V DRUGEM KROGU

Švicar Gianni Infantino je novi predsednik Fife

Objavljeno 26. februar 2016 20.20 | Posodobljeno 26. februar 2016 20.20 | Piše: STA, Ma. F.

Na izrednem kongresu v Zürichu je nasledil dolgoletnega prvega moža Seppa Blatterja.

ZÜRICH – Dosedanji generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), Švicar Gianni Infantino, je novi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Na izrednem kongresu v Zürichu je tako nasledil dolgoletnega prvega moža Fife Seppa Blatterja.

Petinštiridesetletni Infantino je za zmago potreboval dva kroga. V prvem so mu delegati, teh je bilo 207, namenili 88 glasov, njegovemu glavnemu tekmecu, predsedniku azijske zveze, bahrajnskemu šejku Salmanu Bin Ibrahimu Al Khalifi, pa 85. V prvem krogu sta kandidirala še jordanski princ Ali, ki je prejel 27 glasov, ter Francoz Jerome Champagne, ki jih je dobil sedem. Južnoafričan Tokyo Sexwale je tik pred volitvami odstopil od kandidature.

V drugem krogu, ki je o predsedniku odločal prvič po letu 1974, pa je Infantino, ki ga je podprla tudi Nogometna zveza Slovenije, prejel 115 glasov (potreboval jih je 104), šejk Salman pa 88. Ali je prejel štiri glasove, Champagne pa nobenega.

»Dragi prijatelji, ne morem opisati svojih čustev v tem trenutku. Šel sem skozi izjemno potovanje, ki me je povezalo z veliko izjemnimi ljudmi, ljudmi, ki dihajo in živijo nogomet. Vrnili bomo ugled in spoštovanje Fifi. Svet nam bo ploskal za to, kar bomo naredili v prihodnje. To bomo storili skupaj, tega ne bom naredil sam,« je takoj po izvolitvi povedal Infantino, ki je rojen v Brigu, sosednji vasici Vispa, Blatterjevega rojstnega kraja.

»Zahvalil bi se tudi protikandidatom, to je bilo športno tekmovanje in znak demokracije v Fifi. Želim si biti predsednik vseh vas, 209 nacionalnih zvez. Želim delati skupaj z vsemi vami, da začnemo novo obdobje v Fifi, v katerem bomo nogomet spet postavili v ospredje. Ta je šel skozi žalostne čase, ampak teh je konec. Implementirati moramo sprejete reforme, biti transparentni, pridobiti spoštovanje sveta. Ganjen sem, hvala vsem,« je še povedal Infantino, po izobrazbi odvetnik, sicer pa mož in oče štirih otrok.

Deli s prijatelji