NENAVADNO

Najhitrejši šport na svetu

Objavljeno 01. julij 2012 19.25 | Posodobljeno 01. julij 2012 19.33 | Piše: Marko Uršič

Baskovski narod je poseben v vsem, tudi v športnih panogah.

Vrtoglava hitrost lučaja pri baskovski peloti.

Baski so posebneži. Imajo poseben jezik, kulturo, običaje in celo šport. Nogometni klub Athletic iz Bilbaa je znan po tem, da lahko v njem igrajo le v Baskiji rojeni igralci ali tisti z baskovskimi koreninami iz sosednjih pokrajin, obstaja pa tudi športna panoga, ki je značilna le za avtohtone prebivalce. Pelota, v španščini pelota vasca, v francoščini pelote basque, v baskovskem jeziku eusko pilota, tudi jai alai in zesta punta po različicah izvirnika igre – vse to so imena športa, ki izvira iz starinskega tenisa.

Pelota je bila olimpijski šport 1900. v Parizu, demonstracijski šport na igrah 1924., spet v Parizu, 1968. v Ciudadu de Mexicu in 1992. v Barceloni, prvič pa naj bi jo – čeprav omenjajo tudi grški izvor – igrali v 13. stoletju. Kot pove že ime, jo tradicionalno igrajo na baskovskem ozemlju v Španiji in Franciji, precej razširjena pa je tudi v Južni Ameriki, Argentini, Čilu, Mehiki, Peruju, Urugvaju in na Kubi, kamor so jo prinesli baskovski izseljenci. Zanimivo je, da jo v Evropi igrajo tudi v Grčiji, Italiji, na Nizozemskem in Švedskem. Igra se posamično in v dvojicah, pri igri uporabljajo golo roko ali posebno rokavico košarico, nepogrešljiva pripomočka sta še žogica in stena, v katero ročno s kar največjo silo nabijajo žogico, ki jo je treba pravilno odbiti – na zidu sta črti, ki označujeta spodnji rob tako imenovanega pravilnega dela stene za odboj in zgornji rob. Žogica se mora odbiti v vmesnem polju. Nasprotni igralec ali igralca lahko žogico nazaj odbijeta takoj in takrat, ko se dotakne tal igrišča ali ko se odbije od stranskega zidu.

Igralec pridobi točko, ko tekmeci žogice ne morejo pravilno odbiti nazaj, kar se zgodi takrat, ko se je tal dotaknila več kot enkrat, odbijalci pa pridobijo točke, če se je odbila zunaj igrišča. Pri različicah pelote je različno tudi število točk za zmago. Baskovska pelota je po načinu igre in točk še najpodobnejša skvošu. Njena različica je zesta punta – žogico odbijajo s posebno rokavico v obliki košarice –, ki naj bi bila najhitrejša športna panoga na svetu. Rekordni hitrostni dosežek pripada Joséju Ramónu Areitiu, ko je v ZDA 1979. žogico zalučal s hitrostjo 302 km/h. Je pa pelota poklicni šport, posebno v ZDA, in na to športno panogo dovolijo tudi stave.

Deli s prijatelji