HOTELI DAVEK

Prevc in Tepeš sta imela težave z dacarji

Objavljeno 15. januar 2016 20.47 | Posodobljeno 15. januar 2016 20.48 | Piše: STA, Mo. S.

Odločba o plačilu davka je prišla v nepravem trenutku.

Jurij Tepeš in Peter Prevc.

BAD MITTERNDORF – Jelko Gros, na prejšnji tekmi svetovnega pokala v Willingenu tehnični delegat Mednarodne smučarske zveze (Fis) in trener slovenske skakalne reprezentance v obdobju zmagovitih sezon Primoža Peterke, je po pregledu vremenske napovedi ocenil, da bodo na svetovnem prvenstvu na Kulmu poleti tudi v soboto in nedeljo.

»Vremenske razmere za Kulm kažejo, da bodo organizatorji oba tekmovalna dneva spravili pod streho. V soboto naj bi bilo prav toliko vetra kot danes, kar je obvladljivo, tudi pihal naj bi iz iste strani, kar je ugodno, ker je dobra vetrna zaščita ob gozdu pri letalnici. Padal bo sneg, ki pa bo suh in ga bodo lahko delavci na zaletišču dobro odstranili,« je ocenil Gros.

Težave z davkarijo

Gros, ki je tudi direktor Zavoda za šport Planica, je dejal, da sta imela Peter Prevc in Jurij Tepeš po koncu novoletne skakalne turneje kar nekaj nepotrebnih težav s slovenskimi davčnimi organi.

»Tekmovalci so dobili ob nepravem trenutku odločbe za plačilo davka, med novoletno turnejo. Po njej so imeli čas za urejanje zadev le v torek, ker so v ponedeljek v domovino šele prišli, v sredo pa že odpotovali na Kulm. Če imam pravilne informacije, so športniki za prejete denarne nagrade enkrat obdavčeni na prizorišču tekme, nato od bruto zneska še enkrat odbijejo davek doma, potem pa gre nagrada še v dohodninsko napoved. To pomeni, da bi bil športnik trikrat obdavčen, in to z več kot polovico dobljenega zneska, to je po najvišji davčni stopnji. Tako imajo le gospodarske družbe, vendar pri tem le za davek na dobiček. Tu gre na nejasnosti, ki pa bi jih lahko uradniki urejali aprila, po koncu sezone,« je menil Gros.

Deli s prijatelji