POZITIVNE MISLI

Prevčeva visoka ocena vliva upanje

Objavljeno 15. november 2017 08.30 | Posodobljeno 15. november 2017 08.30 | Piše: Miha Šimnovec

Glavni trener Goran Janus živčen pred Vislo – v pozitivnem smislu. Tako močne sedmerice še ni peljal na skakalno tekmo.

Slovenski nordijci že nestrpno pričakujejo prve tekme v olimpijski sezoni. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – V slovenskem skakalnem taboru že dolgo niso bili tako dobro razpoloženi, kot so bili na včerajšnji novinarski konferenci pred začetkom olimpijske sezone svetovnega pokala 2017/18. Med pogovori z reprezentanti – proti uvodni postaji v Visli se bodo jutri odpeljali Tilen Bartol, Robert Kranjec, Anže Lanišek (januarja bo postal očka), Peter Prevc, Anže Semenič, Jurij Tepeš in novinec Timi Zajc – je bilo zaznati precejšen optimizem, ki se ga je nalezel tudi glavni trener Goran Janus. »Če sem lani izjavil, da nisem živčen, zdaj priznam, da sem, seveda v pozitivnem smislu. Sem optimist. Naša vojska je v dobrem stanju, lahko bi celo rekel, da je ta sedmerica najmočnejša, kar sem jih doslej peljal na tekmo,« je ocenil Janus in na vprašanje, ali je bilo težko izbrati moštvo, odkimal. »Odločitev, koga uvrstiti v ekipo, je bila lahka, kajti teh sedem fantov je ta čas v najboljši formi,« je pojasnil slovenski selektor in v isti sapi pripomnil, da raven skakanja Domna Prevca, v prejšnji zimi našega najboljšega reprezentanta, (še) ni dovolj visoka za svetovni pokal. Vendar pa Janus pričakuje, da bo najmlajši od bratov Prevc v prihodnjih dneh stopnjeval svojo pripravljenost in se udarni vrsti pridružil na naslednji postaji teden dni pozneje v Kuusamu, kamor sicer ne bo odpotoval Zajc, ali najpozneje v Nižjem Tagilu (2. in 3. decembra).

Na SP in OI bodo merili na kolajno

Od Visle, kjer bodo pojutrišnjem kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (v soboto bo tam na sporedu ekipna preizkušnja), si predvsem želi, da bi njegovi izbranci v novo sezono skočili mirno in sproščeno. Po nadaljnjem drezanju smo vendarle izvedeli, da bo na startu na Poljskem v posamični konkurenci meril med deseterico in čim višje v moštveni, kar zadeva imena, na katera stavi največ, pa ni popustil niti za ped. V svojem značilnem slogu ni želel nikogar izpostavljati ali razvrščati po moči, češ da se bodo že sami razvrstili. »Na zadnjih treningih v Kranju med njimi ni bilo velikih razlik, vsak je imel svoje trenutke,« je razkril 47-letni Ljubljančan in glede (sezonskih) ciljev nadaljeval, da si ga prvič ni zastavil za novoletno turnejo, zato pa je kot iz topa izstrelil, da so si tako za svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu (od 18. do 21. januarja) kot za februarske olimpijske igre v Pjongčangu na tarčo vzeli kolajno.

Timi Zajc upa na prve točke

Precej boljše volje kot, denimo, po zadnjih preizkušnjah za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Hinzenbachu in Klingenthalu, na katerih se je moral sprijazniti zgolj s 17. in 34. mestom, je bil včeraj Peter Prevc. »Kar sem natreniral, sem natreniral, zdaj moram ostati le še miren in si zaupati, da mi bo na tekmi steklo,« si je zaželel slovenski rekorder, zadovoljen z novimi smučmi, ki jih je dobil od Fischerja. »Počasi sem vendarle zbral skupaj vso opremo,« si je oddahnil 25-letni Gorenjec, ki si je za svoj zadnji skok za trening v Kranju dal visoko oceno osem. Če vemo, kako zelo je običajno samokritičen, je to res dobra napoved spektakla v Visli, ki ga bo prvič med elito doživel Timi Zajc. »Vesel sem, da sem dobro poletno formo prenesel tudi na ledeno smučino, kajti z dobrimi skoki sem si prislužil premierni nastop v svetovnem pokalu. To je zame neke vrste nagrada,« je omenil 17-letni up iz Hramš pri Dobrni, ki upa, da zaradi slovitih tekmecev na 134-metrski skakalnici Adama Malysza ne bo dobil prevelikih oči in da bo osvojil prve točke med najboljšimi smučarskimi skakalci na svetu. Osebnega rekorda pa vsaj v Visli še ne bo mogel izboljšati, ker je tamkajšnja naprava za to premajhna. Najdlje je namreč doslej Timi poletel v Planici – 146 metrov. 


Eva in Tomaž postavila smuči v kot

Za zamejca Tomaža Drumla, nordijskega kombinatorca, ki je še prejšnjo zimo tekmoval za Avstrijo, se je težko pričakovani krstni nastop za Slovenijo končal, še preden se je začel. Zaradi težav s srcem je bil namreč 29-letnik iz Bistrice na Zilji prisiljen končati svojo športno pot. Že poleti pa je svoje skakalne smuči postavila v kot Eva Logar, katere največji uspeh je četrto mesto na nordijskem SP leta 2011 v Oslu.


 

Deli s prijatelji