ZLATA LISICA

Ilka Štuhec v šoku: Hotela sem narediti le dober trening, potem pa tole ...

Objavljeno 09. januar 2017 18.36 | Posodobljeno 09. januar 2017 18.36 | Piše: Drago Perko

Ameriška smučarka je na 53. Zlati lisici v Mariboru zmagala v slalomu in osvojila četrto mesto v veleslalomu. Navdušile so tudi Slovenke: Ana Drev osma v veleslalomu, Ana Bucik sedma v slalomu, Štuhčeva prvi dan 14., drugi dan pa celo 10.

krasno navijaško ozračje v Mariboru FOTO PIGAC.SI

MARIBOR – Letošnja zlata lisica je postala ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin, ki je bila četrta na sobotnem veleslalomu za svetovni pokal, po pričakovanjih pa je dobila nedeljski slalom. Druga v seštevku časov obeh tekem na Mariborskem Pohorju je bila Švicarka Wendy Holdener, tretja pa Italijanka Manuela Mölgg. Najboljša Slovenka v tej razvrstitvi je bila Ilka Štuhec (5. mesto). Najboljše tri so prejele tradicionalne zlate broške iz rumenega, belega in rdečega zlata. Za slovensko uvrstitev vikenda je poskrbela Ana Bucik s sedmim mestom v včerajšnjem slalomu, kjer je bila Ilka Štuhec 10. (14. je bila dan prej na veleslalomu), soboto pa je z osmim mestom zaznamovala prva najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev.

V boju s količkom

»Ko sem gledala druge, sem videla, da imajo težave s količki. Mislila sem si, da se lahko to verjetno zgodi tudi meni. Zato sem se na to pripravila,« je po slalomski zmagi (skupaj že 27. v svetovnem pokalu) povedala 21-letna Shiffrinova, ki je celo povozila odlomljeni kol, a ji ni zaradi njene moči, spretnosti in zbranosti prišel do živega, ko se je valjal med njenimi smučmi in nogami. Wendy Holdener je bila druga (+0,19), tretja pa Švedinja Frida Hansdotter (+0,31). Za veselje okoli 6000 gledalcev (v soboto jih je bilo več kot 10.000) sta poskrbeli Bucikova in Štuhčeva, ki sta se najbolje uvrstili v slalomu v svoji karieri. »Vesela sem, da mi je uspela dobra vožnja, tega dobrega rezultata tu v Mariboru. Uživala sem! Rada bi se še enkrat zahvalila vsem navijačem, ki so me spodbujali. Kar ponesli so me po hribu navzdol. Poskušala sem le ostati mirna, poskušala odklopiti to, katera je prva, druga, kako so smučale druge, samo pokazati to, kar znam, in da sem ostala sproščena,« je svoj dosežek kariere komentirala Ana Bucik, ki že nestrpno čaka jutrišnjo slalomsko preizkušnjo v Flachauu, kjer pa Ilka kljub odlični formi ne bo tekmovala.

Ko leti, leti

»Res je, da postajamo konkurenčni v vseh disciplinah, tako je videti, a zdaj se moramo umiriti in se osredotočiti na tiste glavne cilje. Vsekakor ne bomo startali na vseh tekmah,« je Darja Črnko, trenerka in serviserka v Ilikini ekipi, razgrnila hčerkine načrte. S 14. in 11. mestom v Mariboru je Ilka dala svoji sezoni presežkov novo dimenzijo. »Vsekakor je bilo že vzdušje res noro. Moji nastopi tudi, ne sicer idealni, a vseeno v redu. Kot sem rekla že v Val d'Iseru, ko leti, leti. Te dobre vožnje, ti dobri rezultati mi dajejo še večjo samozavest in upam, da bo tako tudi naprej. Načrti za naprej so najprej, treningi, potem pa sledijo trije vikendi zaporedoma hitre discipline, kjer si želim pokazati čim več. Tekmovalno je bil slalom kar velika neznanka, a kar se voženj tiče, sem vedela, kaj lahko naredim. To sem skoraj v celoti pokazala in moram reči, da sem zadovoljna z nastopi. Enostavno se le smučam! Hotela sem le narediti dober trening za superkombinacijo, potem pa tole... Vesela sem,« je bila zadovoljna Štuhčeva, ki je dobila točke še v peti panogi, v kateri je nastopila v sezoni 2016/2017. To ji je uspelo kot drugi, prva je to že v koledarskem letu 2016 dosegla Italijanka Federica Brignone. Osmoljenka vikenda je bila zagotovo Maruša Ferk, ki je na šestem letošnjem slalomu drugič ostala brez točk, saj je odstopila. »Nič kaj pametnega ne morem povedati. Zelo sem bila motivirana pred tekmo. Hotela sem odtrgati te kole. V dvojni vertikali pa sem prepozno menjala, naslednjih vrat nisem več ujela. Težko mi je,« ni skrivala Ferkova, ki pa je ne zanimajo več le preboji med točke. »Jutri je nova tekma. Moram tvegati, sicer sem bom ves čas vrtela tu okoli 30. mesta,« je napovedala Ferkova.

Drevova: Manjka še majhen korak

V Mariboru je bila dobre volje tudi Ana Drev, tokrat osma v veleslalomu. »Kar zadovoljna sem s smučanjem, pokazala sem dve dobri vožnji. Sicer nista bili na najvišjem nivoju, ki so ga prikazale nekatere druge tekmovalke, ampak nimam občutka, da sem zelo oddaljena od tega, in menim, da se mi lahko to kmalu poklopi. Nekako vem, kje je ta mali korak do tega, a je težko dosegljiv, ne moreš kar reči, tako se bom odločila in bom to naredila. Poklopiti se mora veliko majhnih detajlov in prizadevam si, da se to zgodi. Vzdušje tukaj pa je res enkratno, kaj takega težko najdeš drugje v svetovnem pokalu,« je dobre volje prizorišče zapuščala Ana Drev, ki je še petič v tej sezoni veleslalom končala med najboljšo deseterico. Zmage se je veselila vodilna veleslalomistka sezone, Francozinja Tessa Worley, druga je bila Italijanka Sofia Goggia (+0,16), tretje mesto je pripadlo Švicarki Lari Gut (+0,25).

Deli s prijatelji