TRENERSKI STOLČEK

Real je nor, 
da je nastavil Zidana

Objavljeno 10. januar 2016 22.48 | Posodobljeno 10. januar 2016 22.48 | Piše: Marko Uršič

Nogometna zvezdnika Zinedine Zidane in Pep Guardiola sta z igrišča stopila v trenerske vode.

MADRID – Zinedine Zidane in Josep Guardiola sta bila velika nogometna igralca. Po koncu kariere sta krenila v trenerske vode in katalonski zvezdniški obrambni zvezni igralec se je kot strateg že izkazal. Najprej je vadil drugo ekipo Barcelone, s prvim moštvom katalonskega velikana pa je bil trikrat zapored španski prvak, od leta 2009 do 2011, dvakrat je osvojil španski kraljevi pokal, trikrat superpokal Španije, v letih 2009 in 2011 ligo prvakov, v istih letih tudi evropski superpokal in svetovno klubsko prvenstvo. No, zdaj (še) vadi Bayern, s katerim je bil v zadnjih dveh sezonah nemški prvak, v sezoni 2013/14 je dobil tudi nemški pokal. V letu 2013 je v vitrine kluba iz Münchna dodal superpokal evropske nogometne zveze in klubsko prvenstvo sveta.


A Pep Guardiola odhaja. In to na Otok, kjer bo od naslednje sezone vadil angleškega klubskega velikana. Štiriinštiridesetletnik ima številne ponudbe, a se še ni odločil, komu bo obljubil zvestobo. Prvi favorit, ki bo zasnubil Guardiolo, je Manchester City, Čilenec Manuel Pellegrini se tako ali tako poslavlja. City namreč želi naposled kaj storiti v ligi prvakov, na stadionu Etihad pa želijo gledati tudi privlačen nogomet. Kljub mnogo dragim nakupom se nebeško plavi manchesterski klub še ni prebil v četrtino finala elitnega evropskega klubskega tekmovanja. V Manchester Cityju pa že delujeta izvršni predsednik Ferran Soriano in športni direktor Txiki Beguiristain, ki sta z Guardiolo sodelovala v časih Barcelone.

Lastnik Chelseaja Roman Abramovič je Pepa že nekajkrat poskušal pripeljati v londonski klub, a neuspešno. Po odpustitvi Joseja Mourinha klub s Stamford Bridgea tako ali tako vodi začasni trener Guus Hiddink. Guardiola je razgledani jedec, celo omenil je, da želi preizkusiti nove restavracije, münchenskih se je očitno naveličal, novih pa je v Londonu več kot v Manchestru. A Chelsea se, kot kaže, za naslednjo sezono niti ne bo uvrstil v ligo prvakov. Tudi Manchester United in Arsenal se omenjata kot kluba, ki se jima dopade Guardiolova trenerska vizija.

Ima premalo izkušenj

Zinedine Zidane je druga zgodba. Nekdanji francoski zvezdnik berberskega rodu je samostojno vadil le drugo moštvo madridskega Reala, v sezoni 2013/14 pa je bil pomočnik trenerja prvega moštva Carla Ancelottija. V ponedeljek pa je predsednik belega baleta Florentino Perez po sedmih mesecih dela odpustil trenerja Rafaela Beniteza in Zidana postavil za novega prvega trenerja. Nekdanji francoski selektor in trener Liverpoola Gerard Houllier je že navrgel, da bo 43-letni Zidane postal vrhunski trener, na svoji trenerski poti je tudi pravilno šel po stopnjah odgovornosti. A mediji odkrito namigujejo, da ima premalo izkušenj. Nekdanji Bayernov trener Ottmar Hitzfeld pa je odločitev, da Real za prvega trenerja nastavi Zizouja, označil za norost. Zidane je drugo moštvo Real Madrid Castilla sicer 18 mesecev vadil in vodil v tretjeligaškem španskem tekmovanju. »Ni se še dokazal, zdaj pa vodi največje zvezdnike na svetu. To je neverjetno težka naloga, vseeno pa upam, da se bo zanj dobro izšlo,« je povedal Nemec. No, tudi Pep Guardiola je pred prvim moštvom vadil drugo ekipo Barcelone in z njo iz četrte lige napredoval v tretjo. Hitzfeld, ki je ligo prvakov kot trener osvojil z dortmundsko Borussio in Bayernom, je še dodal: »Veliki igralec ne bo vedno postal veliki trener, ker je to odvisno tudi od njegove naravne avtoritete.« 

Deli s prijatelji