DOSTOJNO SLOVO

Tavares v ligi prvakov začinil vijolični advent

Objavljeno 08. december 2017 12.32 | Posodobljeno 08. december 2017 12.39 | Piše: R. T.

Nogometaši Maribora so se v velikem slogu poslovili od svojega tretjega nastopa v ligi prvakov. Na evropski sceni so letos zaslužili 16,5 milijona evrov.

Marcos Tavares se je ponovno pogumno spopadel z uglednimi evropskimi tekmeci. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Slovenski nogometni prvaki so se dostojno poslovili od elitnega evropskega klubskega tekmovanja, potem ko so v zadnjem, 6. krogu skupine E v Ljudskem vrtu pred 11.000 gledalci remizirali s Sevillo (1 : 1). Svoj prvenec v ligi prvakov je le dočakal kapetan vijoličnih Marcos Tavares, z zadetkom v 10. minuti je postavil nov mejnik v svoji karieri, potem ko je minuli konec tedna postal še rekorder na slovenski prvoligaški sceni s 131 zadetki. Svoje odlične obrambe skozi vso tekmo je malce v pozabo potisnil Jasmin Handanović, ko je v 75. minuti nespretno posredoval po strelu Gansa. Sevilla ni znala unovčiti svoje terenske premoči, Maribor je še imel priložnosti za gol v nasprotnih napadih. »Odigrali smo odlično tekmo. S tem, kako so fantje odigrali, kako so se borili, izpeljali protinapade in se branili, sem zelo zadovoljen. Močna ekipa Seville je imela kar precej težav. Jasno je, da so nas s posestjo žoge utrujali. Dobro smo se držali,« je dejal trener Maribora Darko Milanič, ki je dan pred tekmo podaljšal sodelovanje s klubom do leta 2021.

Elitnih 16

Žreb parov osmine finala lige prvakov bo v ponedeljek, 11. novembra, na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu. Liverpool, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham, Manchester United, PSG, Roma, Barcelona, ki so v svojih skupinah zasedli prvo mesto, ter Basel, Bayern, Chelsea, Juventus, Sevilla, Šahtar, Porto in Real Madrid, drugouvrščene ekipe v skupinah.

Plačal bo Milčeve kazni

V središču pozornosti pa je bil spet neuničljivi Tavares. »Kdor ima boga, ima vse. Jezus mi je pomagal in ta moj zadetek je samo milost od boga. Jaz nisem nič, delam vsak dan skupaj z ekipo in v Mariboru lahko preživim dobro kariero,« je dejal 33-letni Brazilec s slovenskim potnim listom, ki mu je tudi tokrat, tako kot ob rekordnem zadetku v prvi ligi, filigransko natančno podal Martin Milec: »Res je, iskal sem ta gol, sanjal o njem, se boril, danes je bilo vse okej. Milcu se moram vsekakor oddolžiti. Sem mu že rekel. Konec leta imamo naše interno kaznovanje v klubu in sem mu rekel, da mu bom plačal vse njegove kazni, ni problema.« Milec se je avgusta vrnil v Ljudski vrt po treh sezonah v Belgiji in na Nizozemskem in postal eden ključnih mož vijolične ekipe. »Že pred tekmo z Gorico sem Tavaresu obljubil, da mu bom podal, tudi danes sem mu pri kosilu rekel, da ga bom poiskal in mu podal. Lahko mu le izkažem spoštovanje, res je dober in upam, da bova še naprej tako sodelovala,« je dejal 26-letni desni bočni branilec.

Zahović ne vidi omejitev

Športni direktor Zlatko Zahović, ki bo v kratkem predstavil kadrovske spremembe v vrstah prvakov (Gregor Bajde je včeraj podaljšal pogodbo do 2021), je takole ocenil zadnji evropski dvoboj v tej sezoni: »Odigrali smo odlično tekmo, kot smo si tudi želeli. Žal nismo večkrat zadeli. Bili smo bližje zmagi kot Sevilla. Še enkrat več smo spoznali, da je težko oceniti, kje je meja našega kluba, naše ekipe. Z doseženim smo zelo zadovoljni, toda menim, da bi si Maribor iz treh tekem, kjer je osvojil po točko, zaslužil vseh devet točk. Naš klub in naša ekipa imata neverjetne sposobnosti. Gremo naprej!« Iz finalnega vidika bo zdaj vse lažje za Mariborčane, ki so z igranjem v skupinskem delu lige prvakov zaslužili 16,5 milijona evrov. Milijon in pol so si prislužili s tremi osvojenimi točkami proti Spartaku in Sevilli. V nedeljo Milaničevo četo čaka še zadnji krog jesenskega dela prvenstva proti Aluminiju v Ljudskem vrtu. Vodilni vijolični kajpada hočejo ohraniti tri točke prednosti pred Olimpijo na lestvici Prve lige Telekom Slovenije, kar bi bila pika na i fantastične polsezone s kar 34 odigranimi tekmami. 

Liga prvakov, skupina E

1. Liverpool 6 3 3 0 23 : 6 12
2. Sevilla 6 2 3 1 12 : 12 9
3. Spartak 6 1 3 2 9 : 13 6
4. Maribor 6 0 3 3 3 : 16 3

 

Deli s prijatelji