Nemci so bili drugi, Poljaki tretji, Avstrijci pa četrti. Slovenija je tekmo končala na petem mestu.

Poglejte si še današnje rekordne polete, ob katerih boste onemeli.

Po prvi seriji tretji

Za začetek je sicer prijetno presenetil Semenič, ki je z daljavo 236 metrov krepko prevzel vodstvo. Kmalu so ga prehiteli Norvežani, saj je Robert Johansson ponovno letel zelo daleč, 246 metrov, Hayböck pa 239 metrov. Po prvi skupini skakalcev so bili Slovenci torej tretji. V drugi skupini je Domen Prevc poletel do 221,5 metra, Slovenija je bila po drugi skupini na drugem mestu. Tepeš je v tretji skupini dosegel enako dolžino kot Domen (221,5 m). Po odličnem poletu Karla Geigerja (243,5 m) so Nemci Slovenijo prehiteli, tako da smo po tretji skupini na tretjem mestu. Peter Prevc je v četrti skupini poletel 225,5 metra, kar je bilo dovolj za tretje mesto po prvi polovici tekme. Vodili so Nemci, drugi so bili Norvežani, Poljaki pa četrti. Ti so za Slovenci zaostali 21 točk.

V poskusni seriji poseben rekord

Prva serija se je začela ob 10. uri, je pa v poskusni seriji presenetil Norvežan Robert Johansson, ki je pristal pri 250 metrih in tako postavil rekord te letalnice. Svoje občutke je strnil z besedami, da je občutek v zraku neverjeten, pristanek pri taki daljavi pa je še varen. Nemec Markus Eisenbichler je poletel 248 metrov.

Nekoliko slabše so se v poskusni seriji odrezali naši orli: Tepeš je poletel 206,5 metra, Domen Prevc 211,5, njegov brat Peter pa 223. Semenič v poskusni seriji ni nastopil.

Razplet ekipne tekme lahko spodaj spremljate tudi v živo:

Deli s prijatelji