ZLATA LISICA DA ALI NE?

Pohorsko lisico reši samo mraz

Objavljeno 28. december 2017 08.11 | Posodobljeno 28. december 2017 19.13 | Piše: Drago Perko

Danes bo Avstrijec opravil snežno kontrolo v Mariboru.

Realna podoba Pohorja. Foto: Mediaspeed.net

MARIBOR – »Vreme nam res ne gre na roko. Tudi včeraj je deževalo,« je Srečko Vilar, generalni sekretar OK Zlate lisice, obžaloval nastale razmere na mariborskem Pohorju. Bolj ali manj je jasno, da tekmi ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju 6. in 7. januarja visita na nitki. Snega je na progi premalo. »Potrebovali bi vsaj še 12 ur dela s topovi. Zdaj smo sneg razgrnili po progi,« je še opisal zadnje posege na progi, ki jo bo danes med 9. in 10. zjutraj obiskal predstavnik Mednarodne smučarske zveze. »Situacija ni najboljša. V tem hipu si želimo le, da bi tekmo zadržali v Sloveniji,« je tudi Vilarju jasno, da Hans Grogl, ki prihaja na kontrolo proge, ne bo imel ravno vzpodbudnih novic. Dogajanje v Mariboru pozorno spremlja tudi Tone Vogrinec, ki se je včeraj odpravil v avstrijski Schladming. »Vozim se, temperatura je 6 stopinj Celzija, tudi piha, a snega imajo dovolj,« začne Tone, ki je sinočnji večer preživel v družbi Hansa Grogla, ki bo danes ali najkasneje jutri odločal o usodi tekme v Mariboru. »Hans bo naredil vse, da tekma bo, snega pa ne more dati,« Vogrinec ostaja realen.

Bodo tekmo odpovedali?

»Če bi odločal jaz, bi imel pripravljena načrta A in B. Po prvem bi iskal možnost, da se tekma kamor koli preseli. V prvi vrsti bi težil k temu, da bi bila to Kranjska Gora. Vprašanje pa je, ali bi premogla dovolj nastanitvenih kapacitet. Če ne bi prišla v poštev, bi iskal primeren smučarski center naokoli. Je pa v tem hipu težko najti center, ki bi imel med novoletnimi prazniki na voljo toliko postelj.

300 sob bodo morali najti organizatorji. Toliko jih potrebujejo za osebje, ki bo sodelovalo na tekmah svetovnega pokala.

Ni naključje, da sta mestni tekmi, torej Maribor in Zagreb, v času novoletnih praznikov. Le ti dve mesti lahko tudi tedaj zagotovita dovolj hotelskih sob,« je jasen Vogrinec.

Po Vogrinčevih besedah lahko Mednarodna smučarska zveza po današnji kontroli tekmo celo odpove. »So pa vedno mogoče izjeme!« sogovornik vendarle ostaja optimist. »Inšpektor na progi in direktor svetovnega pokala Atle Skardal bosta v nenehnem kontaktu,« nadaljuje Vogrinec, ki pa ni več tako prepričljiv, ko ga pobaramo, ali ima Atle rad Slovenijo, Maribor in Zlato lisico. »Da in ne. Je pa Atle edini, ki lahko telovadi z zadnjo snežno kontrolo. Če bi se vreme tako spremenilo in bi dobili pravo pošiljko sibirskega mrzlega zraka, je mogoče vse. Kot pa sem rekel – vajeti ima v rokah Skardal,« je jasen Vogrinec. Vsem pa je jasno, da bi odpoved tekme v Mariboru povzročila nov padec delnic tekme v Mariboru, ki ji nekateri zaradi vremenskih težav napovedujejo izpad s koledarja Mednarodne smučarske zveze.

Škoda za mlade rodove

Če bi tekma odpadla, bi trpela tudi Smučarska zveza Slovenije, ker organizator tekem lokalnim klubom (torej v Maribor) podeli organizacijo. Ti v zameno namenijo določena sredstva za mlajše selekcije. Če tekme ni, se lahko smučarska zveza obriše pod nosom za okoli 200.000 evrov! Tukaj Zlate lisice ne reši niti zavarovalnica, ki je pri takih projektih vedno poleg, saj zavaruje prireditev. »Nikoli ne moreš v popolnosti pokriti stroškov, ki so že nastali. Lep čas se je zasneževala proga, postavljajo se ograje in tribune,« je naše razmišljanje potrdil Vogrinec. Na selitev pa so pripravljeni v Kranjski Gori, kjer težav s snegom nimajo. Kljub temu bodo morali opraviti snežno inšpekcijo. Športnih prijateljev s Štajerskega se veselijo, saj jim denar ne smrdi. Verjamejo, da bodo Mariborčani vse svoje račune poravnali, kot se to spodobi. Izvedeli smo, da se bodo Mariborčani in Kranjskogorčani sestali že danes. 

 


Odpadlo dvakrat

To bi morala biti 54. Zlata lisica. Zaradi vremenskih težav so jo osemkrat prestavili na drugo prizorišče; kar šestkrat so lisičke gostili v Kranjski Gori, po enkrat pa Bad Gastein in Sarajevo. Tekmovanje je odpadlo dvakrat – v letih 1999 in 2011.



 

Deli s prijatelji