Predstavitvena informacija
Slovenija danes ob 20.45 proti Malti za tri točke v kvalifikacijah za SP 2018.

Novagol hoče čim prej razbiti neugoden malteški bunker

Objavljeno 11. november 2016 08.24 | Piše: Rok Tamše, poročevalec s tekme Malta - Slovenija

Slovenija danes ob 20.45 proti Malti za tri točke v kvalifikacijah za SP 2018.

Selektor Srečko Katanec bo z reprezentanco lovil tri točke. Foto: Leon Vidic

VALLETTA – Slovenska nogometna odprava na Malti ni tako številna kot na uvodu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ko so izbranci selektorja Srečka Katanca v Litvi iztržili manj od pričakovanj – mršavi remi 2:2. Toda razpoloženje okrog izbrane vrste se je močno popravilo oktobra z domačo zmago proti Slovaški (1:0) in remijem proti Angliji (0:0). V Sredozemlje so kapetan Boštjan Cesar in druščina prišli po poln plen, v prijetni poletni klimi (21 stopinj Celzija) pa so pripravljeni na potrpežljivo bitko proti domačemu bunkerju.

»Lahkih tekmecev ni, to smo videli tudi v dvoboju z Litvo, zato pričakujem težko tekmo. Kolikor smo lahko videli tekme Malte, gre za trdega nasprotnika. Do prvega prejetega zadetka so zelo neugodni, težko bo, čeprav smo favoriti na papirju,« meni štoper Miral Samardžić, ki je s tem ubesedil veliko previdnost v slovenski vrsti, potem ko je doživela hladen tuš v prvem polčasu obračuna v Vilni. Povsem na jugu Evrope reprezentanti pričakujejo drugačen potek tekme: »Začeli bomo agresivno, kar se da, vsiliti presing in izsiliti napake v njihovi igri. Radi bi zadeli čim prej. Želim si, da se nam v napadu tokrat odpre, da dobro izkoristimo pozitivni pritisk, ga sprostimo in dober niz nadaljujemo do konca kvalifikacij. Tudi branilci bomo stali nekoliko dlje od svojih vrat, a moramo biti vseeno pazljivi v zadnji liniji.«

V obrambi kljub odsotnosti Aljaža Strune in Bojana Jokića ne bi smelo biti posebnih težav. Cesar in Samardžić sta osrčje trdnjave pred vrati Jana Oblaka, na bokih bosta bržčas dejavna Nejc Skubic in Dejan Trajkovski. V zvezni vrsti manjka Kevin Kampl, toda tu so Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Valter Birsa in Benjamin Verbič, ki bodo zagotovo kos vsem Katančevim zahtevam in izzivom na igrišču.

Katančevi hitro po prvi zadetek

»Pripravljeni smo na tekmo. Mislim, da smo dobri. Moramo pa odigrati, kot je treba. Ve se, da bo Malta organizirano branila. V tem so najboljši. Igrati moramo potrpežljivo in s primernim agresivnim pristopom. Res je tudi, da se Malta znajde v težavni situaciji, ko prejme prvi zadetek. Verjamem, da lahko dobro opravimo svojo nalogo in osvojimo tri točke. S tem bi imeli lepo izhodišče za nadaljevanje kvalifikacij,« je pred današnjo tekmo sinoči na novinarski konferenci razmišljal selektor Slovenije Srečko Katanec.


Dovolj je tudi 1:0

Zaradi poškodb Roberta Berića in Romana Bezjaka je manj izbire za napadalno vrsto, toda če upoštevamo formo Josipa Iličića in Milivoja Novakovića, v Katančevi vrsti ni razlogov za preplah. Novagol bi lahko na stadionu v Ta'Qaliju, ki sprejme okrog 17.000 obiskovalcev, a tokrat ne bo poln, popravil svojo statistiko v državnem dresu (78 nastopov, 31 golov). Za najboljšim strelcem reprezentance Zlatkom Zahovičem zaostaja za štiri zadetke.

»V prvi vrsti ne smemo podcenjevati Malte, saj je že povzročila težave številnim dobrim reprezentancam. Osredotočeni smo na svojo igro po dobrih zadnjih tekmah. Potrudili se bomo, da bomo osvojili tri točke. Moramo biti potrpežljivi, saj bodo gostitelji igrali popolnoma zaprto. Žoga mora hitro potovati od noge do noge, gol moramo zabiti čim prej, da nam bo v nadaljevanju lažje. V glavnem bo vse odvisno od nas,« vlogo favorita sprejema Novaković, ki pa ni pohlepen glede zadetkov: »Tudi 1:0 je dovolj, ne smemo se obremenjevati z razliko v zadetkih. Pomembno je le napredovanje na lestvici.« Oči so zdaj, vsaj ko gre za zadetke, uprte v 37-letnega Ljubljančana, ki trese mreže v dresu Maribora. »Raje bi videl, da bi bili vsi fantje tu, da nihče ne bi bil poškodovan. Ker so prejšnje tekme odigrali na visoki ravni, bi si tudi zdaj zaslužili, da so v ekipi. Resda ni na voljo veliko napadalcev, vendar je vsak nadomestljiv. Selektor bo odločil, kdo bo igral, in ta bo zagotovo dal svoj maksimum.« Pričakujemo torej 32., pa 33. gol Novakovića … »Potrudil se bom, počutim se dobro. Toda ne bom silil v ospredje s svojimi zadetki, bolj važno je, da ekipa zmaguje,« pravi prekaljeni golgeter, ki je potrdil fantastično ozračje v moštvu tudi po prihodu novih obrazov. V teh kvalifikacijah so bili strelci Rene Krhin, Boštjan Cesar in Rok Kronaveter, vsem trem je podal Josip Iličić. Ker so vsi tudi na Malti, je razlogov za optimizem več kot dovolj. Verjetni postavi – Malta: Hogg, Caruana, Zerafa, Sciberas, Agius, Fenech, Gambin, Schembri, Borg, Scicluna, Effiong; Slovenija: Oblak; Skubic, Samardžić, Cesar, Trajkovski, Krhin, Kurtić, Verbič, Birsa; Iličić, Novaković. Glavni sodnik bo Poljak Pawel Raczkowski. Preostali današnji tekmi v skupini F sta Anglija – Škotska in Slovaška – Litva (obe ob 20.45).

 

Deli s prijatelji