SNEG

Paška sol odrešitev za Zlato lisico 2016

Objavljeno 28. januar 2016 11.13 | Posodobljeno 28. januar 2016 11.15 | Piše: Aleš Andlovič
Ključne besede: Zlata lisica

Novi, že 52. Zlati lisici, niti pomladnih 14 stopinj Celzija ne more do živega.

V ciljni areni pod Pohorjem ni videti, da bi bili sredi koledarske zime. Foto: Aleš Andlovič

»To bolj spominja na svetovno prvenstvo v plavanju kot na svetovni pokal v alpskem smučanju. Le bazen nam manjka,« je v šali dejal delavec slovenske nacionalne televizije, ki je včeraj s sodelavci opravljal zadnje priprave v ciljni areni mariborske proge za svetovni pokal. Čeprav organizatorje od že 52. tekmovanja za Zlato lisico ločita le še dva dneva in temperaturne napovedi meteorologov niso primerne za ta letni čas, razloga za paniko ni. »Če se vam porajajo misli, da proga ni v stanju, v kakršnem naj bi bila, se motite. Vreme je lepo, temperature niso zimske, a proga je v odličnem stanju. Opravili smo odlično predpripravo, zato bojazni ni,« je pred zbranim občinstvom včeraj v ciljni areni Snežnega stadiona pod Pohorjem razlagal novopečeni vodja tekmovanja in naš nekdanji odlični smučar Mitja Dragšič.

Pohorski smučarski delavci so, kot kaže, vnovič premagali trmasto naravo in poskrbeli za nov čudež. Zeleno luč za organizacijo tekem svetovnega pokala alpskih smučark jim je prižgal snežni kontrolor Filip Gartner, zdaj pa čakajo, da v mesto pod Pohorjem prispeta še direktor svetovnega pokala, Norvežan Atle Skaardal, in njegova desna roka, Avstrijec Markus Mayr. Včeraj sta se še mudila v Schladmingu, kjer so bile razmere na progi vse prej kot enakopravne za vse tekmovalce. »Kar se je pripetilo v Schladmingu, se nam ne more zgoditi,« je bil včeraj nadvse optimističen starosta mariborskega alpskega smučanja Andrej Rečnik, ki je hkrati vodja sobotne veleslalomske in nedeljske slalomske proge.

Spanec bo

Čeprav naj bi se po napovedih temperature v naslednjih dneh povzpele krepko čez deset stopinj Celzija, to pohorskim delavcem ne bo povzročalo neprespanih noči. »Niste slišali, kako je šumelo izpod smuči, ko sem se spuščal po progi,« je bil kratek, a jedrnat Andrej Rečnik. Izvedeli smo, da so Pohorci lahko optimistični, saj imajo skrivnostni recept, kako tudi v teh pomladnih razmerah pripraviti odlično progo. Izvedeli smo, da naj bi na snežno površino tik pred tekmovanjem posuli sol, ki bi snegu odvzela vlago in še dodatno utrdila snežno zmes. Toda to ni navadna kuhinjska sol, kot bi pričakovali, ampak dolgozrnata z otoka Pag v Jadranskem morju.

Čeprav so včeraj na obronkih pohorskih strmin govorili večinoma o visokih temperaturah in progi, se je generalni sekretar Srečko Vilar posvetil tudi postranskim stvarem: »Tako v petek kot tudi v soboto bomo organizirali javno žrebanje številk v središču mesta, ki bodo začinjene z glasbenimi nastopi. Četudi so časi, ko se je pod Pohorjem trlo ljudi, mimo, vseeno vsak dan pričakujemo med 10.000 in 12.000 gledalci. Vemo, kje pri organizaciji zaostajamo za drugimi prizorišči tekem v svetovnem pokalu, in to si želimo spremeniti. Za ljudi, ki so vezani na svoj avtomobil, smo pripravili urejeno parkirišče v vojašnici, od koder jih bomo za avtobusi popeljali pod Pohorje.«

Poslovna skrivnost

Na včerajšnji novinarski konferenci so slavnostno podpisali tudi pogodbi z obema generalnima sponzorjema tekmovanja za 52. Zlato lisico, Novo KBM in Zavarovalnico Maribor. V odgovoru na vprašanje, kolikšen je znesek podpisanih pogodb, pa je bil generalni sekretar Srečko Vilar skrivnosten: »To je poslovna skrivnost.« Prvi mož Zavarovalnice Maribor David Kastelic pa je dejal: »Zlata lisica ne sme biti le mariborski projekt, postati mora vseslovenski projekt.«

Deli s prijatelji