EVROPSKO PRVENSTVO

Slovenija bi že danes 
rada šokirala Beograd

Objavljeno 02. februar 2016 09.31 | Posodobljeno 02. februar 2016 09.31 | Piše: Drago Perko

Futsal reprezentanca ob 18.30 igra uvodno tekmo evropskega prvenstva proti Srbiji.

Slovenska reprezentanca je sinoči vadila v beograjski areni. Foto: Futsal.si

Evropska elita dvoranskega nogometa je od danes zbrana v Beogradu, kjer se začenja evropsko prvenstvo. Tudi s Slovenijo v nosilni vlogi oziroma z željo, da pomeša račune velikanom in gostiteljem. Slovenija je petič na evropskem prvenstvu; prvič je igrala v Italiji 2003., selektor je bil Darko Križman, na naslednjih štirih prvenstvih pa je ekipo vodil Andrej Dobovičnik, ki je od decembra 2005 do danes kar 141-krat vodil člansko vrsto. Ta je v sredo na zadnji pripravljalni tekmi zabeležila stoto zmago. Predlani je Sloveniji uspelo priti do prve zmage (proti Italiji – 2:3) in prvega preboja med osem najboljših. Slovenija je bila tudi edina, ki je na zadnjem prvenstvu stare celine opravila z aktualnimi evropskimi prvaki. Na štirih prvenstvih je Slovenija odigrala skupaj 10 tekem, enkrat je zmagala in devetkrat izgubila. Leta 2003 je bil kapetan reprezentance Dejan Kraut, v letih 2010 in 2012 Benjamin Melink, pred dvema letoma je na velikih tekmovanjih kot kapetan debitiral Igor Osredkar, ki bo kapetan tudi letos. Slovenija je na dosedanjih prvenstvih dosegla 21 golov, skupaj 22 (en avtogol so 2012. prispevali Ukrajinci). S po štirimi goli na EP so se izkazali Gašper Vrhovec, Kristjan Čujec in Tomislav Horvat.

Po vaterpolu futsal

»Evrofije ni, s to generacijo igralcev pa grem lahko na vsako tekmovanje. Ni me strah, ker vem, da bodo dali vse od sebe. To šteje pri meni. Vem, da treniramo prav, da so treningi kvalitetni. Igralci so bili vnovič zelo zavzeti,« pravi selektor Dobovičnik, ki je v nedeljo zvečer in sinoči z igralci vadil v beograjski Areni. Pred tedni je tukajšnja dvorana gostila evropsko prvenstvo v vaterpolu, potem pa v nekaj dneh doživela konkretno preobrazbo. Bazen so pospravili, na tla pa položili poseben črn parket, ki so ga pripeljali naravnost iz Italije. Ambasador prvenstva je nekdanji nogometni as in slovenski zet Dejan Stanković, ki je poročen s sestro nekdanjega reprezentanta Mileta Ačimoviča. »Da takoj povem, v Beograd nismo prišli, da bi le odigrali tekmo s Srbijo, tu smo zaradi dveh tekem, po Srbiji sledijo še Portugalci. Drži pa, da smo z mislimi pri prvi naslednji postaji, to pa je Srbija,« Dobovičnik opozarja na dve zahtevni preizkušnji. »Naša tiha želja je, da sredi Beograda premagamo Srbijo,« ne skriva ambicij reprezentant Rok Mordej, kapetan Igor Osredkar pa pristavi, da je Srbija priložnost za Slovenijo.

Sto slovenskih navijačev

Srbija ima dobro reprezentanco, motiva ji ne manjka. Na zadnjem EP v Belgiji je ni bilo, zato bi imajo močno željo po dokazovanju na domačih tleh. V ekipi se vse vrti okoli Mladena Kocića, ki navdušuje v dresu zagrebškega Nacionala. V ekipi bo tudi izkušeni Marko Perić, srbski gol pa bo čuval Miodrag Aksenitijević, ki spada med pet najboljših golmanov v Evropi. »Vsi komaj čakamo današnji dan in premiero proti Sloveniji. Vemo, da je tudi za nas najpomembnejša tekma. Če dosežemo dober rezultat, lahko začnemo potovanje, ki mu ne vidim meje. Težko nam bo, predvsem na psihološkem področju. Naš zaveznik bodo polne tribune Arene. Če zmagamo, bomo še pridobili na samozavesti,« meni srbski selektor Aca Kovačević. Slovenija in Srbija sta od 2010. odigrali osem medsebojnih tekem, Slovenci so se veselili dvakrat (marca 2013), zadnji obračun pa se je končal brez zmagovalca; septembra lani je bilo 2:2. V Beogradu bo tudi okoli 100 slovenskih navijačev. Danes zjutraj so se odpravili iz Rogaške Slatine, Ljubljane, Maribora in Litije.

 

Deli s prijatelji