1. SNL

Vijolični po treh tekmah brez zmage pričakujejo vstajenje proti Olimpiji

Objavljeno 10. april 2017 13.22 | Posodobljeno 10. april 2017 13.24 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora po novem remiju v 28. krogu Prve lige Telekom Slovenije še vedno z udobno prednostjo na vrhu lestvice. Trenerja Darka Milaniča pred bitko z Olimpijo za finale pokala Slovenije skrbijo številne neizkoriščene priložnosti za zadetek.

Zimzeleni napadalec Maribora Milivoje Novaković je v tem prvenstvu dosegel devet zadetkov. Foto: Marko Pigac

Nogometaši Maribora so v 28. krogu v Prvi ligi Telekom Slovenije še drugič zapored igrali neodločeno, a imajo na vodilnem položaju še vedno zajetno prednost pred najbližjima zasledovalcema. Vijolični so tokrat po boljši igri in številnih zrelih priložnostih dve točki zapravili v Kopru, saj so iztržili remi 2:2, potem ko so imeli v rokah vodstvo z 2:1. »Zaslužili smo si zmago. Dominirali smo skozi vso tekmo, igrali všečno in kombinatorno. Mislim, da smo prikazali odličen nogomet, predstava je bila dobra, zanimiva, gledljiva. Toda rezultat nas ne zadovoljuje,« je bil na Bonifiki jasen trener Darko Milanič, ki je v igri svojega moštva med drugim videl po dve zapravljeni odlični priložnosti Luke Zahoviča in Dina Hotića, Milivoje Novaković pa bi ob dveh doseženih golih prav lahko dosegel celo hat-trick. Koper je imel tokrat v svojih vratih odličnega Marijana Antolovića, ki je branil navidez nemogoče, kozlički z Obale pa so imeli tudi zvrhano mero sreče ob silovitem pritisku Mariborčanov. Ti so po zahtevnem sredinem pokalnem obračunu z Olimpijo v Ljubljani, kjer so izgubili (1:2), z le nekaj spremembami v ekipi znova igrali v visokem ritmu. »Jasno, da se igralci na teh derbijih emocionalno bolj trošijo kot na drugih tekmah. Toda fantje so se pobrali in odigrali dobro. Na žalost nam nekaj malega zmanjka. Imamo lepe priložnosti, a jih ne izkoristimo. V bližnji preteklosti smo iz takšnih položajev z lahkoto zadevali, zdaj pa se nam je nekoliko ustavilo. Delali bomo na tem, da ob dobri igri popravimo učinkovitost,« pravi Milanič, ki od fantov zahteva, da še naprej verjamejo vase, svojo kakovost in da ohranijo mirnost pred novimi tekmami. Naslednja je že v sredo, ko se bodo v povratnem polfinalnem obračunu za pokal Slovenije pomerili z Olimpijo in poskušali nadoknaditi minimalni zaostanek. »Moramo se resetirati po tej tekmi, sledi regeneracija in potem se osredotočamo na nov dvoboj z Olimpijo. Vse je odprto, na osnovi današnjega pristopa in izvedbe smo lahko optimisti tudi pred to tekmo,« je prepričan Milanič.

John Mary pri 13 zadetkih

Rezultati 28. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Krško : Rudar 1:2 (600 gledalcev; Nikola Gatarić 24.; John Mary 37., Klemen Bolha 41.), Radomlje : Domžale 1:1 (300 gledalcev; Luka Gajić 73.; Ivan Firer 69.-11m; rdeč karton pri Radomljah za Lea Ejupa v 53. minuti), Koper : Maribor 2:2 (1500 gledalcev; Senijad Ibričić 10.-11m, Sandi Križman 80.; Milivoje Novaković 59., 63.), Aluminij : Gorica 1:2 (700 gledalcev; Žiga Škoflek 20.; Dejan Žigon 49., Miran Burgić 67.-11m) , Celje : Olimpija (včeraj). Vrstni red strelcev: Dominik Glavina (Rudar) 15, Luka Zahovič (Maribor) 14, John Mary (Rudar) in Miran Burgić (Gorica) po 13,... Pari 29. kroga: Gorica – Celje (v soboto, 15. aprila, ob 18. uri), Rudar – Maribor (v soboto, 18. aprila, ob 20.15), Aluminij – Koper (v ponedeljek, 17. aprila, ob 16. uri), Domžale – Krško (v ponedeljek, 17. aprila, ob 18. uri), Olimpija – Radomlje (v ponedeljek, 17. aprila, ob 20.15). 

Koper računa tudi na srečo

Koprčani tudi po tem remiju sicer še ostajajo v boju za četrto mesto, ki vodi v evropsko tekmovanje. Toda do konca prvenstva je še samo osem krogov, zato bodo morali Primorci pritisniti na plin, če hočejo resno ogroziti Gorico, ki jim beži kar za sedem točk. »S točko iz dvoboja z Mariborom smo lahko zadovoljni, obžalujemo pa poraz s Krškim, kjer so vsi pričakovali našo zmago, čeprav nočem podcenjevati Krčanov. Če bi imeli tri točke več, bi bili v boljšem položaju. Videli bomo, kako bosta v prihodnje igrala Gorica in Celje. Razlika ni nenadomestljiva, igrali bomo še tudi proti ekipam, ki so pred nami. V tem sistemu je mogoče vse, že v dveh krogih se lahko veliko spremeni. Odločilno bo, kdo bo psihično močnejši in mirnejši v tem obdobju. Navsezadnje se bomo v zadnjem krogu pomerili z Gorico na svojem stadionu, morda bo odločala prav tista tekma. Moramo delati, radi bi imeli več sreče, saj je neverjetno, koliko poškodovanih igralcev imamo. Takšni nismo mogli resno parirati Mariboru, a nas je v tekmi sreča le pospremila v tolikšni meri, da smo izvlekli vsaj točko,« je priznal trener Kopra Igor Pamić, ki je tik pred tem dvobojem z Mariborom izgubil še odličnega vezista Nermina Hodžića; na zadnjem treningu si je poškodoval koleno. Tudi zaradi zdravstvenih težav Koprčane čaka izjemno zahtevna naloga v boju za Evropo. Po drugi strani je negotov status kluba glede izdaje tekmovalne licence za novo sezono, tako da je prihodnost kozličkov v veliki meri odvisna od razpleta dogodkov na relaciji z licenčnim oddelkom NZS, glavnim sponzorjem Luko Koper ter glavnim upnikom Boškom Županovićem, ki ima najvišje terjatve do kluba. 

Veržej presenetil Triglav

V 2. slovenski nogometni ligi je Veržej v 20. krogu na domačem igrišču presenetil vodilni Triglav iz Kranja in ga premagal z 2:0. Zadetka sta dosegla Amir Dervišević in Luka Vindiš. To je šele drugi poraz Gorenjcev v tem prvenstvu. S takšnim izidom je bila ptujska Drava pred svojimi navijači boljša od Brežic. Dvoboj Zarica – Dob je bil včeraj. Vrstni red: Triglav 46 točk, Dob (tekma manj) 38, Ankaran-Hrvatini 34, Brežice 29, Krka 23, Drava 23, Brda 17, Veržej in Zarica (tekma manj) po 16, Zavrč 5. Krka je bila prosta, Zavrč je že jeseni izstopil iz tekmovanja.


V Lendavi prvoligaški pridih

image

Nogometaši Nafte in navijači Gorgone po zmagi proti Muri. Foto: Marko Pigac

V nogometnem Prekmurju je bil v središču pozornosti derbi 3. slovenske nogometne lige-vzhod med Nafto in Muro v Lendavi, kjer se je zbralo kar 2900 gledalcev. Bivša prvoligaša sta v 18. krogu poskrbela za pravo golijado. Nafta, ki jo je vodil novi trener Franc Fridl, je bila boljša s 5:2. Mura s trenerjem Zlatkom Gaborjem je sicer po 19 minutah igre vodila z 2:0 po zadetkih Alena Kozarja. Odgovor naftašev je bil silovit, Marko Roginić je zabil dva gola, po enega so prispevali Marko Marciuš, Mitja Novinič in Antonio Dodlek. Ob veliki zmagi so domači navijači Gorgone proslavili 26 let obstoja, toliko časa delujejo tudi najzvestejši privrženci Mure – Black Gringos. Nafta je prva na lestvici s 44 točkami, Mura jih ima 421. V 2. SNL napredujeta prvouvrščeni ekipi iz vsakega od štirih tretjeligaških tekmovanj, ki so razdeljena na vzhod, sever, center in zahod. V prihodnji sezoni bo namreč 2. SNL štela 16 klubov.

 

Deli s prijatelji