DVOJNA ZMAGA

Leteči Kranjec v slogu šampiona Petra Prevca

Objavljeno 19. marec 2016 09.41 | Posodobljeno 19. marec 2016 09.42 | Piše: Marko Uršič

V Planici je 22.000 ljudi pozdravilo dvojno slovensko zmago.

Robert Kranjec je zmagoslavno padel v sneg. Foto: Matej Družnik

Planica ostaja slovenska. Lani so domači orli dobili vse tri tekme v dolini pod Poncami na sporedu, dve posamični in ekipno, letos pa sta s Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem na sklepu svetovnega pokala vknjiženi že dve posamični od treh. Včeraj je bila dvojna, namreč 34-letni Robert Kranjec si je priskočil še sedmo posamično zmago v svetovnem pokalu, ima še osem ekipnih, drugo mesto pa je osvojil Peter Prevc. Kranjec je s triumfom potrdil, da je v letošnji zimi v neverjetni letalski formi. Dobil je že uvodno posamično preizkušnjo na letalnici v norveškem Vikersundu, v uvodni planiški preizkušnji ga je na redkem gorskem zraku doline pod Poncami odneslo do tretjega mesta, včeraj pa je pred 22.000 gledalci svojo orlovsko sposobnost letenja in lovski instinkt za lovljenje stopničk udejanjil z zmago. To je bila že 67. zmaga slovenskih skakalcev v zgodovini, od tega je devet ekipnih. Glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus je bil nad dvojno zmago tako navdušen, da je po Kranjčevem poletu skočil na trenerski tribuni in celo izgubil ravnotežje. »Ko sem ob Petrovem drugem poletu slišal gledalce, sem vedel, da je opravil dober skok. Snemalec mi je potem povedal njegovo daljavo. Rekel sem si, ta bo težka. Poseben občutek je biti pred njim, ko je v tako fenomenalni formi. Res je nekaj posebnega premagati Petra Prevca. Videl sem zeleno črto, a nisem vedel, ali sem jo preskočil ali ne. Veseli me, da sem dobil dovolj dobre ocene za zmago. Uživam v poletih, ker je forma na višji ravni. Na ekipni tekmi bo bolj sproščeno,« je zmagoslavno povedal Robert Kranjec.

Nesel na vrh skakalnice

Včeraj so tako Janusovi orli slavili dvojno zmago. Peter Prevc, že zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala in vodilni v razvrstitvi poletov, obeta se mu torej mali kristalni globus, medtem ko velikega že ima, je preizkušnjo končal na drugi stopnički zmagovalnega odra. As iz Dolenje vasi pri Železnikih je bil po odskakanem polčasu, prvi seriji, šesti, zagodel mu jo je veter. Za časa njegove priprave za skok na naletni rampi je namreč pihal od zadaj, zato se je Goran Janus tudi obotavljal zamahniti z zastavico in svojega orla spustiti v dolino. Prevc je šel in znova zavzel zaletno mesto, a so sile boga vetra Eola tokrat s poletom na 218 metrov igrale svojo igro. A v drugi seriji je Peter pokazal, da je resnično iz šampionskega testa. Ko se je odrinil, je letel, letel, kar letel je, in odletel kar na 242 metrov, kar je bil najdaljši stoječi skok letošnje Planice. Za vrhunski pristanek je prejel ocene dvakrat dvajset in trikrat devetnajst in pol, tekmece prehiteval po tekočem traku, Kranjec pa si je s poletom na 236 metrov priskakal zmago. Prevc je bil navdušen nad zmagovalnim uspehom kolega iz reprezentance, med čakanjem na končno razvrstitev mu je v izteku dopovedoval, da je zmagal, nato pa si ga je podal na ramena in nosil po izteku velikanke. »Ni veliko za povedati. Neverjetno je. Prvega skoka nisem zadel, drugega pa. Vesel sem, da sem lahko pričakal Robija v izteku. Kar nervozno sem spremljal njegov polet. Oba skoka je izvedel zelo dobro, Robiju tako privoščim to zmago, da bi ga lahko nesel na vrh skakalnice. Vse je enkratno. V prihodnjih dneh je treba samo ostati živ in cel,« je pripomnil PP. Tretje mesto je sicer osvojil Norvežan Johann André Forfang. Navdušen je bil tudi Goran Janus: »Finalna serija je bila zelo napeta, konec pa je bil sanjski. To je fantastično. Prvi Kranjec, drugi Prevc, nimam besed... Na ekipni tekmi bo začel Jurij Tepeš, sledijo Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc. Favoriti številka 1 so Norvežani, mi pa se bomo potrudili za stopničke.«

Ammann spet na nos

Sicer je bil včeraj v Planici krasen sončen dan, pravi pomladanski, pod skakalnico pa je bilo pravo mravljišče. S koncem prve serije je zašlo tudi sonce. Ali je to morebiti načelo doskočišče, ki so ga utrjevali po kvalifikacijah, smo povprašali naša orla Anžeta Semeniča in drugega Anžeta, Laniška. »Vse je v redu, menim, da je super. Bomo videli fante, ki bodo skakali zelo daleč, ali bo doskočišče zdržalo, a menim, da bo brez težav,« je povedal Anže. In je vzdržalo, edina nesreča se je pripetila v kvalifikacijah, kjer je Švicar Simon Ammann, ki ne doskakuje v telemark, pri pristanku na 201 metru, ponovno, to se mu je namreč že dogodilo, zgrmel naprej na nos, in grdo dričal po doskočišču. Zdravstvena služba je pripeljala aki, a je Ammann sam odkorakal z izteka. »Naletna smučina in doskočišče sta v redu, tudi razmere so takšne, mirno je, le malce vetra je od zadaj,« pa je po prvi seriji pripomnil Anže Lanišek. In ravno ta veter je v uvodni seriji tudi onemogočil Petra Prevca, da bi še nekoliko obogatil svojo rekordno zbirko zmag in točk.

Predvsem se je včeraj pri nekaterih pojavil dvom, da je bilo v Planici več kot 22.000 gledalcev, kot je bil uraden podatek. Namreč na petkovo popoldne je bila množica ljubiteljev smučarskih skokov videti precej večja kot v četrtek, ko se je, po uradnem podatku, zbralo 20.500 gledalcev. Danes je na sporedu ekipna tekma z začetkom ob 10. uri, prireditelji pa pričakujejo, ker je Planica razprodana, deset tisoč gledalcev, pomnoženo s tri.

Slovenci delajo Planico sanjsko

Robert Kranjec in Peter Prevc sta s prvim in drugim mestom obogatila včerajšnji planiški dan. Robi je doskočil na 224,5 in 236 metrov, zbral pa 447,6 točke. Pero je poletel na 218 in 242 metrov, zbir točk je bil 440,5. Tretji je bil Norvežan Johann André Forfang (223,5, 233 m; 439,8 točke). Od drugih Slovencev je bil Jurij Tepeš 14. (dvakrat je skočil 212,5 metra, dobil pa 396 točk), Anže Semenič pa 27. (211, 206,5; 379,3 točke). V prvi seriji sta obstala 35. Anže Lanišek (201 meter, 176,2 točke) in 36. Tomaž Naglič (197 m; 172,4).

 

Deli s prijatelji