PREDPRODAJA

Franci Petek si je že kupil 18 vstopnic za Planico

Objavljeno 10. november 2017 20.16 | Posodobljeno 10. november 2017 20.18 | Piše: Miha Šimnovec

Slovesen začetek predprodaje vstopnic za tekme svetovnega pokala v dolini pod Poncami. Maja prihodnje leto na kongresu FIS v Grčiji tudi v boj za nordijsko SP leta 2023.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je prva kupila vstopnici za planiške tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih in poletih 2018. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA –»Šla sva na malo teraso, nad širno Ljubljano, da najina vsa Planica bi bila. Na nebotičnik sva odšla, bliže sonca, modrega neba, v Planici tekla in letela bova oba.« Z zgornjim predelanim verzom uspešnice Belih vran sta Drago Bahun in Simon Jan, predsednika prireditvenih odborov za smučarske skoke in teke v Planici, povabila goste v 11. nadstropje ljubljanskega Nebotičnika na sredin slovesni začetek predprodaje vstopnic za tekme svetovnega pokala v dolini pod Poncami.

Planica, snežena kraljica


Želimo si gostiti svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023, verjamem, da smo zreli zanj, zato bomo šli na majskem kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) na zmago!

Kot prva se je v soj žarometov, ki so bili usmerjeni proti prirejeni blagajni uradnega prodajalca Kompasa, postavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Preden je ob spremljavi Avsenikove »Planica, Planica, snežena kraljica!« (simbolično) kupila po eno vstopnico za preizkušnje v teku (20. in 21. januarja 2018) in poletih (med 22. in 25. marcem), je stopila pred mikrofon in glasno sporočila, da na ministrstvu zelo podpirajo Planico, po kateri je Slovenija prepoznavna po vsem svetu. »Je pa pred nami izjemna sezona – olimpijska. Če bomo za koga navijali, bomo za Slovenijo! Tudi takrat, ko sreča našim športnikom ne bo najbolj naklonjena ali ko njihove smuči in glave ne bodo najbolje delovale skupaj,« je še omenila Makovec Brenčičeva. Čeprav so vabila prejeli tudi naši najboljši smučarski skakalci in tekači, se nihče od njih ni pojavil v Nebotičniku, kar je povsem razumljivo, saj so tik pred odhodom na prve tekme svetovnega pokala 2017/18.

V boj s Trondheimom

Medtem ko so Peter Prevc & Co., ki bodo v novo tekmovalno zimo skočili prihodnji konec tedna v Visli, tisti dan prvič preizkusili snežno oziroma ledeno zaletno smučino na 110-metrski napravi v Kranju, so tekači, za katere se bo zelena luč med elito prvič prižgala 24. t. m. v Kuusamu, na sklepnih pripravah v Davosu. Je bilo pa med gosti opaziti nekatere nekdanje (zimske) športnike, med katerimi je kot direktorju Smučarske zveze Slovenije (SZS) najvidnejša vloga kajpak pripadla Franciju Petku. »V Planici, kjer je zapadlo že 20 centimetrov novega snega, začenjamo letošnjo zgodbo, sam pa bi svoje misli usmeril še dlje v prihodnost. Želimo si gostiti svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023, verjamem, da smo zreli zanj, zato bomo šli na majskem kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) na zmago!« je poudaril svetovni prvak z velike skakalnice iz Predazza '91, ki si je – mimogrede – v predprodaji priskrbel tri vstopnice za preizkušnje v teku (po 10 evrov) in 15 za ogled poletov (po 23 evrov). Zatem je skupaj z Makovec Brenčičevo, ki je prav tako zaklicala: »Na zmago Planice!«, legendarnim konstruktorjem skakalnic Janezom Goriškom in Primožem Finžgarjem, generalnim sekretarjem OK Planica, kakor za silvestrovo odšteval zadnje sekunde do 20.23, ko so odprli penino in skupaj nazdravili planiški kandidaturi za nordijsko SP 2023. Zanj se bodo sicer na tajnem glasovanju med 13. in 19. majem v Costi Navarinu (Grčija) udarili s Trondheimom. 


Nočejo več glavobola

Po mnenju Primoža Finžgarja se spodobi, da začnejo finale svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih v Planici kot največji slovenski športni praznik dovolj zgodaj promovirati. »S slovesnim začetkom predprodaje vstopnic želimo spodbuditi zanimanje ljudi za našo prireditev, za katero verjamem, da jih bomo imeli konec marca 2018 najmanj toliko kot letos, ko smo v štirih dneh našteli 70.000 obiskovalcev,« je razkril dolgoletni generalni sekretar OK Planica, ki si želi, da bi se gledalci bolj enakomerno porazdelili na štiri dni in da jim sobotni vrhunec, ko ljudje najbolj množično derejo pod Ponce, ne bi več povzročal takšnega glavobola kot v prejšnjih letih. Lani so v prvih nekaj dneh po startu predprodaje prodali 2000 vstopnic.


 

Deli s prijatelji