SMUČANJE

Ana Drev zmore še več, Boštjan Kline imel smolo

Objavljeno 27. november 2017 09.08 | Posodobljeno 27. november 2017 09.09 | Piše: Drago Perko

Ana Drev se je po poškodbi z osmim mestom uspešno vrnila med najboljše.

Ana Drev ni skrivala zadovoljstva po osmem mestu v Killingtonu. Foto: AP

LJUBLJANA – Slovenske veleslalomistke so tudi na drugi tekmi sezone svetovnega pokala pokazale zgledno formo, saj so se kar tri zavihtele med dobitnice točk v Killingtonu, ki je pred številnimi gledalci (to je prej izjema kot pravilo v ZDA) gostil drugi veleslalom sezone. Nemka Viktoria Rebensburg je bila tako kot na prvi tekmi v Söldnu razred zase. Za 67 stotink sekund je prehitela domačo junakinjo Mikaelo Shiffrin, tretja je bila Italijanka Manuela Mölgg, ki pa je zaostala že za več (1,49 sekunde). Nemka, tudi olimpijska prvakinja iz leta 2010, je dosegla 15. zmago v svetovnem pokalu in 35. stopničke. To je bilo njeno drugo slavje na ameriških tleh – pred tem je dobila veleslalom v Aspnu leta 2011. Če bo Nemka v takšni formi tudi v hitrih panogah (jasno bo prihodnji vikend v Lake Louisu), bo postala glavna kandidatka za osvojitev velikega kristalnega globusa.

Oddahnila si je

V slovenskem taboru so z nestrpnostjo čakali tekmo v Killingtonu, saj je bilo precej neznank okoli forme in počutja Ane Drev. Smučarka iz Šaleške doline ima že od julija težave z desnim kolenom. Ker je v Söldnu odstopila že na prvi progi, realne slike o njej v slovenskem taboru niso imeli.

90 tisoč švicarskih frankov je bila vredna zmaga Beata Feuza na 1. smuku sezone.

Zdaj jo imajo, po 8. mestu v Severni Ameriki so si precej oddahnili. Prvo progo je končala na 10. mestu, na koncu je za dve mesti izboljšala svojo končno uvrstitev, na kateri bo gradila. Smučarka iz Šmartnega ob Paki je bila navdušena. V drugi vožnji je vozila precej napadalno, nič kaj previdno, čeprav je potrebovala uvrstitev za utrditev samozavesti. Za napad je bila nagrajena, čeprav je v cilj prišla kot drugouvrščena (za Švedinjo Frido Hansdotter je zaostala za 22 stotink sekunde). »Proga mi je všeč, to je lep veleslalom, tako konfiguracija kot teren. Po Söldnu sem si vzela nekaj časa za počitek, tudi zaradi kolena in da sem opravila dobro kondicijsko pripravo. Zadnjih 14 dni sem lahko normalno trenirala,« je povedala 30-letna Ana Drev, ki je na zadnjih nekaj treningih smučala, ne da bi jo ovirala bolečina v kolenu. »Tudi to je pripomoglo k dobremu počutju in boljšemu smučanju. Res sem zelo vesela. Morda lahko celo rečem, da je rezultat nad pričakovanji. Nekaj kakovostnih treningov sem že opravila, a vseeno, tekma je tekma in proga je po navadi daljša kot na treningih. Navzoč je bil tudi pritisk, podlaga v finalu pa mogoče že malo slabša. Zelo sem vesela tega rezultata,« je iz Killingtona sporočila Drevova, ki bo imela vnovič dovolj časa, da ponovi vajo iz Söldna – počitek in priprava na 19. december, ko bo tretji veleslalom gostil Courchevel. Sadove dobrega dela in napredka žanje tudi Tina Robnik, ki je 9. mestu iz Söldna dodala 16. mesto, do točk je še drugič zapored prišla Meta Hrovat (27.).

Slabe razmere ustavile Klineta

Sezono lova na mali smukaški globus so odprli tudi smučarji. Zmage in prvih 100 točk se je razveselil 30-letni Švicar Beat Feuz. Drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Matthiasu Mayerju (+0,09), tretje pa norveškemu veteranu Akslu Lundu Svindalu (+0,52), ki se je po zadnji poškodbi v Wengnu na velika vrata vrnil v svetovni pokal. Za sploh uvodne slovenske moške točke sezone sta poskrbela Boštjan Kline in Martin Čater, ki sta si razdelila 25. mesto. Izkazalo se je, da Klinetova štartna številka 1 ni bila dobra izbira. Proga, dolga 3194 metrov, zakoličil pa jo je Hannes Trinkl, ni bila dovolj utrjena, za nameček se je pozneje izboljšala tudi vidljivost.


Brez točk

S številko 34 se je na smukaško progo pognal Klemen Kosi, a njegov zaostanek 2,72 sekunde ni zadoščal za točke (45.). Priložnost sta dobila tudi Miha Hrobat (+3,37) in Tilen Debelak (+4,19), ki sta pristala na 60. in 65. mestu.




Konec tudi za Neureutherja

Trening je zahteval nov davek, na seznamu »odpisanih in izgubljenih za to sezono« pa se je znašel tudi Nemec Felix Neureuther. »Na treningu v Ameriki sem si strgal križne vezi levega kolena. Zame je tako sezona zaključena,« je dejal Felix, ki mu tudi ime (po slovensko Srečko) ne bo pomagalo pri hitrejši rehabilitaciji. Nemec je sezono začel odlično – z zmago na uvodnem slalomu v Leviju na Finskem.




 

Deli s prijatelji