V PLANICI

Planica dala novih moči

Objavljeno 18. januar 2016 11.33 | Posodobljeno 18. januar 2016 11.33 | Piše: Drago Perko

Uvrstitev vikenda je pripadla Vesni Fabjan (7. mesto), zmagi sta šli na Švedsko in v Italijo. Organizatorji so izpolnili visoke kriterije Mednarodne smučarske zveze, ki ni našla napak.

Slovenske tekačice v Planici niso razočarale. Foto: Matej Družnik

PLANICA – V Planici so si včeraj popoldne oddahnili vsi, najbolj pa organizatorji, ki so se podpisali pod prvo tekmo svetovnega pokala v smučarskih tekih. Premiera v dolini pod Poncami je uspela, napredek v formi pa so pokazali tudi v slovenskem taboru. Največ veselja je bilo v švedski ženski in italijanski moški ekipi. Praznik v za Slovence sveti športni dolini se je sklenil z ekipnim sprintom. Italijana Dietmar Nocklder in Federico Pellegrino sta za sabo pustila vse, najbližje so prišli Francozi, a je bil Pellegrino za 1,79 sekunde hitrejši od Jeana Baptista Grosa. Švedinji Ida Ingemarsdotter in Stina Nilsson sta odločilno potezo za zmago naredili na zadnjem vzponu pred prihodom v cilj. Nilssonova je bila močnejša in hitrejša kot Norvežanka Astrid Jacobsen. Med moškimi slovenskega zastopstva ni bilo, med dekleti pa smo imeli kar dve ekipi. Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta osvojili osmo mesto, Nika Razinger in Anamarija Lampič pa sta pristali na 10., tudi zavoljo smole, saj je Razingerjeva padla.

Do pravih občutkov

Mesto višje kot v nedeljo je bila Fabjanova v soboto, ko se je zavihtela na sedmo, za štiri stotinke pa je ostala brez finala. »Prej sli slej se bo tudi meni poklopilo, sreča bo na moji strani in bom prišla na svoj račun,« je povedala Besničanka, za katero so težave s srcem na srečo preteklost. Z vsako tekmo je bližje najboljšim. »Z rezultati pa se pridobiva tudi samozavest. Ko pa je tako, je lažje na vsako tekmo,« priznava Fabjanova, ki napoveduje skorajšnji naskok prav na vrh. Tega se veselijo tudi navijači, ki so se zbrali v Planici. Navdušili so tudi našo Vesno, ki jih ni pričakovala v tolikšnem številu. V dveh dneh se jih je zbralo okrog 8000. »Vedno se najde kakšna novost. Za nas je bistveno, da je čim glasnejše,« pa je bronasta iz Sočija 2014 komentirala domiselnost Francozov, ki so za svoje navijali kar z motorno žago. Čeprav se je finale izmuznil, pa glavni trener Marko Gracer ni bil nezadovoljen. »Cela ekipa je garala za ta finale, delali smo in si ga zelo želeli. A šport je (tudi) loterija,« je opozoril šef tekačev, ki mu je še dan po posamični tekmi žal za švedski manever, ki je v polfinalu ustavil Vesno Fabjan.

»Sem pa vesel, ker je Vesna našla stik s konkurenco, tule v Planici pa je spet imela prave občutke. To je dober obet za prihodnji mesec, ko bo tekma svetovnega pokala v Lahtiju. Ne pozabite pa, da Vesne eno leto ni bilo na tekmah,« pogleduje naprej Gracer, ki je javno pohvalil tudi moško ekipo, ki bo po njegovem mnenju kmalu dobila jedro treh, štirih fantov, ki bodo konkurenčni in gnali dalje drug drugega.

Napake niso našli

»Izvrstno je bilo,« je po tekmovanju povedal Janez Vodičar, predsednik zbora za teke. Poudaril je, da z organizacijo ni bilo težav. »Odlično oceno si zaslužita tudi naši reprezentanci. Manjkala je pika na i in finale Vesne Fabjan,« je Vodičar pohvalil obe izbrani vrsti. Ni skrivnost, da je bila Planica tudi pod budnim drobnogledom Mednarodne smučarske zveze. »Iskali so, da bi našli kakšno napako. Pa je nismo naredili. Vsi so le hvalili ali pa so bili tiho in gledali v tla, ker niso ničesar našli,« je bil Vodičar ponosen na svojo zasedbo, ki je bdela nad tekmovanjem. Zatrdil pa je, da bo v dveh tednih jasno, s kakšnim finančnim izkupičkom so sklenili tekmovanje. Že pred tekmama je bilo povedano, da organizatorji ciljajo na pozitivno ničlo. V nasprotnem primeru bi jih po prstih dobili tekmovalke in tekmovalci, saj bi minus pokrivali iz sezonskega proračuna panoge.

 

Deli s prijatelji