NOGOMET

Primož Gliha teše obetavni novi rod

Objavljeno 22. november 2015 12.55 | Posodobljeno 22. november 2015 12.57 | Piše: Drago Perko

Slovenska reprezentanca do 21 let ima še vedno možnost, da se prebije na evropsko prvenstvo na Poljsko. V Kopru so morali Sloveniji priznati premoč tudi svetovni prvaki Srbi.

Andraž Šporar se je izkazal z igrami v Olimpiji in mladi reprezentanci. Foto: Ljubo Vukelič

KOPER – Slovenska nogometna reprezentanca pod vodstvom Srečka Katanca je ostala brez preboja na evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija. Kljub temu se za prihodnost ni bati. Vsaj tako je mogoče trditi ob pogledu na reprezentanco U21. Vodi jo selektor Primož Gliha, v šestem krogu kvalifikacij za euro 2017 pa so Slovenci v Kopru z 2:0 odpravili Srbijo, generacijo, ki je pred petimi meseci postala svetovni prvak na prvenstvu do 20 let.

Ni lahkih nasprotnikov

»Ne vem, ali je Slovenija že kdaj premagala evropskega ali svetovnega prvaka, kar je Srbija postala pred meseci. To je dokaz, da je nogomet čarobna zadeva, kjer nikoli ne veš, kdo bo zmagal. Več možnosti pa ima tisti, ki je bolj zbran ter potrpežljiv in igra disciplinirano,« Gliha po pomembni tekmi v Kopru uspeha ni obešal na veliki zvon. A zavedal se je, da je reprezentanca po tej tekmi bogatejša za zvrhan odmerek samozavesti, priležejo pa se tudi tri točke, ki našo državo ohranjajo v boju za evropsko prvenstvo.

Tekmovanje bo 2017. gostila Poljska, ki je edina uvrščena na to prvenstvo, še 11 ekip pa bodo dale kvalifikacije.

Poleg devetih prvakov skupin se bodo za še dve dodatni mesti udarile štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz skupinskega dela. »Škoda za tekmi z Italijo (dva poraza, op. a.). Morda bomo ravno za to točko v minusu. Težava je tudi, da sta Srbija in Italija remizirali,« Gliha pove o točkovni matematiki pred marcem 2016, ko se kvalifikacije nadaljujejo.

»Ni lahkih tekem!« v kali zatre namig, da bodo Irci 28. marca za odtenek lažji nasprotnik. Ob tem spomni, da je bila Litva zadnja na lestvici (tam je še danes), a je ugnala prav Irce. »Imamo ekstremno skupino, v kateri so nas Srbi verjetno malce podcenili. A smo dokazali, da smo dobra ekipa s kakovostnimi posamezniki,« pa je bil zmage nad Srbi vesel tudi Dino Hotič, član NK Maribor.

Upi slovenskega nogometa

V slovenski ekipi je kar nekaj odličnih igralcev, v prvi vrsti zagotovo prvi strelec lige Aljaž Šporar, ki so ga na tekmi v Kopru gledali skavti Liverpoola. Petar Stojanovič je bil januarja z eno nogo že v bundesligi, a je Hannover ponudil premalo odškodnine, zato je ostal v Mariboru. Iz tujine se v mlado reprezentanco vrača Jon Gorenc Stankovič, član Borussie Dortmund, v Luganu igra Domen Črnigoj, v Bologno se je iz Kopra preselil tudi Marko Krivičič. Na seznamu Primoža Glihe sta še Luka Zahovič in Ben Gasser. Prvi je član nizozemskega Heerenveena, drugi se je iz nizozemske NAC Brede preselil na Slovaško k Slovanu.

 

Deli s prijatelji