NA ODRU ZA ZMAGOVALKE

Ob uspehu kariere Ani
 čestitala tudi Tina Maze

Objavljeno 18. januar 2016 08.33 | Posodobljeno 18. januar 2016 08.33 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Ana Drev

Najboljša slovenska veleslalomistka je v Flachauu prvič stopila na oder za zmagovalke, po prvi vožnji je celo vodila. Trener Denis Šteharnik upa, da bo lahko pred 52. Zlato lisico vadila na domačem Pohorju.

FLACHAUU – V avstrijskem Flachauu je Ana Drev dokazala, da vodstvo po prvi vožnji na decembrskem veleslalomu v Lienzu ni bilo nikakršno naključje. Tisto je bil znak, da je Ana tekmovalno dozorela, čeprav jih ima že 30 in se je lani celo spogledovala s koncem kariere. Na srečo je našla motiv, da nadaljuje športno pot. Da je ravnala prav, je potrdila z včerajšnjim drugim mestom na šestem veleslalomu sezone svetovnega pokala. Zmaga je pripadla Nemki Viktoriji Rebensburg, tretjega mesta se je veselila Italijanka Federica Brignone. Ana Drev je postala 22. Slovenka na stopničkah na tekmah svetovnega pokala. Rekorderka (pa še lep čas bo tako) z 81 uvrstitvami med najboljše tri ostaja Tina Maze. Drevova je prve stopničke čakala do svoje 123. tekme v svetovnem pokalu, kjer je debitirala v sezoni 2001/02.

Avstrijci z dolgimi nosovi

Po prvi vožnji je kazalo še bolje. Drevova, prihaja iz Šmartnega ob Paki kot nogometna družina Prašnikar, je celo vodila. Na progo je šla s številko devet in si do cilja privozila štiri stotinke prednosti. Poznejša zmagovalka Rebensburgova je bila druga, na tretjem mestu je drugo vožnjo čakala domačinka Eva Maria Brem. Očitno je odstop v Lienzu pustil nekaj grenkega priokusa, zato morda Drevova ni začela druge vožnje tako agresivno. Pa tudi zato, ker so bile vremenske razmere slabe, vidljivost pa krepko zmanjšana. Za nameček je pred Drevovo izvrstno s progo opravila tudi Rebensburgova. Najboljša slovenska veleslalomistka si je do cilja nabrala 94 stotink zaostanka, a je bilo tudi to dovolj za veselje in slavje ob končnem drugem mestu. Anin čas pa je razžalostil Avstrijce, ki so vnovič ostali brez stopničk. Bremova je bila na nehvaležnem četrtem mestu. »V Lienzu mi ni uspelo, zdaj sem bila v podobnem položaju. Tudi zato sem bila nekoliko bolj nervozna. A mi je uspelo. Zato sem zelo vesela, da sem prišla do stopničk kljub slabi vidljivosti,« je po uspehu kariere dejala Drevova. »Resnično smo veseli, ker nam je uspelo. Zelo sem užival, ko sem gledal Anino smučanje,« je ob rezultatu sezone (prej je bil s 4. mestom v alpski kombinaciji v lasti Maruše Ferk) navdušeno povedal Dejan Šteharnik, šef ženske ekipe za tehnične panoge.

Radi bi trenirali v Mariboru

»Ana je pokazala, da je vse mogoče. Vsi vemo, kaj vse je preživela, kaj je dala skozi. A se ni predala, zato sem vesel še toliko bolj,« je nadaljeval Šteharnik, ki je pozorno spremljal obe vožnji. Ostal je tudi zvest protokolu, ki so ga imeli vedno pred in med tekmo, zato po odstopu v Lienzu v pripravi na drugo vožnjo ni bilo sprememb. »V drugem teku je napadla zmago. Le tak pristop prinaša rezultate. Malce je zmanjkalo. Vožnji sta bili dobri, a zmore še bolje,« meni šef, ki je poudaril, da je Ana dobro opravila s 30 zavoji, s preostalimi 15 pač ne. »Tu so še rezerve, ki jih bomo poskušali aktivirati na naslednjih treningih. Morda celo v Mariboru, če nam bodo pripravili progo. To bi bila prijetna prednost pred tekmo Zlate lisice,« je še dodal Šteharnik, ki bo Drevovi namenil dva dneva počitka, v sredo pa nadaljuje vadbo. Da bi ji forma splahnela, pa ga ne skrbi.

Ob uspehu Ane Drev se je oglasila tudi njena nekdanja smučarska kolegica Tina Maze. »Joj, kaj bi dala, da bi stali skupaj na 'štengah',« je zapisala Korošica na družabnem omrežju twitter. Preostalih Slovenk Mazejeva ni omenjala, saj so Katarina Lavtar (39. mesto), Tina Robnik (42.) in Meti Hrovat (51.) ostale brez nastopa v finalu. V senci obračuna za zmago pa je potekal tudi spopad vodilnih smučark v svetovnem pokalu. V drugi vožnji ga je najprej polomila Američanka Lindsey Vonn, ki je celo odstopila. Lara Gut, po prvem nastopu je bila četrta, pa je storila veliko napako in končala kot 19. Kljub temu je prednost pred Vonnovo še povečala. Po 20 tekmah od 41 načrtovanih ima 50 točk naskoka pred plavolaso Američanko.

Kristoffersen četrtič do zmage

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagal na slalomu za svetovni pokal v švicarskem Wengnu. To je njegova četrta slalomska zmaga v sezoni, eno ima Avstrijec Marcel Hirscher. Enaindvajsetletni Kristoffersen je vodil že po prvi vožnji. Drugo in tretje mesto sta osvojila Italijana Giuliano Razzoli (+0,30) in Stefano Gross (+0,68). Edini Slovenec v finalu Štefan Hadalin je bil 26., a je zaradi prevelikega zaostanka (+8,75 sekunde) ostal brez točk. Matic Skube je bil prepočasen za drugo vožnjo, finale je zgrešil za 36 stotink sekunde.

Deli s prijatelji