SPET ZMAGA

Peter Prevc s 15. zmago zdaj izenačen s Peterko

Objavljeno 11. februar 2016 11.59 | Posodobljeno 11. februar 2016 12.00 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Peter Prevc

Na tekmi skakalcev za svetovni pokal v Trondheimu je Peter Prevc dosegel novo zmago.

Peter Prevc še naprej piše eno najlepših strani slovenskih smučarskih skokov. Foto: Reuters

Petra Prevca se v zraku ne da ustaviti. As iz Dolenje vasi je zmagal na tekmi svetovnega pokala na skakalnici Granåsen v norveškem Trondheimu, v letošnji sezoni tako že devetič, skupno pa že petnajstič, s tem pa se je na večni slovenski lestvici tudi izenačil z dvakratnim skupnim zmagovalcem svetovnega pokala Primožem Peterko. Slovenski skakalci imajo zdaj 60 zmag v svetovnem pokalu, od tega je 51 posamičnih in devet ekipnih slavij. »Razmere so bile zahrbtne, veter je pogosto menjaval smer. Pri tem sem imel nekaj sreče, moji skoki so bili eni najboljših. Zaradi vetra so bile razmere res težke, v takšnih se kaznuje vsaka napaka. Sem pa zelo zadovoljen, da sem skakal, kot sem,« je Peter Prevc navrgel po zmagi, ko je trondheimsko nebo prekril ognjemet. Včeraj je bil za Prevcem drugi Avstrijec Stefan Kraft, ki je zaostal za več kot deset točk, tretji pa legendarni Japonec Noriaki Kasai. Prva serija je nakazovala še večji slovenski uspeh, Jurij Tepeš je bil četrti, a v drugi seriji pa ga je oviral veter, tako da je osvojil končno 15. mesto. Do točk so se dokopali še štirje Slovenci, Anže Lanišek je bil 19., Andraž Pograjc 26., Domen Prevc 29., Jaka Hvala pa 30. Ker sta glavna Prevčeva tekmeca v svetovnem pokalu Nemec Severin Freund in Norvežan Kenneth Gagnes zasedla šele deseto oziroma osmo mesto, je skupno vodilni Prevc še povečal svojo prednost v boju za veliki kristalni globus. Peter Prevc ima zdaj 1324 točk, Freund 881, prednost je torej 443 točk.

Vetrovni kaos

Trondheim leži ob izlivu reke Nidelve na južni obali fjorda. Ker gre za daljni evropski sever, ni nič čudnega, da je zimsko vreme muhasto in da je tudi vrstni red prve serije krojila vetrovna loterija. Na začetku je veter pihal v hrbet, sredi serije je bilo nekaj vzgornika, to je za najdaljši skok uvodne serije na 137 metrov izkoristil Norvežan Daniel-André Tande, pri zadnjih na startni listi pa je spremenljiv veter povzročal veliko težav. Domen Prevc je imel težave takoj po odskoku, krilil z rokama in smučmi, in pristal le na 124 metrih. Tudi domači Kenneth Gangnes ga je zelo polomil, v neugodnem vetru ga ni in ni neslo, Severin Freund je bil v vetru prav tako izgubljen, s 127 metri skočil le za 21. mesto, a nauk prve serije je bil: kdor je mojster, je mojster. Peter Prevc je v slabih razmerah po zraku jadral kot jadrnica v norveškem morju, pristal pri 135 metrih, zaradi neugodnega vetra pa dobil kar deset in pol točk pribitka. Tako je s 142 metri najdaljši že v kvalifikacijah po polovici skokov s šestimi točkami prednosti vodil pred Tandejem, tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft. Robert Kranjec, ki je v torek na skakalnici Granåsen padel, je bil vetrovna žrtev, skočil (118,5 m) za 40. mesto, in se edini od Slovencev ni uvrstil v finalno serijo.

Tudi v drugi seriji je Domen Prevc s svojim agresivnim slogom skakanja imel v muhastem vetru spet težave, v zraku ga je premetavalo, negotov pa je bil tudi doskok na 120,5 m. Severin Freund je potegnil vse do 130 metrov, Gangnes do 137, Noriaki Kasai pa vse do 143 metrov, do izenačenja rekorda skakalnice. Triinštiridesetletni veteran je na koncu po napadu iz ozadja osvojil celo tretje mesto. Jurij Tepeš je v zahtevnih vetrovnih razmerah pristal le pri 117 metrih, Kraft se je izkazal, Tande ne, nato pa so Petra Prevca zaradi spreminjajočega se vetra kot zadnjega na vrsti najprej odpoklicali z naletne rampe. Nato pa je kot orel poletel na 132 metrov, vpisal petnajsto zmago v svetovnem pokalu in sploh prvo slovensko v Trondheimu. 

Deli s prijatelji