POGOVOR

Peter Prevc: Tina mi je rekla: 'Zmagaj, zmagaj, zmagaj'

Objavljeno: 27.03.2016 11:19

»Zlati orel« iz Selške doline je dejansko kakor pravi jastreb letel od zmag do lovorik in rekordov.

Peter Prevc se je kljub dolgi tradiciji, ki jo imajo smučarski skoki v Sloveniji, minulo zimo vpisal v zgodovino šele kot naš drugi skakalec z velikim kristalnim globusom po Primožu Peterki, ki je v svetovnem pokalu vladal v sezonah 1996/97 in 1997/98. In to v kakšnem slogu! »Zlati orel« iz Selške doline je namreč dejansko kakor pravi jastreb letel od zmag do lovorik in rekordov. Tako skakalničnih kot tudi statističnih, ki jih bo težko preseči.

Ni jih bilo malo, ki so ob koncu sanjske zime, v kateri ste osvojili vse, kar se je osvojiti dalo, obžalovali, da ni bila olimpijska. Kaj pa vi porečete na to?

Ne vem, nikoli nisem razmišljal v tej smeri, da je škoda, ker letos ni bilo olimpijskih iger. Kaj pa vem, morda pa jih ni bilo z razlogom. Še zdaleč ni nujno, da je skakalec tako zelo uspešen zgolj eno sezono. Adam Malysz si je, denimo, trikrat zapored priskakal veliki kristalni globus, Simon Ammann pa je v razmiku osmih let osvojil štiri zlate olimpijske lovorike.

Od daleč so bile vaše zmage, ki ste jih nizali kot po tekočem traku, videti sila preproste, vendar pa v resnici najbrž le ni bilo tako enostavno, ali pač? 

Smučarski skoki so takšen šport, da je tedaj, ko ti gre dobro od nog, res vse videti sila preprosto. Zgolj nadzoruješ svoje telo, znaš se obrniti in veš, kaj moraš narediti. Najhuje je takrat, ko ti ne gre, saj se ti niti sanja ne, zakaj ne skačeš dobro. Morda se nekaterim res dozdeva, da je vse tako zelo enostavno, vendar pa moram reči, da je bilo v glavi obilo bojev in ogromno stvari, ki sem jih moral razčistiti sam pri sebi.

Kdaj ste prvič začutili, da je to vaša sezona?

Ne vem, nobenega takšnega trenutka ni bilo. Vse skupaj se je začelo že poleti in se potem počasi stopnjevalo. Ocenjujem, da je bila dobra popotnica za zimo tudi zadnja tekma velike nagrade FIS v Hinzenbachu, kjer sem konec lanskega septembra osvojil drugo mesto. A na začetku svetovnega pokala še ni bilo pike na i – zmage. Spomnim se zadnjih treh besed, ki mi jih je v tistem času namenila Tina Maze. Rekla mi je : »Zmagaj, zmagaj, zmagaj!« Očitno je bilo res nekaj na tem, da mi glava ni pustila oziroma je bila želja po uspehu tako velika, da me je zavirala, da nisem bil dovolj sproščen in lahkoten. Štiri dni po tem pogovoru s Tino sem v Nižjem Tagilu prvič v sezoni zmagal, potem je prišel Engelberg, kjer je bilo že vse »domače«.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri. Pogovor s Petrom Prevcem si lahko preberete tudi v naši športni prilogi Rekord.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Povezane vsebine