NOGOMET

Maribor – Dinamo 0 : 1

Objavljeno 28. avgust 2012 22.29 | Posodobljeno 29. avgust 2012 00.50 | Piše: P. J.

V 13. minuti je edini gol na tekmi zabil dinamovec Tonel.

V Mariboru se je trlo navijačev.

MARIBOR – Nogometaši Maribora so na povratni tekmi 4. predkroga lige prvakov v Ljudskem vrtu izgubili proti zagrebškemu Dinamu z 0 : 1 (0 : 1) in bodo evropsko pot nadaljevali v skupinskem delu evropske lige. V ligo prvakov se je uvrstil Dinamo, ki je prvo tekmo dobil z 2 : 1.

* Štadion Ljudski vrt, gledalcev 12.400, sodniki: Borbalan, Martinez, Guadamuro, Miranda, C. Fernandez, J. Fernandez (vsi Španija).
* Strelec: 0 : 1 Tonel (12.).
* Maribor: Handanović, Mejač, Rajčević, Arghus, Filipović (od 46. Mezga), Milec, Ibraimi (od 70. Komazec), Cvijanović, Mertelj, Tavares, Berić.
* Dinamo: Kelava, Ibanez, Šimunić, Tonel, Vida, Ademi (od 46. Calello), Sammir (od 83. Krstanović), Badelj, Pivarić, Beqiraj (od 46. Leko), Čop.
* Rumeni kartoni: Handanović, Tavares; Ademi, Badelj, Vida.
* Rdeči karton: Arghus (85.).

Mariborski nogometaši so v tej sezoni znova spomnili na generacijo, ki je Sloveniji prva priigrala nastop v ligi prvakov. To jim je pod vodstvom takratnega trenerja Bojana Prašnikarja uspelo v sezoni 1999/2000, ko so si mesto med evropsko elito zagotovili z uspehoma nad Genkom in Lyonom. Letos so imeli izbranci Darka Milaniča na poti do uresničitve evropskih sanj uvodoma manj zveneča tekmeca, sarajevski Železničar in luksemburški Dudelange.

V odločilnem dvoboju pa jim je žreb namenil »sosedski« derbi z zagrebškim Dinamom. Vijoličasti so na prvi tekmi pokazali dober obraz, a v Ljudski vrt prišli z zaostankom 1 : 2. Nocoj pa so tudi pred očmi predsednika slovenske nogometne zveze Aleksandra Čeferina in selektorja članske vrste Slaviše Stojanovića ob slabšem prvem polčasu kmalu prejeli zadetek, ki je Dinamo oddaljil na skupnih 3 : 1, od česar si domači niso več opomogli. V drugem polčasu so sicer veliko poskušali, toda Dinamova obramba je bila praktično vselej na mestu.

Maribor bo torej tako kot lani zaigral v skupinskem delu evropske lige. V minuli sezoni so tam v skupini igrali z Bruggeem, Birmingham Cityjem in Brago, letošnje tekmece pa bodo dobili na petkovem žrebu v Monaku.

Prvi in edini gol

Mariborčani so v uvodnih trenutkih tekme pričakovano prevzeli pobudo, vendar brez pravega učinka. Na drugi strani so bili gosti dvakrat nevarni, v drugi minuti je Fatos Beqiraj sprožil z roba kazenskega prostora z desne strani, a mimo gola, v 11. pa je z 20 metrov meril Duje Čop, vendar se je izkazal Jasmin Handanović. Toda že minuto zatem je moral pobrati žogo iz svoje mreže. Po kotu Sammirja je Čop z glavo žogo poslal pred vrata Maribora, kjer je osamljeni Tonel brez težav z volejem elegantno ugnal mariborskega vratarja.

Mariboru niti po zadetku ob dobro postavljenem Dinamu ni uspelo organizirati akcije z zaključnim strelom niti s prekinitev žoga praviloma ni našla pravega naslovnika. Šele v 31. minuti je Željko Filipović sprožil od daleč, toda Kelavi ni povzročil večjih težav. Tik pred koncem prvega dela so znova zadeli Zagrebčani, a je sodnik zaradi prepovedanega položaja Beqiraja gol razveljavil.

Argus prejel rdeči karton

Drugi polčas so domači prav tako začeli odločneje, toda nikakor jim ni uspelo priti do ugodnega položaja za strel na vrata. Disciplinirani zagrebški branilci so pravočasno ustavljali potencialno nevarne akcije. V 57. minuti je do strela le prišel Robert Berić, a je z roba kazenskega prostora grdo zgrešil. V 63. minuti je z volejem skušal Kelavo z 20 metrov presenetiti Mertelj, vendar je tudi on meril previsoko.

Dotlej najbližje zadetku so bili domači v 70. minuti, ko je z roba malo z leve strani močno sprožil Goran Cvijanović, vendar se je Kelava izkazal. V teh trenutkih so gostitelji močno pritisnili proti kazenskemu prostoru Dinama, vendar si niso priigrali nič konkretnega. Niti v končnici tekme domačim ob nekaj polpriložnostih ni uspelo prelisičiti gostujoče obrambe, za nameček je Arghus ob prekršku nad Čopom prejel še rdeči karton, tako da se v ligo prvakov uvršča Dinamo, Maribor pa kakor lani ostaja v evropski ligi.

Deli s prijatelji