ZA GRUBELNIKA

Prijatelji niso pozabili Grube, v Kranjski Gori zbirali za sina

Objavljeno 21. februar 2016 23.01 | Posodobljeno 21. februar 2016 23.03 | Piše: Drago Perko

V petek se je več kot 300 smučarjev zbralo na prvem memorialu v spomin na pokojnega smučarja Draga Grubelnika. Po svojih močeh sta pri zbiranju sredstev pomagali tudi Tina Maze in Lindsey Vonn, ki sta darovali dresa.

Grubin memorial sta odprla nekdanji smučar Rene Mlekuž in Grubelnikov sin Maks. Foto: Mediaspeed.net

V smučarskih vrstah smrt pogosto kosi, zadnjič je novembra lani, ko je vzela izjemnega človeka in trenerja bolgarske reprezentance, Draga Grubelnika, moža, sina in očeta malega Maksa iz Ribnice na Pohorju. Kot so poročali avstrijski mediji, je Grubelnik na gorski cesti na poti z ledenika Rettenbach izgubil nadzor nad vozilom in zgrmel 270 metrov globoko v prepad. Devetintridesetletnik je bil v avtomobilu še z dvema sopotnikoma (pomočnik in tekmovalec), ki sta nesrečni dogodek preživela. Grubelniku ni bilo pomoči, umrl je v bližnji bolnišnici v Murnauu. Tako je nesrečno sklenil svojo trenersko pot, z Bolgari je uspešno sodeloval od leta 2013. Slovenijo je zastopal tudi na treh olimpijskih igrah, v japonskem Naganu 1998., ameriškem Salt Lake Cityju 2002. in italijanskem Torinu 2006., ter na svetovnih prvenstvih v ameriškem Vailu in Beaver Creeku 1999. in švicarskem St. Moritzu 2003. Najvišje v svetovnem pokalu se je zavihtel v švicarskem Wengnu, kjer je leta 2000 osvojil tretje mesto na tekmi svetovnega pokala.

Prijatelji organizirali 
Grubin memorial

Za sabo je pustil neutolažljive domače, ki pogrešajo njegov smeh in pozitivo, ki jo je širil na vsakem koraku. Pogrešajo pa ga tudi nekdanji tekmovalci. Zato ne preseneča, da je Rene Mlekuž ob pomoči Jureta Koširja ter preostalih asov in junakov Grubelnikove ere pripravil prvi Grubin memorial. Gostila ga je Kranjska Gora, nekdanji športniki, estradniki in Dragovi prijatelji pa so množično poromali na ta konec Slovenije. Odziv je bil izjemen, pri številki 220 so morali končati prijave, čeprav je bilo še nekaj ljudi, ki so želeli smučati in hkrati pomagati. Tekma je imela dobrodelno noto, vsak evro je šel za Maksa, Grubelnikovega sina, ki je lani tako nesrečno ostal brez očeta. Po strmini so se spustili tudi glasbeniki Matjaž Jelen, Tomi Meglič, Gušti, Grega Skočir. Čast in spoštovanje so prišli v Kranjsko Goro izkazat še Aleš Gorza, Mitja Valenčič, Mitja Dragšič, Mojca Suhadolc, Alenka Dovžan, Špela Pretnar, Urška Hrovat ter nekdanji paraolimpijec Gal Jakič. Tina Maze in Lindsey Vonn sta tokrat združili moči ter odstopili vsaka svoj tekmovalni dres, oba sta pristala na dražbi, in tudi ti evri bodo namenjeni Grubelnikovemu sinu. Iz Ribnice na Pohorju so prišli zvesti navijači, ki so Grubo spremljali po svetu.

Dobrodelna dražba

Memorialno tekmo sta odprla Rene Mlekuž in Dragov sin Maks, ki sta se skupaj spustila po progi, za njima pa še vsi drugi. »Tako sem vesel, da ne morem povedati. Nisem pričakoval toliko ljudi. Zbrala se je skoraj celotna naša ekipa, ki je 20 let trenirala in smučala skupaj,« je bil ponosen Rene Mlekuž. »Maks je bil zelo razigran, dogajalo se mu je na polno, v očeh pa je imel zvezdice. Vedel je, da to delamo v spomin na njegovega atija, ne dojema pa še, kaj točno se je zgodilo,« je še dodal Mlekuž, ki je že v petek zvečer predal vsa zbrana sredstva Maksovi materi in Grubelnikovi spremljevalki. Nove cekine pa bo prinesla tudi dražba. Sinoči ob zaključku redakcije je eden od dražiteljev ponudil kar 5000 evrov za dres Vonnove, a dražbe še ni konec.

Za izjemno kuliso je poskrbelo vreme, saj je snežilo, Dragove misli in energija pa so bili med udeleženci. Končne zmage na prvem Grubinem memorialu se je razveselil Mitja Dragšič. »Vsa čast Reneju Mlekužu, Juretu Koširju in Gregorju Erbežniku, ki jim je uspelo v tako kratkem času organizirati izjemno prireditev. Odziv je bil tako dober, da je zmanjkalo startnih številk. Vesel sem tudi, da se Dragu ni zgodilo to, kar se mnogim – da jih tri tedne po smrti pozabijo. Tudi nekaj sredstev za sina Maksa se je zbralo. Želim pa si, da se začnemo srečevati z nekdanjimi tekmovalkami in tekmovalci ter sodelavci na drugih prireditvah, v letu 2015 smo se na dveh pogrebih, odšla sta Nuša Tome in Drago,« je po koncu prireditve povedal Tone Vogrinec, ki se je po strmini spustil s številko 59. 

Deli s prijatelji