V SPOMIN

FOTO: Po zimskem teku skočili še v jezero

Objavljeno 04. marec 2016 12.20 | Posodobljeno 04. marec 2016 12.20 | Piše: Boštjan Fon

Dobrodelni tek v spomin na Ruth Podgornik Reš okoli Blejskega jezera.

V petek jih je startalo 30, čez vikend jih je sledilo še 800. Foto: Boštjan Fon

BLED – Lani sredi februarja je Anže Česen, čigar strasti sta poleg vojaškega poklica ter športa tudi fotografiranje in grafično oblikovanje, na tretjem humanitarnem teku okoli Blejskega jezera v spomin tragično preminuli športnici, pisateljici, strokovnjakinji za vrtove Ruth Podgornik Reš pretekel 244 km v 48 urah.
»Vsak krog šteje, tako, kot je lani, tako bo tudi letos,« se je na lansko prireditev, ko je v dobrodelne namene teklo 923 tekačev, ozrl Robert Šmid iz društva Vztrajaj – Never give up in dodal, da se je v letošnji predprijavi na dobrodelno tekanje na Bledu prijavilo prek 400 tekačev. »Česna letos žal ni med nami, slišali smo, da načrtuje nov ultratekaški podvig in se pripravlja nanj. Naša skrita želja je v dveh dnevih privabiti k zdravemu gibanju, od teka do sprehajalnih korakov, čim več posameznikov, ki s plačilom startnine prispevajo še svoj drobni košček v mozaik humanitarnosti.« No, zadnjemu tekaču so pripeli številko 893, vsak od njih je vplačal za startnino najmanj desetaka. 
Bilo je hladno, malce zoprno je vleklo z gladine jezera, ko so startali in je naenkrat steklo kakih 30 tekačev. Potem je kapljalo. Pa ne le z neba. Kapljali so tekači do prijavnega pulta, se podpisovali, podali dobrodelne novce v blagajno, zavezali tekaški vozel na copatih in se odpravili popotovat na krožno pot. 
Pomahali smo nekdanjemu veslaškemu asu Janiju Klemenčiču, ki je nabiral kilometrino, padalski as Matjaž Pristavec je tekel mimo nas, podpis za par krogov je dodala 69-letna maratonka in odlična kuharica v visokogorju Tonka Zadnikar, ki si je za 70-letnico zadala nastopiti na maratonu v Bostonu, prekolesariti Slovenijo (1400 km) in preplezati severno steno Triglava. 
Nekateri udeleženci teka niso tekli, ampak so se okoli jezera sprehajali, se pogovarjali in se pozdravljali z nami, ki smo tekali naokoli. Da, tudi Slovenske novice so prispevale, in sicer s prispevkom in tekom drugo noč, ko je se namesto dežja usul sneg, in to tako silno, da je pod njegovo težo klonil celo startno-ciljni pano.

Ampak ni bilo tako hladno, da bi zmrznila dobra volja, čeprav so bili tekaški copati premočeni. 
Od vseh prijavljenih je tokrat najdlje vztrajal Ivan Hrastovec z Vranskega, ki je nabral 27 krogov okoli jezera, med damami je 20 okroglih odtekla Draga Žbontar z Jesenic. Zanimiv tekaški patron je bil Srečo Deželak, ki je na Bled pritekel kar čez hribe iz Unca ter potem še malo tekal okoli jezera, skupaj so se mu na merilcu nabrali 104 kilometri. Nekateri tekači so spoznavali, da jim je pravzaprav kljub zimskemu letnemu času vroče, in so po teku skočili v jezero, lačnim pa so ponudili obrok po simbolični ceni enega evrskega kovančka prijazni kuharski mojstri Zavoda pod strehco, ki v Ljubljani vodi obrat ljudske kuhinje. 
»Res je bilo luštno. Z energijo, ki jo dobimo od vas, se že veselimo naslednjega snidenja,« je v imenu organizatorjev dejal Miha Markovič. »Bodite čudovito in imejte v mislih, da bodo v začetku avgusta prav zaradi vas na široko nasmejana tudi usta veliko otrok. Z zbranimi sredstvi bomo pomagali otrokom iz socialno ogroženih družin, in sicer z donacijo za organizacijo športnih počitnic Veter v laseh za socialno ogrožene otroke. Naredili ste veliko delo in lahko ste ponosni. Še enkrat hvala.«

 

Deli s prijatelji