BIATLON

Fak brani, Fourcade napada

Objavljeno 12. marec 2016 11.00 | Posodobljeno 12. marec 2016 11.00 | Piše: M. U.

Biatlonec Jakov Fak bo na SP vse stavil na zadnjo preizkušnjo v skupinskem startu.

Jakov Fak si po petem in šestem mestu na SP želi še višje. Foto: AFP

Na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Oslu sta na sporedu le še današnja moška štafeta in jutrišnji tekmi s skupinskim startom za fante in dekleta. Se bo za Slovenijo končalo tako kot lani v Kontiolahtiju, ko je Jakov Fak v skupinskem startu tekel in streljal za zlato? Mrkopaljčanu se je sezona v svetovnem pokalu sesula kot hiša iz kart, zato pa je v Holmenkollnu spet pokazal, da se ne predaja kar tako. V zasledovalni tekmi je osvojil 5. mesto, v teku in streljanju na 20 km pa je bil šesti.

»Tekma na 20 km je bila zaradi razmer, proga se je začela predirati, zelo težka. V snegu je bilo namreč precej vlage, kar je velika težava za smuči. Na začetku je bila proga malce hitrejša, ker se je predirala, pa je iz nje prišla voda, kar pomeni počasnejši tek. Iz metra v meter je tako ali tako težje zaradi utrujenosti, potem pa so tu bile še slabše razmere. Obžalujem le tisti edini zgrešeni strel, a glede na vso sezono je šesto mesto res dobro. Vedeti je treba, da je na svetovnem prvenstvu pritisk na tekmah največji, in vesel sem, da mi je uspelo ostati zbran,« je bil Fak zadovoljen v vikinški snežni divjini. Jakov je tudi razmišljal, da bi se dobro odpočil za jutrišnjo preizkušnjo s skupinskim startom in izpustil današnji štafetni nastop. »Moja želja seveda je, da bi se odpočil, za menoj so namreč že štiri tekme,« je navrgel. No, zlato utrujen pa je francoski as Martin Fourcade. Na svetovnem prvenstvu je dobil vse tri posamične tekme, zlata se je veselil tudi s francosko mešano štafeto.

Vse sestavljeno

Tomaš Kos, trener slovenskih biatloncev, ki je imel zaradi slabe sezone kaj malo mirnega spanca, se je v Skandinaviji lahko tudi malce psihično odpočil. »Jakovu je uspel zelo dober strelski nastop, tudi tekaško je bil soliden. Če se ti vse sestavi, pridejo rezultati, takšen nastop, kot jih je kazal že na treningih,« je povedal nekdanji češkoslovaški biatlonec. Glede udeležbe Jakova Faka v štafetni preizkušnji pa je dodal: »Za zdaj na Jakova računamo tudi v štafeti. Seveda bomo položaj še enkrat ocenili, ko bomo videli, kako se počuti in kakšno je stanje. A menim, da njegov nastop ne bi smel biti vprašljiv.«

Če bi na biatlonsko preizkušnjo s skupinskim startom stavili na športni stavnici, bi ves denar gotovo vložili na zmago Martina Fourcada. Nekaj drobiža pa bi dali tudi na možnost, da z odličjem preseneti Jakov Fak. Lani tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala in skupaj z osmimi zmagami za svetovni pokal v karieri bo torej za finiš oselskega SP poskušal teči in streljati tako, da bi morebiti sklatil kovino žlahtnega sijaja. 

Deli s prijatelji