NOGOMET

Vijoličnim so se tresle hlače, zmaji umirili zaletave Koprčane

Objavljeno 29. februar 2016 17.22 | Posodobljeno 29. februar 2016 17.24 | Piše: Rok Tamše

Na spomladanski premieri v Prvi ligi Telekom Slovenije so nogometaši Maribora doživeli hud poraz pred svojim občinstvom. Olimpija je premagala Luko Koper, zdaj ima šest točk prednosti pred vijoličnimi.

Nogometaši Celja so se veselili velike zmage v Mariboru. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Kakšen hladen tuš so pripravili nogometaši Celja prvakom na spomladanski premieri v Ljudskem vrtu (LV). Grofje so v sodnikovem podaljšku tekme kaznovali nekonkretnost, mlačnost v igri vijoličnih, da bo mera polna, pa je gol po nasprotnem napadu zabil rezervist Milan Spremo, ki ga je trener Iztok Kapušin v igro poslal v 86. minuti. To pa še ni vse. Celjani so od 58. minute, torej dolgih 35 minut, igrali z igralcem manj, potem ko si je drugi rumeni karton in izključitev prislužil Marko Pajač z igranjem prekrška v domačem kazenskem prostoru. Na srečo ni izpadel bedak, saj je kar vse tri točke Celjanom zagotovil Spremo po lepi podaji Danijela Miškića. »Zares smo veseli te fantastične zmage. Igrati v Mariboru, pred tako veliko publiko, je zares poseben občutek. Pred tekmo smo se dogovorili, da poskušamo nastopiti čim bolj čvrsto in agresivno, vedeli smo, da moramo prežati na njihove napake in tako iskati svoje priložnosti. Ko smo ostali z igralcem manj, smo se razumljivo še bolj osredotočili na iskanje priložnosti v protinapadih, saj so Mariborčani tedaj prevzeli pobudo,« je dejal 20-letni Srb Spremo, junak 23. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki je v knežje mesto prišel lani poleti.

Krka presenetila Domžale

Vsi izidi 23. kroga v Prvi Ligi Telekom Slovenije – Gorica : Zavrč 2:2 (350 gledalcev; Amarachi Osuji 19., Marko Nunić 76.; Veljko Batrović 22., 37. – 11m; rdeči karton za Uroša Celcerja in trenerja Mirana Srebrniča pri Gorici v 45. minuti), Rudar : Krško 0:1 (1000 gledalcev; Luka Volarič 64.; rdeči karton za Luko Štefanca v 57. minuti pri Krškem), Maribor : Celje 0:1 (6000 gledalcev; Milan Spremo 90.; rdeči karton za Marka Pajača v 58. minuti pri Celju), Krka : Domžale 3:1 (300 gledalcev; Miha Kostanjšek 17., Josip Fuček 66. – 11m, 75.; Senad Jarović 80.), Olimpija : Luka Koper 2:0 (3500 gledalcev; Miha Zajc 34., Miroslav Radović 70.). Vrstni red strelcev: Andraž Šporar (Olimpija) 17 golov, Blessing Eleke (Gorica, Olimpija) 12, ...

V vijoličnem taboru šok in veliko razočaranje. Tako pretreseni se morajo zdaj Mariborčani pripraviti na sobotni derbi z Olimpijo v LV. »Te uvodne tekme po pripravah so vedno nehvaležne. Zavedali smo se tega, toda zmotila me je, boljše rečeno presenetila me je prevelika obremenjenost igralcev. Kot da so igrali s pretiranim bremenom na hrbtu. Delno je to razumljivo, saj vedno lovimo zaostanek, smo pod pritiskom in vse te okoliščine vplivajo na igralce. Noge ne ubogajo in potem izvedba ni takšna, kot bi morala biti,« se je trener Maribora Krunoslav Jurčić dotaknil psihološke nestabilnosti varovancev. »Seveda vsak poraz prinaša posledice. Veliko bo treba v prihodnjih dneh delati za psihologijo igralcev, njihovo mentalno stabilnost. Zavedamo se, da vloga lovcev prinaša dodaten psihološki pritisk, a je treba živeti s tem in usposobiti igralce, da se bodo soočili z vsemi zahtevami,« je pojasnjeval Jurčić, kot da tega ne bi počeli v minulem mesecu in pol priprav, in to z zelo izkušeno zasedbo igralcev.

Psihološko zahtevno

V primerjavi z Mariborom je imela pozimi prenovljena Olimpija izjemen start v nadaljevanje prvenstva. Luka Koper se je s kopico novih obrazov izkazala za trdega tekmeca, a so zeleno-beli v tem trenutku bolje uigrani, konkretnejši in učinkovitejši. Prvi gol je po nebeškem skoku ob visokem branilcu Kopra Davidu Situju z glavo zabil Miha Zajc. Glavno nalogo večera, to je zmago, je dokončal novinec in rezervist Miroslav Radović, ki je po lepem prodoru in še lepši Zajčevi podaji mojstrsko zatresel mrežo kozličkov, potem ko je bil v igri vsega štiri minute. »Igrali smo proti zelo močnemu Kopru, ki nam je v prvem polčasu povzročal veliko težav. Prve tekme so še posebno psihološko zahtevne, kar se je videlo tudi v naši igri. V drugem polčasu smo prevzeli nadzor in zasluženo zmagali. Zahvalil bi se tudi navijačem, upam, da jih bo v prihodnje na tribunah še več,« je dejal trener Olimpije Marko Nikolić. Zelo zadovoljni green dragons so Ljubljančane tudi glasno pozvali na derbi z Mariborom, ki bo že to soboto v Ljudskem vrtu.

Deli s prijatelji