PRED OLIMPIJSKIMI IGRAMI

Za večji uspeh moramo zmagati v četrtfinalu

Objavljeno 25. julij 2016 17.12 | Posodobljeno 25. julij 2016 17.12 | Piše: Marko Uršič

Slovenski rokometaši se pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića vneto pripravljajo za nastop na olimpijskem turnirju v Riu de Janeiru. Eden od stebrov moštva Jure Dolenec pravi, da je pomembno začeti z zmago proti Egiptu in pasti v dober ritem.

Jure Dolenec in Vid Kavtičnik v pogovoru s tunizijskima rokometašema, v sredini je nekdanji soigralec Slovencev v Mintpellieru Issam Tej. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Slovenske rokometne reprezentance si na položaju desnega zunanjega igralca ne da več predstavljati brez Jureta Dolenca. A Škofjeločan denimo januarskega evropskega prvenstva na Poljskem ni odigral, na enem zadnjih treningov pred odhodom v Vroclav ga je doletela delna raztrganina zadnje stegenske mišice. Slovenija pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića je na EP s 14. mestom razočarala, zato pa so olimpijske kvalifikacije v Malmöju in tiste za SP slovenski rokomet le postavile na optimistični val. Tako čuti tudi Jure Dolenec, ki bo s svojo hitrostjo in prodornostjo delal sive lase tekmecem skupine B na olimpijskem rokometnem turnirju v Riu de Janeiru. »Večina reprezentantov igra v tujini, zato nam te priprave za olimpijske igre z dnevi premora ustrezajo, da lahko proste dni preživimo z domačimi. To gotovo pozitivno vpliva na vzdušje in stanje v moštvu, pa tudi na motiviranost za delo,« je Vujovićevo potezo psihološke razbremenitve stresa na pripravah ocenil član francoskega Montpellierja. Na prvih dveh pripravljalnih tekmah za Rio so se slovenskim rokometašem zoperstavili Tunizijci, in obakrat (25:33, 24:39) gladko izgubili. »Da Tunizijo, ki ni slaba, dvakrat premagaš z visoko razliko, pomeni, da za to obdobje priprav veliko slabih stvari v naši igri ne bomo našli. Reči moram, da sta bili tekmi z naše strani presenetljivo dobri, še sami nismo pričakovali, da bo vse šlo tako potekalo, kar pa seveda še ne pomeni, da bo naprej podobno. Zavedamo se, da nam prijateljske tekme ne prinašajo ničesar. Tudi pred evropskim prvenstvom na Poljskem smo Hrvate premagali za petnajst zadetkov, pa so na koncu na EP oni osvojili medaljo,« je Jure Dolenec razložil za uvod. No, Slovenija je v petek v Kopru v prvi od dveh pripravljalnih tekem s Hrvaško za OI južne sosede premagala s 27:25 (13:9).

»Pripravljalne tekme moramo izkoristiti za to, da izpilimo detajle, ki jih vadimo na treningih, da pridemo na raven, ki si jo želimo. Vse se bo odločalo v Riu, tam bodo rezultati dejansko šteli. Lepo pa je, da smo se malce spoznali z ekipo, kakršna je Tunizija, ki goji podoben rokomet kot naš prvi nasprotnik na igrah Egipt. Sicer na olimpijskem turnirju od nobene reprezentance ne pričakujem podobno grobe igre, kot so jo proti nam pokazali Tunizijci, ker tako dejansko že vnaprej podpišeš poraz. Pol tekme lahko namreč odigraš z igralcem manj. Menim, da se nas v Riu na takšen način ne bo lotil nihče. Smo pa videli neke karakteristike v obrambi in napadu, igralci iz tega dela sveta so bolj nepredvidljivi kot evropski. Lahko storijo potezo, na katero nikoli ne bi pomislili, in dosežejo neverjeten zadetek, to so pač njihove značilnosti. Na te bomo morali biti pozorni tudi v uvodnem dvoboju z Egiptom, ker je to ena najpomembnejših tekem. Pomembno je, da začnemo z zmago in pademo v dober ritem,« je 27-letnik nadaljeval predolimpijsko zgodbo. »V uvodnih pripravljalnih tekmah smo pri vseh igralcih videli veliko pozitivnih stvari, kar seveda ne pomeni, da bomo tudi na olimpijskih igrah v vrhunski formi. Pomeni pa gotovo, da smo na pravi poti.«

Vseeno 1. ali 4.

Prava pot bo tudi priti iz šestčlanske skupine na OI, torej prebiti se med štiri najboljše za uvrstitev v četrtfinale. Skupina z Nemčijo, Poljsko, Švedsko, Brazilijo, Egiptom in Slovenijo pa je zahrbtna. »Po nekem rokometnem rejtingu naj bi bila to lažja skupina od druge. Pri tem se ne bomo slepili. V skupini A so Francija, Hrvaška in Danska, tri najboljše reprezentance v zadnjih desetih letih. Imamo zagotovo dovolj kakovosti, da pridemo iz skupine, o tem sploh ne dvomim. S četrtfinalom pa se igra na izločanje, križali se bomo ravno s tremi omenjenimi odličnimi reprezentancami. Iz tega zornega kota je slabše biti v naši skupini, ker bo odločilna tekma težja. Da imamo na papirju malce lažjo skupino, je zame kvečjemu slabše kot bolje. Če po pravici povem, mi je povsem vseeno, ali bomo v svoji skupini končali kot prvi ali četrti. Moramo namreč dobiti četrtfinalno tekmo, če se hočemo boriti za neki večji uspeh,« je Dolenec navrgel zelo zanimivo misel.

Tudi njegov Montpellier je v ligi prvakov doletela zelo zanimiva usoda. V novi sezoni ne bo igral v elitnih skupinah A ali B zgornjega kakovostnega razreda, temveč ga je evropska zveza porinila v skupino C spodnjega. »Glede na to, kar smo v ligi prvakov prikazali v zadnji sezoni, si tega zagotovo nismo zaslužili. V osmini finala smo proti Flensburgu po katastrofalnem sojenju na obeh tekmah za en zadetek nepravično izpadli. Morali bi igrati v četrtfinalu proti poznejšemu prvaku Kielcam. Glede tega ne razumem odločitve EHF. A kar zadeva naše uvrstitve v državnem prvenstvu, le četrtega mesta, je bila ta katastrofalna. S tega stališča pa je že lepo, da so nas sploh dali v ligo prvakov. Gotovo sem razočaran, da ne bomo igrali v zgornjem domu, a zdaj nam ne preostane drugega, kot da dokažemo, da smo daleč najmočnejša ekipa v spodnjem domu, in poskušamo v končnici presenetiti drugouvrščenega iz druge od spodnjih skupin,« je zaokrožil Jure Dolenec, ki je z Montpellierjem sicer v zadnji sezoni, v konkurenci bogataškega Paris Saint-Germaina, osvojil francoski in ligaški pokal.

 

Deli s prijatelji