ČAS SE IZTEKA

Zaradi tribun protesti v Mariboru

Objavljeno 14. oktober 2017 14.12 | Posodobljeno 14. oktober 2017 14.12 | Piše: Tomica Šuljić

Obnovo stadiona zavirajo občinski svetniki. Neuspešno glasovanje o proračunu.

Mariborski protesti znajo biti vroči, čeprav se začnejo mirno. FOTO: Voranc Vogel

MARIBOR – V štajerski prestolnici so imeli svetniki Mestne občine Maribor (MOM) v četrtek 14. izredno sejo, na kateri bi morali odločati o načinu spremembe proračuna za leto 2018; sprememba bi lahko bila po skrajšanem ali običajnem postopku. In med tistimi, ki se jim mudi, so tudi nogometaši Maribora oziroma zahodna tribuna njihovega stadiona Ljudski vrt. Problematiko na kratko pojasni Željko Latin iz NK Maribor: »Po vseh letih dodatnega organizacijskega truda, improvizacij in kozmetičnih posegov, da so se pridobivala dovoljenja za nadaljnje igranje evropskih tekem, se zdaj čas izteka.«

»Upam, da bom danes živa prišla do svojega stanovanja, kjer me ne bodo obesili in tako dalje.«

Zaradi zahodne tribune so ogrožena domača srečanja v prihajajočih evropskih sezonah; v klubu so pripravili predlog, vreden štiri milijone. »Župan se je strinjal s predlogom NK Maribor in je povedal, da bo mestnemu sveta predlagal rekonstrukcijo zahodne tribune Ljudskega vrta,« je pred sejo pojasnjeval direktor kluba Bojan Ban. Rekonstrukcijo so načrtovali v prvi polovici 2018., a zdaj se zdi ta scenarij ogrožen.

Pade tribuna, padete vi

Rebalansa proračuna za 2018 pa pri MOM niso načrtovali zgolj za Ljudski vrt, ampak še za druge postavke v skupni vrednosti 101,717.954 evrov. Župan Andrej Fištravec je dan po seji pojasnjeval, da ni šlo le za Ljudski vrt, »ampak tudi številne druge investicije, na primer rešitev prostorske stiske knjižnice, kilometre kanalizacije, cest, vodovoda, razvoj industrijske cone Tezno«.

A vsi svetniki niso privolili v to, da bi proračun spreminjali na hitro, njihov predlog oziroma amandma za posamično zadolžitev za stadion Ljudski vrt pa ni bil sprejet.
Svetnica Lidija Divjak Mirnik je odzive dobivala že med sejo, ki so jo prenašali v živo prek spleta: »Upam, da bom danes živa prišla do svojega stanovanja, kjer me ne bodo obesili, mi povedali, da sem ne vem kakšna prasica, in tako dalje.«

Kaplja čez rob je bila objava podžupana Saše Pelka. »Danes bi lahko bila znana usoda Ljudskega vrta, ampak je žal večina mestnih svetnikov glasovala proti odločitvi po hitrem postopku,« je na facebooku zapisal Pelko ter pripel še poimenski seznam glasovanja.

4 milijoni za Ljudski vrt so se odmaknili zaradi glasov svetnikov.

In je dokončno počilo: obtožbe na račun svetnikov, ki niso glasovali za predlog, so se v četrtek zvečer kar vrstile. Hitro je zakrožila tudi slika 16 nasprotnikov s Stojanom Auerjem na čelu, ki so jim Viole poslale sporočilo: »Pade tribuna – padete vi.« Seveda so se oglasili tudi posamezniki, ki so glasovali proti, kot svetnik Mišo Stevanović. »Nismo še glasovali niti o rebalansu niti o obnovi Ljudskega vrta. Še enkrat, glasovali smo samo o načinu sprejetja rebalansa. Naš vrli podžupan je ta položaj izkoristil za gnev in gonjo, s katero se zdaj ubadamo in se bomo še nekaj časa,« je pojasnjeval Stevanović, ki je bil v četrtek zvečer – po njegovih besedah – deležen »neprijaznosti, žaljivk, groženj, vprašanj in natolcevanj«.

Protest pred tekmo

Dan po seji je Fištravec modroval, da si je »mestni svet nepotrebno dal avtogol« ter naznanil ponedeljkovo nadaljevanje seje. Dan po seji mariborski nogometaši gostijo Liverpool v ligi prvakov, a že za ponedeljkovo nadaljevanje izredne seje mestnega sveta imajo navijači Viol svoj zbor – pred občino: »Zbor za torkovo tekmo lige prvakov je v znak ljubezni in podpore že 30 ur pred tekmo, v ponedeljek na zbirališču pred mestno občino,« je v krajšem videoposnetku pozval ustanovitelj skupine Viole Roman Križnjak.

S policijske uprave Maribor sporočajo, da »dnevno spremljamo trenutne varnostne razmere«, na konkretna vprašanja o morebitni ponedeljkovi zaščiti svetnikov pred protestniki pa pravijo: »Vsakokratni oceni trenutnih varnostnih razmer primerno prilagajamo naše delo in aktivnosti.« Kako so se pred petimi leti končali protesti proti radarjem, ki so sprva delovali mirno, nato pa so se prelevili v vstajo, pa še pomnijo na obeh bregovih Drave.

V NK Maribor so se vzdržali nadaljnjih komentarjev.

Deli s prijatelji