NA ZELENICAH

Pet debitantov osvežuje podobo in igro Slovenije

Objavljeno 17. marec 2016 08.00 | Posodobljeno 17. marec 2016 08.00 | Piše: Rok Tamše

Selektor Srečko Katanec je predstavil osveženo podobo nogometne reprezentance.

Srečko Katanec z optimizmom gleda v prihodnost prenovljene reprezentance. Foto: Marko Feist

Začenja se novo poglavje v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Selektor Srečko Katanec se je po slovesu Samirja Handanovića, Miša Brečka, Branka Ilića, Nejca Pečnika in Zlatana Ljubijankića od dresa izbrane vrste odločil, da ne bo računal na Dejana Lazarevića, Rajka Rotmana, Sinišo Anđelkovića in Tima Matavža ter da je napočil čas za prenovo oziroma pomladitev nacionalnega moštva, ki bo septembra začelo kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Še prej bo imela slovenska vrsta na voljo dva termina za treninge in prijateljske tekme, prvič že prihodnji teden, ko se bo v sredo, 23. marca, ob 18. uri pomerila z Makedonijo v Kopru, v ponedeljek, 28. marca, pa s Severno Irsko v Belfastu. Novinci so Aljaž Struna (Palermo), Matic Črnic (Domžale), Blaž Vrhovec (Celje), Miha Zajc (Olimpija) in Enej Jelenič (Livorno, Italija).

»V najkrajšem možnem času bi radi sestavili reprezentanco, ki bo na vsaki tekmi prikazala maksimum, da bo igrala všečno in da bomo dosegali pozitivne rezultate. Že takoj po kvalifikacijah za euro 2016 sem napovedal prenovo. Potrebujemo svežo kri, na določenih položajih imamo težave. Želim si, da bi me novinci prijetno presenetili, predvsem fantje iz slovenske lige. Hočem, da jim je poziv v reprezentanco spodbuda za nadaljnje delo, da še več delajo in se še bolj trudijo. Predvsem v zvezni vrsti bi rad preveril njihove zmožnosti. Rad bi jih videl še bolj samozavestne, da verjamejo v svoje sposobnosti. Ko pridejo v reprezentanco, jih je težko v kratkem času navaditi na nekatere avtomatizme v igri,« poudarja Srečko Nacionale, ki si v prvi vrsti želi, da bi njegovi izbranci stalno in dobro igrali v svojih klubih ter da bi na reprezentančnih zborih poleg kakovostne igre pokazali pravšnji odnos in pristop do dela zunaj igrišča. Tokrat ne more računati na poškodovane Kevina Kampla (Bayer Leverkusen), Roberta Berića (St.-Etienne) in Andraža Šporarja (Basel). Zadnjega bi sicer prvič preizkusil v članski reprezentanci, a je zdaj priložnost ponudil Jeleniču.

Vratar številka 1 je, jasno, Jan Oblak, med izkušenimi asi bodo sveti dres še naprej nosili kapetan Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Valter Birsa, Josip Iličić, Rene Krhin, Andraž Kirm, Jasmin Kurtić in Milivoje Novaković. In kakšna bo po novem vloga najstarejšega, 36-letnega Novakovića? »Nova nam bo na vsak način koristil. Glede minutaže v igri bom še videl, kako ga izkoristiti na najboljši možni način. Bo pa tudi v veliko pomoč mlajšim fantom, ki jih bo usmerjal z nasveti. Od njega se lahko marsičesa naučijo na igrišču, pa tudi v hotelu, kako se ustvarja močan ekipni duh,« je pojasnil Katanec, ki bo reprezentante zbral v ponedeljek, 21. marca, ko bodo opravili prvi trening, dan pozneje sta na programu dva treninga, v sredo ob 18. uri pa obračun z Makedonci na koprski Bonifiki z novimi dresi. Tekmo bodo sodili Srbi Milorad Mažić, Milovan Ristić in Dalibor Đurđević, četrti bo Slovenec Robert Ponis.
 


Katančevi izbranci

Seznam igralcev za Makedonijo in Severno Irsko – vratarji (3): Vid Belec (Carpi), Jan Oblak (Atletico Madrid), Nejc Vidmar (Olimpija); branilci (8): Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Nottingham Forest), Luka Krajnc (Cagliari), Miral Samardžić (Rijeka), Nejc Skubic (Konyaspor), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), Aljaž Struna (Palermo), Andraž Struna (PAS Giannina); vezisti (9): Valter Birsa (Chievo), Matic Črnic (Domžale), Josip Iličić (Fiorentina), Andraž Kirm (Omonia), Rene Krhin (Granada), Jasmin Kurtić (Atalanta), Benjamin Verbič (København), Blaž Vrhovec (Celje), Miha Zajc (Olimpija); napadalci (3): Roman Bezjak (Rijeka), Enej Jelenič (Livorno), Milivoje Novaković (Maribor). Krajnc in Zajc bosta v kadru zgolj za tekmo z Makedonijo, potem pa se bosta preselila v mlado reprezentanco, ki jo v ponedeljek, 28. marca, ob 18. uri v Kopru čaka kvalifikacijska tekma za EP 2017 z Irsko. 
 

 

Prenovljen dres in navijaška cona

Nogometna zveza Slovenije bo v ponedeljek ob 19. uri predstavila nov reprezentančni dres v Luki Koper, v sredo pa ga bodo lahko na Bonifiki prvič v živo videli še navijači. Vstopnice je mogoče kupiti na vseh Eventimovih prodajnih mestih, cene so od 7 do 15 evrov. Na parkirišču pred stadionom Bonifika bo na dan tekme, v sredo, 23. marca, od 16. do 17.30 organizirana navijaška cona z zabavnimi in nagradnimi igrami.

 

Deli s prijatelji