LEDENA KRALJICA

Peter in Robi prižgala planiški letalni ognjemet

Objavljeno 18. marec 2016 10.30 | Posodobljeno 18. marec 2016 10.30 | Piše: Marko Uršič

Peter Prevc z zmago in Robert Kranjec s tretjim mestom sta sanjsko odprla festival poletov v Planici.

Morje slovenskih zastav. Foto: Igor Mali

Že za planiški dan pred četrtkovim uvodom finala svetovnega pokala v smučarskih skokih smo zapisali, da je bil z dolgimi, tudi ekstremnimi poleti preizkuševalcev velikanke neverjeten. Kaj še dodati po odletenem prvem tekmovalnem dnevu? Za Slovenijo in njene orle je bil pred 20.500 navdušenimi gledalci v Planici sanjski. Letalnica bratov Gorišek je v preizkušnji z dvema serijama na prvo mesto posadila Petra Prevca, tretji je bil Robert Kranjec, v četrtek je slovensko idilo dne poletov v dolini pod Poncami je zmotil le Norvežan Johann André Forfang, ki si je priletel drugo mesto. Prevčeva dvajseta zmaga na športni poti pa je nekaj posebnega, je štirinajsta sezonska, s čimer je za zmago prehitel Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki si je trinajst zmag priskakal v sezoni 2008/2009. Včerajšnja zmaga Petra Prevca je že 66. za slovenske skakalce, 57 je posamičnih, devet ekipnih. Imetnik velikega kristalnega globusa za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala je porušil tudi Schlierenzauerjevo rekordno točkovno znamko za eno sezono. Tirolec se je v sezoni 2008/2009 ustavil pri številki 2083, po včerajšnji zmagi pa jih ima as iz Dolenje vasi že 2123. A pozor, v Planici bosta danes in v nedeljo še dve posamični tekmi, vmes pa bo jutri še preizkušnja ekip.

»Super je bilo, malce sem bil presenečen, da je v Planico prišlo toliko ljudi, po navadi smo tu v četrtek navajeni na dvakrat manjše množice. A videti je, da je tekma le naredila svoje. Moj prvi skok, še ta v poskusni seriji, je bil malce rezerviran, tehnično sicer lep, je bil pa z 238 metri najdaljši polet dneva. V prvi seriji sem želel nekaj dodati, a sem dodal preveč, imel sem težave na mizi. Drugi tekmovalni skok pa je bil tisti, zaradi katerega bilo zame povsem v redu, če bi se do naslednje sezone kar ponavljal. Za zdaj še nisem razmišljal o porušenih rekordih, pogledati je treba, koliko je imel tekem, da je to dosegel Schlierenzauer, koliko pa sem jih imel jaz. Enako da je? Potem je pa v redu, mi tega ne bo nihče naprej metal. Ko bom star šestdeset let, bom mlajšim otrokom razlagal, kako je to bilo,« je Peter Prevc prve vtise navrgel pod velikanko. Pozneje, po obisku otrok, ki so včeraj obiskali Planico, je prišel še v novinarsko središče. Ker ni bilo mikrofona, je bil najprej nejevoljen, ker nekdo ni opravil svojega dela kot ga vsakič on na skakalnici. »Otroci, ki sem jih obiskal, so bili skoraj bolj žalostni, ker jih toliko ni prišlo na vrsto. Je pa kot uspešen skakalec poseben občutek biti z njimi, na vsak moj gib so se odzvali, roke so šle gor, kriki pa so se stopnjevali. Bo pa zdaj tudi manj novinarskega spraševanja o rekordih, vse sem vam že dal, kaj bi še radi?« je Peter Prevc sedmi sili zabil teniškega asa.

Zavora žirije

Tretjeuvrščeni Robert Kranjec je imel najdaljši polet dneva, 241,5 metra. »Vesel sem tega tretjega mesta. Ni bilo niti časa za trening, bil je en skok, nato smo šli neposredno v tekmo, to je na velikanki zalogaj. Pri prvem skoku sem bil malce pozen, pri veliki hitrosti se je pač vse hitro odvijalo, kar zapeljal sem se čez. So drugačne hitrosti kot na skakalnicah in je treba tudi to dobiti v kri. Drugi pa je bil fenomenalen. Zelo sem užival; ko sem bil enkrat čez vrh hrbtišča, sem vedel, da bo šlo daleč. V bistvu pa zaradi številnih črt po tisti rdeči na 225 m sploh nisem vedel, koliko sem skočil,« je povedal Robi, ki je zdaj v skupnem seštevku poletov z 220 točkami na 3. mestu, za Prevcem (350) in Kennethom Gangnesom (228). Jurij Tepeš je osvojil 8. mesto. »Z rezultatom sem zadovoljen, s skoki ne toliko, so bili pač v slogu sezone. Nekako se ne najdem, zdelo se mi je, da sem letel v redu, a na mizi ni prave oblike, ne čutim se. Vem, da sem v Planici sposoben veliko več. Po mojem se je pri preizkusu letalnice letelo predaleč in je tekmovalna žirija tokrat morebiti vse malce zavrla. Odločitev žirije dan prej je bila na žalost napačna,« je menil Jurij. »Pomembno je, da smo v finalni seriji opravili odlične polete, razlike po prvi seriji, ko smo delali napake, so bile majhne. Tudi termika je bila proti koncu finalne serije boljša, lepša, več vzgonskega vetra je bilo,« pa je dodal glavni trener Goran Janus, ki je Zdravljico za Petra Prevca poslušal objet s člani strokovnega vodstva skakalcev.

Odličen slovenski uvod

Peter Prevc je z 426,5 točke (skoka 223 in 232,5 metra) dobil uvodno posamično tekmo v Planici. Drugi je bil Norvežan Johann André Forfang 419,0 (226, 226), tretji pa Robert Kranjec s 414 točkami za skoka na 223 in 241,5 metra. Jurij Tepeš je bil osmi, 383,5 točke je dobil (skoka 224, 218), uvrstitve drugih Slovencev pa so bile: 26. Jaka Hvala 342,8 (201.5, 208.5), 29. Anže Semenič 332,1 (206, 197), oba sta skočila tudi v finalni seriji, 35. Anže Lanišek 161,9 (197), 40. Tomaž Naglič 157,4 (196), 46. Cene Prevc 146,2 (183), 58. Rok Justin 110,3 (156), 58. Mitja Mežnar 110,3 (156.5), 61. Matjaž Pungertar 99,3 (153), Andraž Pograjc pa ni tekmoval. 

 

Kasai želi 600

Noriaki Kasai je včeraj osvojil šesto mesto, a 43-letnik je ob tem tudi praznoval 500. jubilejno tekmo v svetovnem pokalu. Drago Bahun, predsednik organizacijskega komiteja Planica, mu je izročil zlato planiško startno številko 500, dobil je še šampanjec. »To je bil zame fantastičen dan. Ne bom pa nehal skakati, poskušal bom doseči tudi številko 600,« je pripomnil neuničljivi skakalec.

 

Deli s prijatelji