ČUDEŽNA

Čudežna japonska deklica 
na svetovni vrh s Slovencem

Objavljeno 06. marec 2016 12.20 | Posodobljeno 06. marec 2016 12.21 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Sara Takanaši

Komaj 19-letna Sara Takanaši bo v Planici še tretjič prejela veliki kristalni globus. Njen trener je Janko Zwitter mlajši iz Zahomca na avstrijskem Koroškem. Za nameček Japonka uspešno nastopa na Elanovih smučeh.

Sara Takanaši je v tej sezoni zmagala na kar 14 tekmah svetovnega pokala. Foto: AP

Slovenska naveza Goran Janus in Peter Prevc je spisala izjemno zgodbo ter osrečila slovenski narod. Brez slovenskega znanja pa ni šlo niti v ženski konkurenci. Trener Stane Baloh je Maji Vtič pomagal do tretjega mesta, do velikega kristalnega globusa pa se je prebila Japonka Sara Takanaši, njen trener je Janko Zwitter mlajši, koroški Slovenec iz Zahomca.

»Pri nas imamo bogato tradicijo smučarskih skokov, vsi skačemo,« začne Zwitter, ki smo ga v teh dneh ujeli doma, sezone je konec, zato več časa nameni družini. Ponosen je na svoje korenine. Oče Janko je bil skakalec in prvi Zahomčan, ki je nastopil na novoletni turneji. Na tem koncu so ponosi tudi na Karla Schnabla, ki je bil olimpijski prvak na veliki skakalnici 1976. v Innsbrucku, Franz Wiegele pa je bil mladinski svetovni prvak leta 1983. Smučarski klub v Zahomcu obstaja od leta 1953, tu sta športno pot začela Hans Wallner in Sepp Grazer.

»Tudi sam sem skakal, navdušil me je oče. A nisem bil tako dober, da bi me videli na televiziji. Šolal sem se na športni gimnaziji v Stamsu, potem pa začel delati v avstrijski reprezentanci,« pripoveduje Zwitter. Nato se je selil na Japonsko, kjer je uspešno sodeloval z Noriakijem Kasaijem in ekipo, ki je na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Fiemmeju vzela tri kolajne. To so opazili Avstrijci, ki so rojaka povabili, da bi postal glavni trener ženske izbrane vrste. Šest let je vztrajal, nato pa spet sprejel vabilo iz dežele vzhajajočega sonca, kjer je do 2014. bdel nad celotno žensko vrsto, zadnji dve sezoni pa le nad superšampionko Saro Takanaši.

Baza v Evropi

»Večino časa preživimo v Evropi, vadimo v Planici, Beljaku in Kranju, razmere so take, da boljših na svetu ni. Pa še Elan je blizu, zato lahko vse novosti v hipu tudi preizkusimo,« Zwitter hvali razmere, ki jih ima na voljo pri delu z Japonko. Letos je ob tem vodil še italijansko reprezentanco. Pričakovati je, da bo tako tudi v prihodnji sezoni.

»Precej naporno je, a očitno imamo zmagovito formo, dobro nam gre,« je ponosen na storjeno. Takanašijeva je v tej sezoni zmagala na 14 tekmah od 17. V skupnem seštevku je zbrala 1610 točk, pred prvo zasledovalko, Avstrijko Danielo Irasko-Stolz, je imela na koncu sezone 481 točk naskoka! Komaj 19-letna športnica iz Kamikave na otoku Hokaido je že tretjič sezono končala kot najboljša na svetu!

»Saj ni kaj dodati po taki sezoni. Veseli in ponosni smo, to pa je obveza za naprej,« skromno pristavil Zwitter, ki pa razkrije, da je Sara na Japonskem prava zvezdnica. »Je kot kraljica, radi jo imajo,« poudari. Zwitter pozorno spremlja tudi dogajanje v Sloveniji, ki jo je zajela skakalna evforija. »Vse skupaj meji na čudež,« z izbranimi besedami opiše prevčemanijo, ki vlada na sončni strani Alp. Prav tako se veseli dneva, ko bo Sara pred nekajdesettisočglavo množico v Planici dobila veliki kristalni globus. Nato pa bo treba misliti na novo sezono, prostora za napredek je pri Sari še nekaj. Tega se Janko Zwitter mlajši zaveda. Rad bi popravil njen doskok in izpilil telemark, tudi hitrost bi bila lahko višja. Dela bo dovolj za strokovnjaka, ki je izjemno cenjen in spoštovan v smučarski karavani. Vse pa se je začelo v Zahomcu, kamor se tako rad vrača. 

Deli s prijatelji