SMUČARSKI SKOKI

Bo Petra podžgala Domnova vrnitev?

Objavljeno 13. december 2017 08.28 | Posodobljeno 13. december 2017 08.28 | Piše: Miha Šimnovec

Najstarejši od bratov Prevc se je že sprijaznil s tem, kjer je. Spoznal je, da velikih preskokov ni mogoče narediti čez noč.

Peter Prevc po petih posamičnih tekmah v skupni razvrstitvi za svetovni pokal zaseda šele 20. mesto. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Naslednji tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih bo konec tedna gostil Engelberg, kjer je Peter Prevc, ki je sinoči po štirih letih naziv najboljšega slovenskega športnika predal košarkarju Goranu Dragiću, predlani obakrat pometel s konkurenco. Toda 25-letni Gorenjec pred odhodom v Švico ne kipi od optimizma; ravno nasprotno, med včerajšnjim pogovorom smo dobili celo vtis, kot da se je že sprijaznil s tem, da je precej oddaljen od vrha, na katerem je kraljeval v nepozabni zimi 2015/16. »Od prejšnje novinarske konference se pri meni ni veliko spremenilo, vmes sta bila dva tekmovalna vikenda, moji skoki pa so si še zmeraj dosti podobni. Trudim se, da bi vse skupaj dvignil na višjo raven, a več kot očitno to ne gre z danes na jutri. Zato mi ne preostane drugega, kot da vztrajam in da še naprej praskam. Preprosto moram verjeti, da mi bo steklo,« je omenil Prevc, ki je doslej v sezoni napraskal 55 točk, s katerimi v skupni razvrstitvi zaseda 20. mesto. Slabše je pred tem sezono začel decembra '13, ko je po petih preizkušnjah s 64 točkami držal 21. mesto, vendar pa je začel nato prav v Engelbergu občutno stopnjevati svoje nastope, s stopničkami na novoletni turneji pa je potihem že napovedal osvojitev kolajn na olimpijskih igrah v Sočiju '14.

V Švici doživel že skoraj vse

»Po odskoku ne pridem najbolje nad smuči, zato v zraku ne pridobivam hitrosti, s pomočjo katere bi me lahko odneslo proti drugi rdeči črti. Zaradi tega se ustavljam preblizu prve rdeče črte,« je pojasnil. Na njegovo žalost skoki na treningu niso bistveno boljši, so pa daljši, ker ima več naleta. »Ko se tekme enkrat začnejo, si sledijo v visokem ritmu in potem si, kjer si. S tem sem se nekako že sprijaznil, na tej ravni pač sem. Kot sem zdaj opazil, kakšnih velikih preskokov ni mogoče narediti čez noč, zato je treba pač stvari sprejeti takšne, kot so. Enako je z vremenom; seveda bi bilo bolje, če bi lahko šli pred odhodom v Švico za kakšen dan skakat v Planico, vendar to zaradi dežja in vetra zdaj ni mogoče. Bomo pa poskusili čim bolje izkoristiti suhi trening v telovadnici,« je poudaril skakalec kranjskega Triglava in glede Engelberga pripomnil, da je tam doživel že skoraj čisto vse. »Lani sem padel in bil po dolgem času zunaj finala, predlani sem tam dvakrat zmagal. Za prihodnje dni napovedujejo sneženje, potem naj bi se vreme izboljšalo. Bomo videli, kako se bo tam vse skupaj obrnilo tokrat,« je radoveden tudi Prevc, ki je glede konkurence dejal, da so Nemci zdaj res močni. »Tako zelo, da jih gledamo že malce postrani. Skačejo tako, kot je treba, zato obirajo sadove,« je presodil slovenski rekorder in na opazko, ali si bo morda pustil rasti brke, kakršne ima, denimo, nosilec rumene majice Richard Freitag, v smehu odvrnil, da bi si jih moral potem – glede na to, kako pri njem počasi rastejo – začeti puščati že junija.


V Švico tudi Domen Prevc

V Engelbergu se bo konec tedna prvič v tej sezoni med svetovno elito predstavil Petrov najmlajši brat Domen Prevc. Ker ga Goran Janus nazadnje ni videl skakati, težko reče, kako dobro je pripravljen. »To bo pokazala tekma,« je bil včeraj kratek glavni trener slovenske reprezentance, ki bo ob obeh bratih Prevc v Švico odpeljal še Tilna Bartola, Jerneja Damjana, Anžeta Semeniča, Timija Zajca in Roberta Kranjca. Anže Lanišek bo ostal doma na treningu, Jurij Tepeš pa se bo udeležil preizkušenj za celinski pokal v Ruki.

 

Deli s prijatelji