SVETOVNI POKAL

Peter Prevc zmagal v Trondheimu!

Objavljeno 10. februar 2016 18.00 | Posodobljeno 10. februar 2016 21.01 | Piše: STA, Ma. F.

Peter Prevc se je z današnjo zmago na lestvici najuspešnejših Slovencev izenačil s Primožem Peterko.

TRONDHEIM – Peter Prevc je zanesljivo zmagal na tekmi za svetovni pokal smučarjev skakalcev v Trondheimu. To je bila že njegova deveta zmaga v sezoni in 15. v svetovnem pokalu, z njo se je na lestvici najuspešnejših Slovencev izenačil s Primožem Peterko, hkrati pa je zabeležil 60. moško slovensko zmago, 51. posamično.

Z njo je še povečal vodstvo v svetovnem pokalu, saj njegova glavna konkurenta Severin Freund in Kenneth Gagnes nista bila povsem na vrhu. Nemec je zasedel deseto mesto, Norvežan pa osmo.

Drugi je bil v Trondheimu Avstrijec Stefan Kraft, ki je zaostal več kot deset točk, tretji pa legendarni Japonec Noriaki Kasai, ki je v drugi seriji s skokom 143 metrov celo izenačil rekord skakalnice.

»Tekma je bila zahtevna, razmere zahrbtne. Moram pa reči, da sem z vetrom imel kar srečo, in to v obeh serijah. Uspela sta mi tudi zelo dobra skoka. Če ti uspeta, razmere ne igrajo tako velike vloge, če pa narediš napako, pa jo je v težkih razmerah težko popraviti,« so bile prve besede 23-letnega slovenskega junaka, ki je bil najboljši že v prvi seriji, v drugo ga je sicer za 0,7 točke premagal Kasai, ki pa za zmago ni bil nevaren.

Po prvi seriji je kazalo še na večji slovenski uspeh, Jurij Tepeš je bil namreč četrti, a v drugo ni imel sreče z vetrom, tako da je zdrsnil na 15. mesto. Do točk so se dokopali še štirje Slovenci. Anže Lanišek je bil 19., prvič v sezoni se je v finale uvrstil Andraž Pograjc, bil je 26., Domen Prevc je bil 29., Jaka Hvala pa 30. V finale se v sprejemljivih vetrovnih razmerah ni uvrstil le Robert Kranjec, zasedel je 40. mesto.

Naslednja tekma bo že v petek na letalnici v Vikersundu, kjer pa ne bo Domna Prevca, ki bo tako najbrž izgubil mesto med najboljšimi desetimi v svetovnem pokalu, kar pomeni, da bo moral na tekmah po norveški turneji v kvalifikacije.

 

Deli s prijatelji