KRIV JE VETER

Prevc v Novem mestu 
ni postal novi rekorder

Objavljeno 13. marec 2016 08.34 | Posodobljeno 12. marec 2016 21.25 | Piše: M. U.

Petru Prevcu na uvodni tekmi v nemškem Titisee-Neustadtu ni uspelo porušiti sezonskega mejnika trinajstih zmag, ki jih ima z Gregorjem Schlierenzauerjem.

Peter Prevc je tokrat obstal na drugi stopnički. Foto: AFP

Peter Prevc, že zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, je imel vse na pladnju: vodil je po prvi seriji uvodne posamične tekme smučarjev skakalcev za svetovni pokal v nemškem Titisee-Neustadtu. Če bi bil njegov zbir točk najboljši tudi po finalnem skoku, bi dosegel 14. zmago v sezoni in prehitel Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, slavil bi 20. v karieri, a (prekratkih) 138 metrov in pol mu je izpred nosu odneslo slavje, in tekmo je dobil Norvežan Johann André Forfang, ki je v finalu priletel na 143 metrov. Peter Prevc, na koncu drugi, se je po drugem skoku s kretnjami pritoževal, da ni imel pomoči vzgornika in da ga je postopoma pritiskalo k tlom. Torej je prste vmes znova imel spremenljivi veter.

Spet veter

»Tokrat je bil morda veter tisti, ki je malce pokvaril celoten vtis tekme. Zelo hitro je menjal smer. V prvi in drugi seriji so bili ocene, odbitki posameznikov zelo različni. Če pogledamo rezultate, vidimo, da je veter imel vpliv na tekmo, a lahko rečem, da sem imel kar srečo. V drugi seriji zaključek odskoka morda ni bil tako tekoč. Drugi skok se mi je zdel, da je bil veter … nisem čutil toliko opore čez prelet in potem, kot rečemo mi, nadaljeval v drugi del leta. V prvem skoku je bilo ozračje bolj mirno, bolj stabilno in morda je bilo zaradi tega meni še lažje dobro oddelati v zraku. So pa še manjše napake, ki se prikradejo vsake toliko časa, in treba bo še trenirati, da to odstranimo,« je menil Peter Prevc.

»Z rezultati sem vsekakor zadovoljen, čeprav sem pričakoval več. Predvsem od Petra, vendar preprosto na takšni tekmi, ko veter spremenljivo piha malce gor, malce dol, je bilo to težko. V finalu se mu je prikradla drobcena napaka, za zmago moraš preprosto opraviti dva odlična ali popolna skoka. Na tokratni tekmi je bil Forfang pač boljši. Kljub vsemu je to odličen ekipni rezultat,« je videno ocenil glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus.

Domen odlično

Forfang je tako v soboto prvič posamično slavil v svetovnem pokalu, Prevca je ugnal za 4,7 točke. Dvajsetletni Viking je namreč zbral 265,9 točke, skočil je 144 in 143 metrov. Peter Prevc je v prvo skočil 139 metrov, v drugo 138,5 metra, zbral je 261,2 točke. Tretji je bil še en Norvežan, Kenneth Gangnes (126, 140 metrov), ob imenu in priimku so mu zapisali 235,4 točke. Izkazal se je tudi Petrov mlajši brat Domen Prevc, že četrti po polovici, za skoka 136,5 in 130 metrov je zbral 231,7 točke in se na koncu veselil četrtega mesta. Izkazal se je že v kvalifikacijah z zmago in rekordom skakalnice 148 metrov. Jurij Tepeš je z 213,3 točke končal na 11. mestu, Jaka Hvala s 189,6 na 26., Robert Kranjec, sedmi po prvi seriji, pa je v drugo pristal pri skromnih 103,5 metra in s 171,9 točke na koncu obstal na 30. mestu. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Peter Prevc 2023 točk, Nemec Severin Freund, včeraj peti, 1364, Kenneth Gangnes pa je na svojem računu zbral 1213 točk. Asu iz Dolenje vasi do rekordnih Schlierenzauerjevih 2083 točk manjka torej še točno eno tretje mesto. Priložnost bo že danes, v Titisee-Neustadtu bo še druga posamična tekma, nato pa konec prihodnjega tedna sledi finale svetovnega pokala v Planici. 

Deli s prijatelji