PO DERBIJU

V Stožicah so zmerjali temnopoltega Mendyja

Objavljeno 17. marec 2014 13.12 | Posodobljeno 17. marec 2014 18.54 | Piše: R. T.

Olimpija je premagala vodilni Maribor, toda več se govori o rasističnih napadih na napadalca vijoličnih Jean-Philippa Mendyja.

MARIBOR – V 22. krogu državnega prvenstva so nogometaši Olimpije z 2 : 0 premagali Maribor, ki je sicer pred dvobojem veljal za favorita. Zasluženo zmago Ljubljančanov so zasenčili rasistične žaljivke iz ust igralca zeleno-belih Miroljuba Kostića in trenerja Milorada Kosanovića.

»Nemanja, pusti ga! Ne vidiš, da je 'retard'!« je v prvem polčasu trener Olimpije Kosanović dajal navodila svojemu branilcu Nemanji Mitroviću, ko se je po enem izmed dvobojev pogovarjal z napadalcem Maribora, temnopoltim Francozom Jean-Philippom Mendyjem.

Ker na tej tekmi ni bilo gledalcev, saj je Olimpija kaznovana zaradi nedavnega divjanja Green Dragonsov (tudi na derbiju z Mariborom), se je to jasno slišalo daleč naokoli.

Po tekmi je v Mendyju kar vrelo. Pa ne toliko zaradi Kosanovića, predvsem zaradi Kostića, ki ga je med tekmo menda prav tako zmerjal zaradi temne polti. Zaradi tega je hotel z njim fizično obračunati tudi po tekmi, ob odhodu s stadiona. Zadržali so ga soigralci.

O tem je trener Maribora Ante Šimundža za klubsko spletno stran dejal: »Upam, da se bo vodstvo tekmovanja ustrezno odzvalo. Rasizem ne sodi na nogometna igrišča. Treba ga je izkoreniniti.«

Opozorili na neokusno dogajanje

Vodstvo nogometnega kluba Maribor je danes sklicalo novinarsko konferenco zaradi neljubih dogodkov, ki so spremljali sobotni derbi.

»Da ne bo nesporazumov: športno smo priznali poraz in poiskali razloge za slabšo predstavo v lastnih vrstah, čeprav športni direktor Olimpije Sašo Udovič v svojih komentarjih zavaja in želi sramotno obnašanje predstavnikov domačega kluba pomesti pod preprogo ... Vendar nikakor ne moremo mimo tega, kar je moral med tekmo prestajati naš igralec Jean-Philippe Mendy, zato želimo tudi s to novinarsko konferenco opozoriti na neokusno dogajanje,« je danes v Ljudskem vrtu uvodoma pojasnil direktor Bojan Ban.

Recimo ne rasizmu

»Dobivamo navodila o ničelni toleranci do rasističnih izpadov z vseh strani, žal pa smo bili v dveh tednih dvakrat na gostovanju v Ljubljani in se obakrat soočili z žaljenjem človeškega dostojanstva in grobim kršenjem načel Uefe. Najprej od gledalcev, zdaj še od neposrednih akterjev na igrišču ... Razumemo, da v ljubljanskem klubu niso veliko prisotni na evropskih igriščih, so pa najbrž že kdaj vsaj pred kakšnim TV-prenosom mednarodnih tekem opazili, katera so najpomembnejša sporočila Evropske nogometne zveze. Recimo ne rasizmu je osnova osnov. Rasizem je nevarnejši od vsakega prekrška na igrišču. Ves svet se zgraža nad tem in se trudi, da bi ga izkoreninil, v naši Sloveniji pa ga doživljamo v najnizkotnejši obliki in zardevamo pred tujo javnostjo,« je dejal Ban.

Pričakujejo ukrepe

»V Mariboru bomo naredili vse, da bi ljubljanski vtis o Sloveniji popravili in zaščitili Jean-Philippa kot vsakega našega člana. Zato sta z nami danes tudi zakonca Mendy, ki pričakujeta otroka in morata tik pred porodom preživljati takšne neprijetnosti. Odločila sta se, da bosta tukaj zasnovala družino. Ker sta spoznala, da v Mariboru in Sloveniji živijo odprti ljudje širokih življenjskih pogledov. Žal pa vsakič, ko je tekma v Ljubljani, dobita drugačen vtis. Slovenija je prijazna država, zato bomo vsi skupaj to dokazovali tudi v prihodnje. Ostro obsojamo početje iz Ljubljane in pričakujemo ustrezne ukrepe,« je še dejal Ban na ponedeljkovi dopoldanski novinarski konferenci.

Odziv Olimpije

Iz tabora Olimpije so se odzvali v popoldanskih urah. Izjavo za javnost objavljamo v celoti: »Ponavljamo, da NK Olimpija Ljubljana obsoja vse vrste rasističnega vedenja in popolnoma podpira politiko ničelne tolerance do tovrstnega obnašanja. To smo jasno in javno sporočili tudi po tekmi 4. kroga med Olimpijo in Mariborom, ki je bila 2. 3. 2014 v Ljubljani, na kateri je sodnik zaradi rasističnih vzklikov s tribun, za nekaj minut prekinil srečanje.
Takrat je disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije vodil postopek in naš klub kaznoval. Danes smo po zelo resnih obtožbah s strani NK Maribor v klubu opravili pogovor z našim igralcem Miroljubom Kostićem, ki zagotavlja, da igralca Maribora Jeana-Philippa Mendyja ni žalil na rasni osnovi. Po naših podatkih o kakršnih koli rasnih žaljivkah med igralci nista poročala niti delegat, niti glavni sodnik sobotne tekme. Verjamemo svojemu igralcu, ki zatrjuje, da ni bilo žaljenja na rasni osnovi. V kolikor uradne osebe ugotovijo, da je do tega dejansko prišlo, bomo seveda nemudoma ukrepali in sprejeli ustrezne sankcije.«

Deli s prijatelji