PLUS

Šampionka Petra: Planica za najboljše ne bo težava

Objavljeno 10. januar 2016 09.23 | Posodobljeno 10. januar 2016 09.23 | Piše: Marko Uršič

Nekdanja tekaška šampionka Petra Majdič je besedno presprintala vse vidike tekaškega praznika v novem centru v Planici.

Petra Majdič je na tekaških smučeh nizala podvig za podvigom. Foto: Reuters

Naj imajo Norvežani Marit Bjørgen, Poljaki Justyno Kowalczyk, Italijani Stefanio Belmondo. Kraljica smučarskega teka v Sloveniji je Petra Majdič. Na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 je po padcu v jarek pred kvalifikacijami po pravi drami s petimi počenimi rebri, eno ji je predrlo pljuča, prisprintala do bronastega odličja, na svetovnih prvenstvih si je pritekla srebro (Saporo, 2007) in bron v Oslu leta 2011. V svetovnem pokalu je zbrala 24 zmag, dvajset v sprintu, v Trondheimu je 2009. dobila celo preizkušnjo za svetovni pokal na 30 kilometrov. Specialistka v klasični tehniki je s temi 24 uspehi četrta najboljša tekačica v svetovnem pokalu vseh časov. Skratka, svetovni pokal v smučarskih tekih prihodnji konec tedna v novem nordijskem centru v Planici, na sporedu bosta posamični in ekipni sprint, bo tudi zanjo, čeprav bo gledalka, nov in poseben korak.

Umetna podlaga

Pred novim letom ni bilo videti, da bi se, zaradi previsokih temperatur, borni količini umetno izdelanega snega lahko pridružilo kaj naravnega. Smučarskotekaški dedek Mraz pa je zmrazil prve dni 2016. in z neba poslal snežinke za belo podlago. V Planici je navrglo 12 centimetrov snega, snežna topova sta tako ali tako proizvajala umetnega, Petra Majdič pa je ob vsem dodala svoje mišljenje. »Treba je vedeti, koliko je naravnega. V Ljubljani ga je, denimo, zapadlo 13 centimetrov, to pomeni, da ga je v Planici bistveno manj. Dvanajst centimetrov višine snežne odeje je absolutno premalo, vsa podlaga bo iz umetnega, zaradi kulise pa je to super, bo vsaj videti, da je zima. Glede na izpeljavo dogodka brez umetnega snega pa bi potrebovali vsaj od 40 do 60 centimetrov naravnega. V Evropi smo na tekmah svetovnega pokala spremljali bolj spomladansko vzdušje kot zimsko. To je tisto, kar je pozitivno, da je zapadel sneg,« smo s Petro pred športom začeli pogovor z vremenskimi razmerami.

Temperature pa so zdaj v dolini pod Poncami ponoči seveda tudi tako nizke, da lahko delajo umetni sneg. »Prednost vsega tega je, da sta na sporedu svetovnega pokala posamična sprinta in sprinta dvojic. Edino celinski pokal potrebuje za tek na razdaljo dlje pokrito progo. Svetovni pokal sploh ni ogrožen, pripravili bodo lahko tudi ogrevalne proge in podobno,« je nadaljevala Majdičeva. Za celinski pokal v planiškem nordijskem centru je norma 2,5 kilometra proge, za sprinterski dvodnevni preizkušnji za svetovni pokal pa 1,2. »Tu je treba vedeti, da za sprint potrebuješ tudi preizkuševalne proge, ogrevalne, ni vse le 1,2 kilometra, in to je to. Tudi širina proge mora biti primerna, torej treba je malce več, kot se mogoče sliši,« je dodala naša tekaška šampionka.

Težava srednji razred

Kaj pa meni Petra Majdič o profilu tekaške proge v Planici? »Nisem je še odtekla, a upam, da jo bom pred svetovnim pokalom. Dokler je ne odtečeš, je preprosto ne moreš oceniti. Profil sem videla na načrtih in v živo, a to nič kaj dosti ne pomeni, dokler ne stopiš na smuči. Ne vidiš, denimo, kakšna inercija pride iz spusta v vzpone, odvisno tudi od snega, ali bo to hiter sneg ali počasen. To pove zelo veliko. Sneg pa se spreminja, če bo neprenehoma snežilo, bo počasnejši, pomeni, da bo proga zahtevnejša, če se bo otoplilo, kakor se tudi napoveduje, pa bo malce pomrznjen, v tem primeru je lahko izjemno hitra. Treba jo je preteči in potem ocenjevati.« Zanimivo pa bo videti, kako se bo z njo spopadla svetovna elita. »Najboljši na svetu bodo tako pripravljeni, da jo bodo ne glede na težavnost uspešno pretekli, tisti iz srednjega razreda pa so največja težava. Vsi bodo zelo skupaj, se pravi bo strnjena konkurenca ali pa bodo preprosto velike razlike,« je menila olimpijska junakinja iz Kanade.

Petra Majdič je podpredsednica Smučarske zveze Slovenije in ambasadorka Planice pri njeni kandidaturi za prireditev svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2021. Ali ji bo uspelo, se bo vedelo junija, protikandidata pa sta Oberstdorf in Trondheim. Katere pa so za Majdičevo prednosti Planice v primerjavi z močnima tekmecema iz Nemčije in Norveške? »Oberstdorf ima preprosto zadaj močne pokrovitelje, izjemno medijsko pokritost, ki jo bomo trenutno težko dosegli glede na priljubljenost športa v Sloveniji. Sicer imamo skoke, ki so v blaznem vzponu, a tu je Oberstdorf v prednosti predvsem zaradi močnih sponzorjev. Kar zadeva Trondheim, pa je tam tradicija. Je le Skandinavija, pač skandinavski lobi, trenutno tudi najboljši prihajajo iz tamkajšnjih tekaških centrov, to je absolutno njihova prednost. Res pa je, da so se s super organizacijo že večkrat izkazali. To je tudi tisto, zaradi česar bi morebiti kdo imel pomisleke, da Slovenija še ni imela takšnih tekmovanj, sploh v teku na smučeh. Zato je ta svetovni pokal kot generalka zelo pomemben, da vse naredimo res optimalno, da bo tako, kot mora biti,« je pojasnila tekaška asinja. Oceno slovenskih nastopov v tej zimi pa je raje prepustila reprezentančni in drugi stroki. »Sem le navijačica,« je sklenila. 

Deli s prijatelji