OPOZORILO

Zdovčevi fantje so zaspane Trnuljčice

Objavljeno 19. avgust 2014 12.59 | Posodobljeno 18. avgust 2014 19.24 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca je pred svetovnim prvenstvom dobila resno opozorilo.

Kako kakovostno je sposoben odigrati Erazem Lorbek? Foto: Tadej Regent

Ko se razhudi slovenski košarkarski selektor Jure Zdovc, je jasno, da je vrag vzel šalo. Po turnirju v Litvi, kjer je Slovenija igrala proti Novi Zelandiji, Grčiji in sinoči še Litvi, je imel Zdovc kaj povedati svojim fantom. Besed ni štedil in vsem je jasno povedal, da bo treba pokazati več in boljše igre. Sicer bo Slovenija na svetovnem prvenstvu v Španiji hitro odšla domov, ne pa igrala eno od glavnih vlog, s čimer se na glas spogleduje ambiciozni selektor Zdovc. Kaj Juretove kritike pomenijo med vrsticami, precej dobro ve Zoran Martič, ki je z Zdovcem sodeloval v Olimpiji. »Ni treba biti doktor, da spoznaš, da poskuša Jure motivirati igralce,« začne Martič, ki opozarja, da lahko Slovenija naredi kaj le v optimalni izvedbi, tega pa ni bilo videti na parketu. »Nismo ekipa, ki bi kogar koli premagala z levo roko ali pol moči,« Martič vsem nam nalije čistega vina in opozori, da imamo le ob popolnem pristopu možnosti za zmago. »Če smo povsem pri stvari, potem so možnosti za zmago. Sicer še to ne.«

Proti Grčiji je bila Slovenija precej nebogljena in zaspana. Naša košarkarska Trnuljčica se je zbudila prepozno. Vnovič pa je Slovenija igrala, ko je bil na parketu Goran Dragić, ki je zaradi razmer slovensko barko reševal z lastno kakovostjo. Niso redki, ki prižigajo rdečo luč in povzdigujejo glas. Martič pravi, da razlogov za paniko ni, poraz z Grki pa je bil pravočasno opozorilo. »Nekaj dni ima reprezentanca še na voljo. A vse bolj se zdi, da je turneja na Kitajskem pustila posledice in ekipi vzela precej časa.« Martič, lani je uspešno deloval v Makedoniji, je prepričan, da bo Slovenija na domačem Telemachovem turnirju nadomestila zamujeno in se predstavila v svetlejši luči.

Ni centrov

Tako kot celotna košarkarska javnost tudi Martič srčno upa, da bo od jutri naprej z ekipo vnovič prvi center Erazem Lorbek. »Po zadnjih podatkih je Erazmova oteklina na kolenu splahnela,« sebe in Slovenijo hrabrijo na Košarkarski zvezi Slovenije. Kot smo še izvedeli, je Lorbek vnovič obiskal svojega fizioterapevta Saša Vogrina, včeraj pa si je Lorbek nekaj novih moči nabral tudi v družbi družine, ki mu pomeni vsakič znova varno zavetje, od koder center Barcelone tudi v teh težkih dneh črpa energijo za boj z bolečino.

»Ravno včeraj sem razmišljal, kako smo včasih imeli šest, sedem centrov evropskega formata,« pa Martič opozarja na nastalo vrzel pod slovenskim košem. V pokoj sta odšla Rašo Nesterović in Matjaž Smodiš, na klubski ravni je dejaven še Primož Brezec, Gašper Vidmar je poškodovan, zavoljo zdravstvenih težav pa se je reprezentanci odpovedal Mirza Begić. »Bili smo med vodilnimi v Evropi, danes pa imamo velike težave,« nadaljuje Martič, ki pa v isti sapi tudi opozori, da od Erazma, četudi zdravi poškodbo (koleno in gleženj), ne gre pričakovati čudežev, narava je žal naredila svoje, tudi pri Lorbku je terjala svoj davek. »Po dolgem premoru je sploh težko napovedati, kako lahko danes odigra Erazem,« sklene Martič.

 

Deli s prijatelji