SKRITI AS

Njegova sestra je rekorderka s Tino Maze

Objavljeno: 13.03.2016 10:00Posodobljeno: 13.03.2016 10:00

Argentinski smučar evropskih korenin Cristian Javier Simari Birkner je v svetovnem pokalu zbral 200 nastopov, udeležil se je štirih olimpijskih iger, v Kranjski Gori je bil pred leti celo peti.

Svetovni pokal v alpskem smučanju ni le blišč, ki ga je mogoče videti na tekmah ali televizijskih zaslonih. Poleg tega je tudi boj za preživetje in način življenja. To velja za 35-letnega Argentinca italijanskih in avstrijskih korenin Cristiana Javierja Simarija Birknerja. Rojen je v mestu Bariloče, ki velja za kraj, kjer so svoj dom po drugi svetovni vojni našli številni Slovenci. »Veliko vaših rojakov živi tu, a tudi Hrvati, Avstrijci. Mesto spominja na Alpe v Evropi,« začne svojo pripoved Cristian, s katerim smo se srečali na 55. pokalu Vitranc. Smučanju se je zapisal že kot fantič, rojen je bil streljaj od smučišča. Oče in mati sta delala kot smučarska inštruktorja, da bi številna družina lahko dostojno živela. Smučarsko-tekmovalni geni so mu bili položeni v zibelko. Strica Ignacio in Jorge ter teti Carolina in Magdalena Birkner so bili olimpijci v dresu Argentine na igrah v Sarajevu in Calgaryju. Smučanju je zapisana tudi Javierjeva generacija, sestri Macarena Simari in Maria Belen ter brat Jorge. Ker v 90. letih minulega stoletja pozimi ni bilo dovolj dela v Argentini, inflacija pa je bila grozna, se je družina odločila za selitev v Italijo, kjer so Cristianovi starši začeli poučevati smučanje v Trentinu. To je bila voda na mlin za Cristiana, ki je tam hitreje napredoval.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.