POLETI

Janus že za Kulm letvico postavil višje

Objavljeno: 12.01.2018 10:49Posodobljeno: 12.01.2018 10:51

Na avstrijskem Štajerskem danes prvi letošnji poleti s šestimi Slovenci.

  • Tilen Bartol velja za zelo dobrega letalca na smučeh. Bo to potrdil tudi na Kulmu?

LJUBLJANA – Najboljši smučarski skakalci na svetu so si komaj dobro odpočili od naporne novoletne turneje, že je pred njimi nov velik izziv – prvo tekmovanje na letalnici v olimpijski sezoni 2017/18. V Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu, kjer se bodo jutri in pojutrišnjem (obakrat z začetkom ob 14.15) dvakrat potegovali za točke svetovnega pokala, so že petkrat zaigrali slovensko himno, prvič leta 1997 Primožu Peterki, ki je prav na Kulmu kot naš prvi skakalec v zgodovini preletel tako imenovano magično mejo 200 metrov (203 m), za kar si je prislužil motor znamke Harley Davidson. Po moravškem orlu se je prvega mesta na avstrijskem Štajerskem dvakrat veselil leteči Kranjčan Robert Kranjec (v letih 2010 in 2012), po njem pa je dve tekmi tam sebi v prid odločil tudi Peter Prevc. Pred štirimi leti je zlati orel iz Dolenje vasi pri Železnikih na Kulmu poletel do svoje krstne zmage med elito, dve leti pozneje pa še do naslova svetovnega prvaka v poletih, ki ga bo čez teden dni branil v Oberstdorfu. Za nameček je najstarejši od bratov Prevc med letom proti zlati lovoriki z 244 metri izboljšal tudi rekord takrat prenovljene letalnice v Bad Mitterndorfu/Tauplitzu.

Večja ko je, bolje se počutijo

Toda Hubert Neuper, alfa in omega spektakla na Kulmu, zatrjuje, da meje avstrijske velikanke s tem še niso izčrpane. »Glavnina poletov se bo sukala med 210 in 230 metri, najdaljši pa bi se lahko ob optimalnih razmerah približali celo 250 metrom,« je napovedal 57-letni Avstrijec, že vrsto let eden od glavnih prirediteljev tamkajšnjega tekmovanja, ki je sicer doma v bližnjem Bad Ausseeju. Kakor koli že; Slovenci so ob petih zmagah na največji avstrijski napravi nanizali še kopico vrhunskih uvrstitev, na koncu koncev si je prav na njej z osmim mestom pozimi 1990/91 svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu izbojeval tudi zdajšnji glavni trener naše reprezentance Goran Janus. »Seveda se veselim prvih poletov v sezoni. Večje ko so naprave, bolje se počutimo. Glede na to, kako skačejo najboljši, pa bo treba tudi na Kulmu presneto dobro opraviti nalogo,« je razmišljal 47-letni Ljubljančan in na vprašanje, ali bo tudi tam zadovoljen z uvrstitvami okrog desetega mesta, odvrnil: »Glede na to, da je za svetovno prvenstvo v poletih naš cilj kolajna, bomo na Kulmu merili višje.« Med Slovenci bodo v današnjih kvalifikacijah (12.00) nastopili Tilen Bartol, Jernej Damjan, Žiga Jelar, Anže Semenič ter brata PrevcDomen in Peter. 


Dežman tretji v Bischofshofnu

V Bischofshofnu so pohiteli in namesto za vikend že sredi tedna izpeljali dve tekmi za celinski pokal. Potem ko je v sredo zmago slavil Norvežan Tom Hilde, ki je bil po uvodni seriji šele dvajseti (!), je včeraj vse tekmece preskočil Nemec David Siegel. Še drugič zapored je bil drugi njegov rojak Andreas Wank, tretji pa je bil Nejc Dežman, ki je bil z 8. mestom najvišje uvrščeni Slovenec že dan poprej. Med našimi so si točke včeraj priskakali še Bor Pavlovčič (7.), Tomaž Naglič (8.) in Rok Tarman (30.), na prvi tekmi pa se je ob Dežmanu, Nagliču (15.) in Pavlovčiču (18.) med dobitnike točk prebil Anže Lanišek (29.), ki so ga sicer po četrtem dosežku uvodne serije v drugo diskvalificirali zaradi neustreznega dresa. 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja