LIGA PRVAKOV

Oblak bi zasenčil še PSV

Objavljeno 24. februar 2016 15.22 | Posodobljeno 24. februar 2016 15.24 | Piše: R. T.

V osmini finala lige prvakov drevi PSV – Atletico Madrid in Dinamo Kijev – Manchester City.

EINDHOVEN, KIJEV – Edini slovenski predstavnik v nogometni ligi prvakov, reprezentančni vratar Jan Oblak, bo danes v prvi tekmi osmine finala z Atletico Madridom, drugouvrščeno ekipo španskega prvenstva, gostoval v Eindhovnu, pri vodilnem moštvu nizozemske lige PSV. Ta dva kluba sta se v LP doslej srečala dvakrat v skupinskem delu sezone 2008/9. Takrat so rdeče-beli iz Madrida dobili oba dvoboja, v gosteh celo s 3 : 0, doma pa z 2 : 1. Spomin na dva poraza ter odsotnost kaznovanega prvega strelca moštva Luuka de Jonga grenita življenje v taboru PSV. De Jong je v letošnji sezoni zabil že 17 golov. Razveseljivo pa je, da bo imel trener Philip Cocu, nekdanji as Barcelone in nizozemske reprezentance, tokrat na voljo vsaj mehiškega vezista Andresa Guardada, ki je že okreval po poškodbi. Po zadnji prvenstveni zmagi proti Heraclesu Almelu je Cocu takole analiziral igro svoje ekipe: »Mislim, da smo v obrambni igri precej močnejši. Zadnja in vezna linija sta delovali zelo dobro, igralci so se zelo trudili. Proti Atleticu bomo morali pokazati podobno garanje in intenzivnost v igri. Ne moremo pa si privoščiti, da bi Atleticu pustili toliko prostora kot Heraclesu, saj imajo ubijalske nasprotne napade.«

Če se že kdo lahko pohvali z resnično granitno obrambo, je to vsekakor njegov kolega na klopi Atletica Diego Simeone. Madridčani so v tej sezoni la lige v 25 tekmah prejeli le 11 zadetkov. Levji delež prispeva odlični Oblak, ki je ta mesec za nagrado podaljšal pogodbo z žimničarji do leta 2021, vse drugo pa je filozofija igre, ki jo narekuje argentinski strateg. Steber obrambe, 30-letni Urugvajec Diego Godin, je pojasnil, v čem je skrivnost tako pogoste nepremaganosti: »V Atletico Madridu vlada mentaliteta, da se brani celotna ekipa. Vsi trdo delamo, da pokrijemo nasprotnikove igralce in jim ne pustimo priti blizu naših vrat.« Čeprav je Atletico v zadnjem krogu la lige doma zapravil dve točki v obračunu z Villarealom (0 : 0), Simeone vztraja, da niso prav nič zašli z začrtane poti: »Če pogledate na zastavljene cilje pred sezono, smo na pravi poti. Razen Barcelone, ki je razred zase, je za vsa ostala moštva zelo težko.« Na seznamu poškodovanih pri Atleticu so napadalec Yannick Carrasco ter vezista Thomas Partey in Tiago.

City na
 popravo v Kijev

V Kijevu bo Dinamo po dveh in pol mesecih zimskega premora in priprav odigral prvo službeno tekmo, njegov tekmec pa bo angleški velikan Manchester City, ki ima za sabo zelo slabo rezultatsko obdobje. Meščani so izgubili zadnji dve prvenstveni tekmi, padli na četrto mesto premier league, kjer za vodilnim Leicester Cityjem zdaj zaostajajo šest točk. Potem so si v nedeljo privoščili še katastrofo na domačem stadionu v pokalu FA, ko jih je Chelsea premagal kar s 5 : 1. Trener Manuel Pellegrini je na igrišče poslal drugo ekipo, v njej je bilo šest najstnikov, čilenski strokovnjak pa se je izgovoril na številne poškodbe (odsotni so Samir Nasri, Kevin De Bruyne, Fabian Delph, Jesus Navas in Eliaquim Mangala) ter pomembna obračuna z Dinamom v LP in konec tedna še z Liverpoolom v ligaškem pokalu. Na drugi strani imajo Ukrajinci svojo računico, čeprav je vprašljivo, v kakšni formi je prvi zvezdnik Andrij Jarmolenko, ki je dva meseca zdravil poškodbo kolena z zadnje tekme skupinskega dela LP z Maccabijem. Odsoten je branilec Mikola Morzjuk. Ob tem se bo vodstvo kluba treslo tudi zaradi morebitnih izgredov dela domačih huliganov, ki se oktobra ob gostovanju Chelseaja niso izkazali. Evropska nogometna zveza jim je celo zagrozila z zaprtjem stadiona za obračun s Cityjem, a je potem vendarle upoštevala kesanje in pritožbo Dinama. 

Deli s prijatelji