SUPERVELESLALOM

Ilka Štuhec končno v prvi deseterici

Objavljeno 14. marec 2016 10.04 | Posodobljeno 14. marec 2016 10.06 | Piše: D. P.

Švicarske alpske smučarke so zablestele v domačem Lenzerheideju, kjer je Ilka Štuhec osvojila 7. mesto v super G. Na finalu sezone ob njej še Ana Drev in Boštjan Kline.

Ilka Štuhec na progi.

LENZERHERDE – Ob koncu sezone slovenske smučarke vnovič dokazujejo, da so v minulih devetih mesecih dobro delale. Včasih pa jim še zmanjka moči, kakovosti in ščepca športne sreče. Če bi imele vse to, potem bi zagotovo poročali o novih stopničkah slovenskih alpink. Kljub odstopu v včerajšnji alpski kombinaciji je naziv slovenske junakinje vikenda pripadel Ilki Štuhec, ki je na sobotnem superveleslalomu v švicarksem Lenzerheideju zasedla sedmo mesto.

Več tveganja

»To je super rezultat. Še vedno ima malo rezerve, a to je kar v redu. Ilka je bila borbena in res je dobro, da ji je uspelo. Smo zadovoljni. Po tistem tretjem mestu v superveleslalomu na kombinaciji v Soldeuu je verjetno pridobila tudi malce na samozavesti, tako da je nastopila odločno, in to je dobro,« je bil navdušen trener slovenske ženske ekipe za hitre discipline Aleš Brezavšček. Še več zadovoljstva je bilo v taboru Švice in Avstrije. Avstrijka Cornelia Hütter je zmagovalka predzadnjega superveleslaloma. To je njena premierna zmaga med svetovno elito, kjer je v soboto nastopila na svoji 60. jubilejni tekmi. Drugo mesto je osvojila domačinka Fabienne Suter, ki je preprečila dvojno avstrijsko zmagoslavje. Od Hütterjeve je bila počasnejša le za desetinko sekunde, Avstrijko Tamaro Tippler je potisnila na tretje mesto. Štuhčeva je dobro izkoristila svojo startno številko osem, še višjo uvrstitev pa jo je stala napaka v spodnjem delu proge Silvano Beltrametti. »Vesela sem, ker sem se končno prebila med to deseterico, ki sem jo lovila vso zimo. Nisem pa povsem zadovoljna z načinom, kako sem opravila s progo. Na nekaterih odsekih sem odpeljala malce preveč naokrog. Morala bi bolj direktno, več bi lahko tvegala. Spodaj sem naredila napako, zaradi katere sem bila ob višjo uvrstitev,« je napako obžalovala Štuhčeva, ki pa je že petnajstič v tej sezoni prišla do točk svetovnega pokala, kjer je prvič startala 17. marca 2007. Na startu sedmega superveleslaloma sta bili še Maruša Ferk, ki je končala na 42. mestu, Vanja Brodnik pa ni prišla v cilj. Z roko je nerodno zajela količek in odstopila. Po tekmi so jo pregledali v bližnjem zdravstvenem centru, a na srečo poškodba ni bila težje narave.

Svetovni pokal, skupno (m) (po 40 tekmah od 44):

1. Marcel Hirscher (Avstrija) 1625
2. Henrik Kristoffersen (Norveška) 1272
3. Alexis Pinturault (Francija) 1080


To se je potrdilo včeraj, ko je bila Brodnikova s 16. mestom najboljša Slovenka v alpski kombinaciji. Po prvem teku je kazalo še precej boljše, saj je bila Štuhčeva 8., Ferkova pa 10. po slalomskem prvem polčasu, v drugo sta na progi za superveleslalom odstopili, slovensko čast je rešila Dolenjka Brodnikova. »Na žalost je bila tekma neregularna, nepravična do mnogih. Med njimi smo tudi mi. Puncam vsa čast, da so se upale vreči v tisto meglo, v tisto temo,« je vnovič pohvalil svoje varovanke trener Brezavšček. Švicarka Wendy Holdener je bila najboljša, druga je bila Avstrijka Michaela Kirchgasser, tretja pa domačinka Lara Gut. Z zmago je 22-letna Holdenerjeva potrdila mali kristalni globus v kombinaciji. Gutovi je zmanjkalo 38 točk, da bi osvojila mali globus. Kljub temu razlogov za slabo voljo nima. Na finalu bo okronana z velikim kristalnim globusom, saj v St. Moritz odhaja s prednostjo 127 točk pred Lindsey Vonn (sezono je zaradi poškodbe že končala), 355 točk pa za Švicarko zaostaja Nemka Viktoria Rebensburg. V St. Moritzu bodo nastopili tudi trije Slovenci, Ana Drev v veleslalomu ter Ilka Štuhec in Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu.

Svetovni pokal, skupno (ž) (po 36 tekmah od 40):

1. Lara Gut (Švica) 1362
2. Lindsey Vonn (ZDA) 1235
3. Viktoria Rebensburg (Nemčija) 1007


Kline dvakrat do točk

Norveški Kvitfjel je gostil smuk in superveleslalom moških. Sobotni smuk je pripadel Italijanu Dominiku Parisu, sledila sta mu Francoz Valentin Giraud Moine in Američan Steven Nyman. Mali superveleslalomski kristalni globus še ni v rokah nikogar, v boju zanj pa ostaja kar pet smučarjev. Identična je tudi situacija v lovu na mali smukaški kristalni globus, ki bo dobil lastnika šele na finalu svetovnega pokala. Včeraj se je na vrh zavihtel domačin Kjetil Jansrud, drugi je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr, tretje mesto je zasedel Italijan Paris. V nedeljo so se točk razveselili Boštjan Kline (26.), Martin Čater (27.) in Klemen Kosi (28.), v soboto je bil pri točkah le Kline (23.). Po decembrski poškodbi se je vrnil v belo karavano Rok Perko, ki je bil na smuku 40., včeraj je odstopil.

Deli s prijatelji