OLIMPIJSKE IGRE

Prevc stavi na velike spremembe čez noč

Objavljeno 10. februar 2018 07.21 | Posodobljeno 10. februar 2018 08.35 | Piše: Od našega poročevalca, Miha Šimnovec

Na srednji skakalnici vroča favorita Andreas Wellinger in Kamil Stoch. Peter Prevc bo danes branil naslov olimpijskega podprvaka iz Sočija.

Jernej Damjan upa, da bo danes dodal še nekaj metrov. FOTO: Reuters

PJONGČANG – Če bi sodili zgolj po kvalifikacijah, so glavni kandidati za olimpijske kolajne na današnji posamični tekmi na srednji napravi v Pjongčangu vsekakor Nemci in Poljaki, ki so imeli vse svoje smučarske skakalce uvrščene do 11. mesta. V najlepši luči se je predstavil Andreas Wellinger, 22-letni zvezdnik iz Ruhpoldinga, ki še nima posamične zlate lovorike z velikega tekmovanja. Zato pa njegovo vitrino že krasita srebrni kolajni z lanskega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Lahtiju. »Imam dobre občutke, nad njimi se res ne morem pritoževati. Naprava mi je zelo všeč, če bom svoje najboljše skoke ponovil tudi na tekmi, se lahko potegujem za najvišja mesta; to sem navsezadnje dokazal tudi v kvalifikacijah,« je samozavesten Wellinger, ki se je s kolegi iz nemške reprezentance pred štirimi leti veselil naslova moštvenih olimpijskih prvakov v Sočiju. Prvo skakalno ime iger v Rusiji pa je bil Kamil Stoch, ki je v svojo korist odločil obe tamkajšnji tekmi. V najožjem krogu favoritov bo zagotovo tudi danes (z začetkom uvodne serije ob 13.35 po srednjeevropskem času); glede na to, kako skače v zadnjem obdobju (v kvalifikacijah je pristal tik za Wellingerjem), bo treba nanj še kako resno računati. »Moji tukajšnji skoki še niso bili brezhibni, so bili pa že na precej visoki ravni. Nadejam se, da bom do tekme odpravil še zadnje pomanjkljivosti,« je dejal 30-letni Poljak, vesel, ker je v Pjongčangu tudi njegova žena Ewa. »Vsak trenutek, ki ga lahko preživim z njo, mi pomeni ogromno,« je razkril Stoch, ki mu je pred štirimi leti dvakrat družbo na zmagovalnem odru delal tudi Peter Prevc.

Skoki na cilj niso po Damjanovem okusu

Na srednji skakalnici je osvojil drugo mesto, na veliki pa tretje. V Pjongčangu minule dni ni ravno blestel. V osmih poskusih mu je uspel le en zelo dober nastop, in sicer v drugi seriji drugega treninga, v kateri je imel s 105 metri četrto oceno. Vendar pa je treba pripisati, da je takrat ob vseh petih Poljakih s Stochom na čelu manjkal tudi Norvežan Daniel-Andre Tande. Kljub ne najboljšim skokom Prevc ohranja upanje na odmevnejši dosežek, pri čemer stavi na to, da se lahko v skokih čez noč veliko spremeni, čemur smo bili sicer letos že večkrat priča. Verjame, da je zaostanek, ki ga je imel v sredo in četrtek za najboljšimi (ob Stochu in Wellingerju so vrhunske nastope kazali še Poljak Dawid Kubacki, Nemec Richard Freitag, Norvežana Johann Andre Forfang in Robert Johansson ...), kljub vsemu nadomestljiv. Če se bo veter res okrepil, kakor napovedujejo vremenoslovci, bi lahko šle Slovencem na roke oziroma noge tudi spremenljive razmere. Kakor koli že; Prevc je imel z reprezentančnimi kolegi Tilnom Bartolom, Jernejem Damjanom in Timijem Zajcem včeraj popoldne suhi trening oziroma aktivacijo v telovadnici, nato je še enkrat preveril, ali je z njegovim tekmovalnim dresom vse v najlepšem redu, nakar je poiskal savno, slovesno odprtje, na katero je od naših skakalcev odšel le Anže Semenič, pa si je ogledal po televiziji. Najizkušenejši slovenski reprezentant Damjan pa od prve tekme na OI nima posebnih pričakovanj. »Želim si le, da bi skakal sproščeno in da bi dodal še nekaj metrov, saj skoki na cilj oziroma v isto luknjo niso po mojem okusu,« je omenil 34-letni Ljubljančan, ki je že raziskal olimpijsko vas, nad katero pa je razočaran. »Moram reči, da je olimpijska vas še bolj dolgočasna kot v Sočiju, tako da se bomo morali tiste tri dni, ko bomo prosti, zelo potruditi, da nam ne bo dolgčas.« 

Deli s prijatelji