KLAVRNA DEDIŠČINA

Ob skakalni evforiji Mislinja še sameva

Objavljeno 19. marec 2016 19.33 | Posodobljeno 19. marec 2016 19.33 | Piše: Mojca Marot

Staro vodstvo SSK Mislinja zapustilo novemu le tri pare smuči in nekaj drobiža.

Milan Živic je novi predsednik SSK Mislinja. Foto: Mojca Marot

MISLINJA – Vsak od nas pozna dosežke naših skakalnih asov Petra Prevca, Roberta Kranjca, Jurija Tepeša in drugih, manj znano je, koliko let trdega dela je za njimi, da danes žanjejo uspehe. Predvsem vzgoja mladih orlov je očem širše javnosti običajno skrita, dejstvo pa je, da brez trenerjev, podpore staršev in tudi denarja uspehov ne bi bilo. »Fenomen Petra Prevca, ki nas razveseljuje z odličnimi rezultati in obenem povezuje vso Slovenijo, pa je tako močan, da število vpisanih skakalcev v skakalnih klubih po Sloveniji raste, starost najmlajših, ki trenirajo skoke, pa je vedno nižja, saj skačejo celo že cicibani,« razmišlja Laura Miklič. In dodaja, da mnogi v skokih vidijo tudi prihodnost. A vendar bodočih šampionov in Petrovih naslednikov ne bo brez skakalnega podmladka, ki ima ključno vlogo za prihodnost in nadaljnji razvoj tega športa pri nas. Trenutno je kar 22 skakalnih klubov iz vse Slovenije združenih v kampanji, ki so jo poimenovali Skočite v Mercator, podprite skakalce, s katero bodo v tej trgovski družbi zbirali donacije in na ta način pomagali podmladku v vseh klubih.

Razmere za trening dobre

A če kdo od skakalnih klubov v Sloveniji v tem trenutku res potrebuje pomoč, je to v prvi vrsti Smučarskoskakalni klub (SSK) Mislinja. Prejšnje vodstvo je namreč novemu zapustilo klavrno dediščino: tri pare skakalnih smuči in nekaj drobiža na računu. Novi predsednik je konec februarja postal Milan Živic, sicer Velenjčan, tudi sam 14 let član skakalne reprezentance, v upravnem odboru pa so poleg njega še Izidor Zupanc, Bojan Hriberšek in Drago Zagomilšek. Zraven pa je še nekaj zanesenjakov, ki se bodo, kot pravijo, trudili klub spraviti v red in mu povrniti staro slavo.

»Ne želimo pogrevati težav s prejšnjim vodstvom in v javnosti prati umazanega perila. Sam sem šel v to izključno zaradi športa. In prepričan sem, da bomo tudi trenutno še odprte stvari razčistili,« pravi Živic, ki mu je uspelo mlade zagnane skakalce, kolikor jih je še ostalo, voziti na treninge v druge skakalne klube, zato so še ujeli nekaj tekmovanj. Kot pravi, si bo prizadeval v prvi vrsti pridobiti vnovično zaupanje staršev otrok, ki kljub težavam vztrajajo in niso vrgli puške v koruzo. Roko na srce, od približno 40 članov jih trenutno v SSK Mislinja trenira le še četrtina, starih od 9 do 13 let, dva pa sta starejša najstnika. »Vsi imajo optimalne možnosti za trening, zato ni treba veliko, da jim bomo dvignili moralo in povrnili tekmovalnega duha,« pravi Živic. V Mislinji imajo kar štiri skakalnice, 13-, 30-, 60- in 85-metrsko, na kateri se da skočiti tudi prek 90 metrov. V preteklosti so se tu odvijala številna tekmovanja, vse skakalnice so bile pred dvajsetimi leti obnovljene, za kar ima veliko zaslug zdaj že nekdanji predsednik in obenem ustanovitelj kluba Viktor Robnik.

»Nekaj težav je s sedežnico, ki še nima uporabnega dovoljenja, a so letos za to namenjena izdatna sredstva,« pravi Živic, ki si želi le, da se na mislinjske skakalnice vrne nekdanji vrvež in tudi tekmovanja, kot je bil vsakoletni Stoporkov pokal, ki ima ime po dolgoletnem predsedniku in ustanovitelju skokov v Mislinji dr. Stanetu Stoporku. Ima pa mlado vodstvo tudi podporo občine, saj si vsi želijo, da bi se stvari vendarle premaknile z mrtve točke, zato pozdravljajo vse, kar bo dobro v klubu. »Dejstvo je, da lahko pozimi zagotovimo optimalno število snežnih dni za skoke, saj je lokacija idealna tudi za izdelavo umetnega snega,« še pravi Živic. Vse sile pa bodo najprej usmerili v pridobivanje novih članov, saj je trenutno skromno število res premajhno za takšno infrastrukturo, kot jo premorejo v Mislinjski dolini. Žal so tudi nekateri spremljajoči objekti že zastareli in potrebni obnove. »Zavihati bo treba rokave in začeti, ne le jamrati. Mislim, da bi se dalo z minimalnimi stroški veliko urediti, da bi se lahko vsaj treningi znova začeli,« še sklene Živic. In tako bi se pod vznožje Nužejevega hriba, kjer so skakalnice, spet vračali mnogi, ki si želijo koristno in v športnem duhu preživljati prosti čas.

V Velenju še letos gradnja dveh skakalnic

Pred tremi leti so v Mestni občini Velenje zaradi tehnične neustreznosti in neskladja objekta z gradbenim dovoljenjem smučarsko skakalnico K85 porušili in takoj zatem začeli aktivnosti za izgradnjo dveh novih, manjših K35 in K55, ki bi ustrezali novi tehniki skakanja in omogočali trening mlajših selekcij v ženski in moški konkurenci. A denar, namenjen projektu, so morali pred dvema letoma, ko so že pridobili gradbeno dovoljenje, namesto v gradnjo vložiti v sanacijo celotne brežine spodnjega Grajskega hriba, s čimer so preprečili nadaljnje drsenje tal. Lani so v proračunu znova zagotovili denar za izdelavo projektov, letos pa se nameravajo gradnje zares lotiti. Na portalu javnih naročil pa je že objavljen razpis za izbiro izvajalca. Citat Od približno 40 članov jih trenutno v SSK Mislinja trenira le še četrtina, starih od 9 do 13 let, dva pa sta starejša najstnika.

 

Deli s prijatelji