PREPOZEN ODSKOK

Prevc je na Malinki salutiral kot imetnik velikega globusa

Objavljeno 07. marec 2016 08.45 | Posodobljeno 07. marec 2016 13.30 | Piše: M. U.

Peter Prevc je v Visli, rojstnem kraju poljske skakalne legende Adama Malysza, v edini preizkušnji osvojil peto mesto.

Peter Prevc.

Smučarji skakalci so imeli na tekmah svetovnega pokala v poljski Visli, šlezijskem kraju ob češki meji, pisano vreme. V petek so večerno preizkušnjo pod reflektorji odskakali v megli, dan pozneje pa tekmovanja zaradi premočnega vetra ni bilo. No, v domačem kraju poljske skakalne legende Adama Malysza, zanimivo, to je edino mesto na Poljskem, kjer so protestanti v večini, pa je na skakalnici Malinka svojo spremenljivo srečo imel tudi Peter Prevc.

Na edini tekmi je namreč zasedel 5. mesto, potem ko je po prvi seriji prezimil na trinajstem. Prevc je skočil 124 in 131,5 metra, zbral pa 261 točk. Po uvrstitvi je za mesto prehitel Nemca Severina Freunda in kot že osvojitelj velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu še povečal točkovno prednost. »V Visli je vse šlo navzgor do poskusnega skoka. Potem sem se sam sebi malce maščeval, ko sem želel še malce dodati in sem predolgo čakal na rob mize. Odskok sem začel malce za mizo in zato je bilo premalo hitrosti za prelet, spodaj mi je nato zmanjkalo nekaj metrov. Zato pa sem v drugi seriji z boljšim skokom lahko malce pridobil, saj smo si skakalci točkovno bili zelo skupaj. Do zadnjega skoka ni nikoli nič izgubljenega. Za prepozen odskok v prvi seriji pa ni bila kriva megla. Tudi nihče mi ni vstavil napačnega vizirja v očala. Preprosto, odriv sem začel prepozno,« je poljske skoke opisal as iz Dolenje vasi. Po dobljeni sezoni v Almatiju pa je v podzavesti malce lažje. »Po pravici povedano je v njej zdaj manj pritiska. Očitno se je v ozadju glave res nabiralo nekaj velikega, zdaj je to šlo ven. Še vedno pa je za tekme treba biti zbran. Te sproščenosti se moram še malce navaditi, se pa pozna, da je en del dvoboja že odločen. Priprava za skoke je še vedno enaka, še skoraj bolj zahtevna je. Ker veš, da ne smeš zaspati na lovorikah, ampak moraš delati naprej, se še izboljševati,« je Peter Prevc še enkrat dokazal, da zagovarja popolnost. Skakalnica Malinka v Visli ni bila najbolje pripravljena, v kvalifikacijah jo je zagodlo mehko doskočišče. »Nad tem, kako je bila skakalnica pripravljena, se nimaš kaj veliko za pritoževati. Kar je, je, za vse je enako. V četrtek je bilo mehko in luknjasto, na dan tekme so doskočišče poteptali in posuli, tako da je bilo zelo trdo. A še vedno zelo valovito, tako da nas je spodaj kar malce metalo. Treba se je navaditi, da ne gre vedno vse kot po maslu,« je Prevc pojasnil napore prirediteljev v rojstnem kraju Adama Malysza. Je pa Peter, potem ko je v finalni seriji po skoku dobršen del časa vodil, pod skakalnico Malinka tudi po vojaško salutiral. Za dobitnika velikega kristalnega globusa se je vedno treba disciplinirano postaviti v vojaško vrsto.

»Za zmagovalne stopničke je bilo treba imeti odlična skoka, Peter je opravil solidna. Finalni je bil boljši, a to so te majhne razlike,« pa je menil glavni trener slovenskih orlov Goran Janus.

Visla zmotila spanec

V petek si je svojo prvo zmago v sezoni in peto skupno priskočil Čeh Roman Koudelka (127,5 in 133 m, 269 točk), za finalni skok se je pognal z naletnega mesta nižje. Drugi je bil Norvežan Kenneth Gangnes (127,5 in 130 m, 268), tretji pa Japonec Noriaki Kasai (128,5, 134 m, 265,4). Med drugimi Slovenci je bil po prvi seriji sedmi Robert Kranjec na koncu 13. (126,5 in 127 m, 248,5), Domen Prevc pa 26. (dvakrat po 118,5 m, 216,1 točke). V finale se niso uvrstili Jaka Hvala, ki je bil 35. (117,5 m, 102,8). Jurij Tepeš na 36. (115,5 m, 102,2) in Anže Lanišek na 40. mestu (115 m, 98,7). Nekateri Slovenci so sicer imeli težave s prilagajanjem na povsem drug profil skakalnice v Visli, kot je bil, denimo, v Almatiju. »Zadovoljen sem. Glede na skoke za trening sem lahko super zadovoljen. Nisem računal, da bom na tekmi lahko storil tako velik preskok. Razlike med skakalci so bile čisto majhne. V drugem skoku sem naredil majhno napako, malce sem zamudil, a kakor koli, vesel sem,« je bila ocena Roberta Kranjca. Najpoznejši začetek tekme v letošnji sezoni, ob 20.30, pa Domnu Prevcu nikakor ni bil pogodu. »Pozna ura mi zagotovo ni bila všeč. Spat grem med deveto in deseto uro, tako da v takšnem času po navadi že trdno spim,« je zanimivost o viselski tekmi dodal Domen Prevc.

Za sobotno odpadlo tekmo v Visli, veter je v sunkih pihal tudi do 7 m/s, je vodja skakalnih tekmovanj Mednarodne smučarske zveze Walter Hofer povedal, da je ne bodo nadomeščali. Konec tedna bosta preizkušnji v nemškem Titisee-Neustadtu, nato pa bo med 18. in 20. marcem finale svetovnega pokala v Planici. 

Deli s prijatelji