BOJEVNIKI

Inkom le posijalo nogometno sonce

Objavljeno 17. november 2017 10.00 | Posodobljeno 17. november 2017 10.00 | Piše: M. U.

Peru je kot zadnji dopolnil seznam udeleženk nogometnega mundiala. Žreb skupin bo 1. decembra v Kremlju, prvič tudi z Islandijo in Panamo.

Perujski nogometaši se veselijo uvrstitve na mundial, očitno tudi s pomočjo nekoga tam zgoraj. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Inki so se kot zadnji uvrstili na svetovno nogometno prvenstvo naslednje leto v Rusiji. Peru je namreč v dodatnih kvalifikacijah po neodločenem izidu brez zadetkov v gosteh v domači Limi z 2:0 (Jefferson Farfan 27., Christian Ramos 65.) odpravil Novo Zelandijo in bo kot 32. reprezentanca zaigral na mundialu. Tudi perujski predsednik Pedro Pablo Kuczynski ni skrival navdušenja: »Več kot 35 let smo čakali na vnovično udeležbo na SP. Bojevniki, hvala vam, da ste nam dali to veselje.« V 32 državah torej slavijo, je pa nekaj nogometnih velesil in lokalnih mogočnežev, ki jih prihodnje leto ne bo na svetovni nogometni izložbi. Italiji, Nizozemski, nekdanji evropski prvakinji Grčiji, Čilu, tudi ZDA ter Kamerunu, Slonokoščeni obali in Gani tokrat ni uspelo. Iz nekdanjih jugoslovanskih republik sta se na mundial prebili Srbija, že po skupinskem delu, in prek dodatnih kvalifikacij gladko Hrvaška, ravno ognjeni pa bi s svojimi zvezdniki v zrelih nogometnih letih iz močnih evropskih lig lahko, po letu 1998, v Rusiji spet pripravili kakšno presenečenje. Da je na Balkanu zares zakulisno vroče, priča dejstvo, da je srbski selektor Slavoljub Muslin kljub temu, da je ekipo popeljal na SP, ostal brez službe, ker odgovornim na srbski zvezi ni bil všeč igralni slog, ki so ga v kvalifikacijah prikazali njegovi fantje.

Začasno vlogo selektorja zdaj opravlja Mladen Krstajić. Zanimiva je tudi zgodba hrvaškega selektorja Zlatka Dalića; ta je po domači katastrofi s Finsko, bilo je le 1:1, nasledil odstavljenega Anteja Čačića in dobil zadnjo skupinsko tekmo v gosteh proti Ukrajini, s tem pa Hrvaško popeljal v dodatne kvalifikacije. Tam so ognjeni povsem zasenčili blede Grke, Dalić pa je za nagrado dobil selektorsko pogodbo do leta 2020. Žreb osmih skupin s po štirimi reprezentancami uvodnega dela tekmovanja na mundialu bo 1. decembra v moskovskem Kremlju, tekme pa bodo od 14. junija do finalne 15. julija 2018 odigrane v enajstih ruskih mestih. Za zdaj je znano tudi to, da bo svetovno prvenstvo odprla gostiteljica Rusija, ki bo v okviru skupine A na moskovskem stadionu Lužniki odigrala dvoboj z za zdaj še neznanim tekmecem. Nogometnim kibicem v deželah udeleženkah se zaradi bližnjega žreba torej že dviga navijaška temperatura, še posebno na Islandiji in v Panami, ki bosta na mundialu zaigrali prvič.


Španija šele v drugem bobnu

Pred žrebom za svetovno prvenstvo so že znani bobni (določeni po lestvici Fife), v katerih je 32 udeleženk prvenstva. Po dve državi iz iste celinske zveze ne moreta biti v isti skupini, izjema je Evropa, saj ima na SP največ mest. Boben 1: Rusija, Nemčija, Brazilija, Portugalska, Argentina, Belgija, Poljska, Francija; boben 2: Španija, Peru, Švica, Anglija, Kolumbija, Mehika, Urugvaj, Hrvaška; boben 3: Danska, Islandija, Kostarika, Švedska, Tunizija, Egipt, Senegal, Iran; boben 4: Srbija, Nigerija, Avstralija, Japonska, Maroko, Panama, Južna Koreja, Savdska Arabija.



 

Deli s prijatelji