1. SNL

Vuk: Proti Mariboru do zadnje kaplje krvi

Objavljeno 25. februar 2016 10.28 | Posodobljeno 25. februar 2016 10.30 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: zavrč. olimpija

Nogometaši Zavrča in Celja imajo visoka pričakovanja v spomladanskem delu sezone.

Josip Golubar, levo, in Timotej Dodlek sta bila nekdaj nasprotnika, zdaj pa sta soigralca v Zavrču. Foto: Tadej Regent

Po jesenskem delu nogometnega državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije sredino lestvice zasedata petouvrščeni Zavrč in šestouvrščeno Celje. Kot običajno se je v Halozah v prestopnem obdobju veliko dogajalo, v Koper sta odšla prva zvezdnika moštva, Španec Alberto Riera in Bošnjak Zlatan Muslimović, njima je sledil še Toni Datković. Poleg te trojice je Zavrč zapustilo še devet igralcev, prišlo pa je kar trinajst novih obrazov, pretežno Hrvatov, med njimi je povratnik, izkušeni vratar Marko Ranilović. »Imamo najmlajšo ekipo v prvi ligi, fantje so v povprečju stari 22 let. Generalka na gostovanju pri avstrijskem drugoligašu LASK Linzu je bila uspešna, zmagali smo s 3:1. Menim, da smo dobro pripravljeni za uvodni gostovanji v Novi Gorici in Celju. Moštvo je homogeno, morda celo bolj kot jeseni. Takrat so se fantje morda preveč zanašali na Riero, ki je bil pravi vodja, zato so se mnogi malce skrivali za njegovim hrbtom. Zdaj so prisiljeni prevzeti več odgovornosti in se izpostaviti. Pričakujem, da bo vlogo vodje prevzel najstarejši, Josip Golubar, po učinku na igrišču pa tudi Veljko Batrović. Naša pričakovanja so jasna, to je osvojitev četrtega mesta, v polfinalu pokalnega tekmovanja pa se bomo proti Mariboru borili do zadnje kaplje krvi,« je odločno napovedal alfa in omega Zavrča Miran Vuk, ki pričakuje izjemno zanimivo nadaljevanje prvenstva, Mariboru in Olimpiji pa daje po petdeset odstotkov možnosti za osvojitev naslova prvaka. »Maribor je morda v manjši prednosti zaradi svojih izkušenj, ustaljenega delovanja in statusa. V prestopnem roku je dobil to, kar je potreboval. Mislim, da bo Olimpija z Elekejem, Radovićem in Lazovićem ustrezno nadoknadila odhoda Šporarja in Hentyja. Veliko bo odvisno od starta v spomladanski del,« meni vodja haloškega kolektiva, ki ga ograja ob igrišču, ki tako rekoč meji na Hrvaško, niti najmanj ne moti. »Ta panelna ograja je za nas pravzaprav fantastična. Pravzaprav je sploh ni videti, nanjo pa bomo lahko namestili reklamne transparente. Čisto prav nam bo prišla, zaradi tega smo zadovoljni. Naših ljudi ne moti, saj vsi hodijo k sosedom in nazaj po cesti,« je še dejal župan Zavrča.

Celje do petega mesta

V mestu ob Savinji pa nogometni grofje previdneje napovedujejo svoje ambicije v drugem delu prvenstva. Celje je zapustilo devet nogometašev, med njimi Ivan Firer (Thanh Hoa, Vietnam) in Valon Ahmedi (Maribor). Ekipi se je pridružila šesterica novincev, tudi izkušeni štoper Damir Hadžič iz Luke Koper ter napadalno usmerjena Matej Podlogar in Rudi Požeg Vancaš iz Domžal. Rumeno-modri bodo nastopili tudi v polfinalu pokalnega tekmovanja, njihov tekmec bodo Domžale. V pripravljalnem obdobju so imeli precej težav s poškodbami, zato trener Iztok Kapušin skoraj nikoli ni imel na voljo najmočnejše zasedbe. »Imeli smo resnično obilo smole, razlog je seveda tudi v prehodu na umetno zelenico, ki je pozimi žal nujen. Na začetku priprav sem se ubadal s poškodbo tetive, a moram poudariti, da so moje težave preteklost, tako da že treniram z maksimalno intenzivnostjo. Podobno je pri drugih članih moštva, prepričan sem, da se bomo v Ljudskem vrtu predstavili v skoraj popolni zasedbi,« pravi kapetan Blaž Vrhovec pred obračunom z Mariborom v soboto, o ciljih moštva pa je dodal: »Na koncu želimo biti vsaj nekje okrog petega ali šestega mesta. Z lestvico se bomo ubadali v drugi polovici maja, zdaj se bomo osredotočali le na čim boljše rezultate in vsako tekmo sproti. Pokal je zgodba zase, tukaj odloča predvsem dnevna forma. Upam, da bomo dotlej v prvenstvu rezultatsko že toliko uspešni, da bomo vsaj malce lažje zadihali, s čimer se bomo lahko v tistih dveh tednih nekoliko bolj osredotočili na obračuna z Domžalami. Seveda je naš cilj uvrstitev v finale, kjer smo imeli v zadnjih sezonah obilo nesreče. Morda pa se nam bo letos nasmehnila sreča in nam bo po enajstih letih vendarle znova uspelo dobiti lovoriko.«

Lazović prišel k Olimpiji

Vodilno moštvo Prve lige Telekom Slovenije Olimpija bo danes predstavilo novo okrepitev. To je 32-letni srbski napadalec Danko Lazović, ki je lani igral za kitajskega drugoligaša Beijing, še prej v karieri pa za Partizan, Feyenoord, Bayer Leverkusen, Vitesse, PSV Eindhoven, Zenit St. Petersburg in Rostov. S trenerjem Olimpije Markom Nikolićem je že sodeloval pri beograjskih črno-belih v sezoni 2014/2015.

Deli s prijatelji